Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) kunngjør at regjeringen vil anerkjenne Palestina som en selvstendig stat fra 28. mai.

Norge anerkjenner Palestina som stat den 28. mai

Statsminister Jonas Gahr Støre og utenriksminister Espen Barth Eide kunngjorde i formiddag at Norge anerkjenner Palestina som egen stat. Beslutningen høster både ris og ros. 

– Norge vil med det anse Palestina som en uavhengig, selvstendig stat med alle rettigheter og plikter det medfører, sa statsminister Jonas Gahr Støre på en pressekonferanse onsdag morgen.

Norges formelle anerkjennelse av Palestina trer i kraft tirsdag 28. mai 2024.

– Midt i en krig, med titusenvis av døde og skadde, må vi holde liv i det eneste som kan gi et trygt hjem for både israelere og palestinere: To stater som kan leve i fred med hverandre, sier Støre i en pressemelding.

Palestinerne har en grunnleggende, selvstendig rett til en egen stat. Både israelere og palestinere har rett til å leve i fred i hver sin stat. Det kan ikke bli fred i Midtøsten uten en tostatsløsning

Kan ikke bli fred uten tostatsløsning

Anerkjennelsen tydeliggjør det som har vært Norges holdning i lang tid. Fred i Midtøsten forutsetter en palestinsk stat, understreker Støre.

– Palestinerne har en grunnleggende, selvstendig rett til en egen stat. Både israelere og palestinere har rett til å leve i fred i hver sin stat. Det kan ikke bli fred i Midtøsten uten en tostatsløsning, sier han.

Støre oppfordrer flere land til å anerkjenne Palestina.

– Det kan bidra til at prosessen mot en tostatsløsning omsider kan komme i gang igjen og få ny kraft, sier Støre.

– Kan ikke vente

Den territorielle avgrensingen mellom staten Palestina og staten Israel bør basere seg på grensene fra før 4. juni 1967 med Jerusalem som delt hovedstad, med åpning for avtaler om landbytte, heter det.

Siden Oslo-avtalene for drøyt 30 år siden har Norge og mange andre land forsøkt en strategi hvor anerkjennelse skulle komme etter en fredsløsning. Det har ikke fungert, slår Støre fast.

– Vi må derfor tenke annerledes og handle deretter. En anerkjennelse kan ikke lenger vente til etter en fredsløsning, sier Støre.

Han sier det er flere grunner til at det er riktig å anerkjenne Palestina nå, blant annet den pågående krigen i Gaza.

– Krigen er et bunnpunkt i en langvarig, negativ utvikling i den israelsk-palestinske konflikten. Vi må mange år tilbake for å finne en tilsvarende alvorlig situasjon i Midtøsten som i dag, sier Støre.

Flere land vil anerkjenne Palestina

Flere europeiske land kommer til å anerkjenne Palestina 28. mai, opplyser utenriksminister Espen Barth Eide (Ap).

– Disse landene vil selv kunngjøre anerkjennelsen, sier han.

Også Spania og Irland ventes å kunngjøre sin anerkjennelse onsdag.

143 av FNs 193 medlemsland har allerede anerkjent Palestina som uavhengig stat, og flere EU-land har varslet at de om kort tid vil gjøre det samme.

Motatt med glede

MDG-leder Arild Hermstad omtaler Norges anerkjennelse av Palestina som en gladnyhet.

Bekreftelsen på at Norge anerkjenner Palestina som en selvstendig stat blir mottatt med glede av Palestinakomiteen, Rødt og MDG. Men de mener mer må til.

– Dette er en sak vi har jobbet med lenge og et viktig signal til Israel om at Norge ikke godtar okkupasjonen av Vestbredden eller intensjonen om at Gaza skal tømmes for palestinere for å utvide staten Israel, sier Palestinakomiteens leder Line Khateeb.

Venstre støtter at regjeringen nå tar skrittet og anerkjenner Palestina som egen stat. Dette er et viktig steg mot en rettferdig fredsløsning i Midtøsten

Hun understreker imidlertid at anerkjennelsen også må få konsekvenser for Norges investeringer i Israels okkupasjon, spesielt gjennom oljefondet.

Palestinakomiteen får støtte av MDG, som sier seg enig i at norske investeringer i okkuperte områder i Palestina må opphøre.

– Regjeringen må trekke alle investeringer og sanksjonere handel med selskaper som opererer på Vestbredden og bidra til å opprette en sjø- og luftbro for sivile ut av Gaza, sier partileder Arild Hermstad (MDG), som understreker at anerkjennelsen av Palestina er en gladnyhet.

Også Venstres leder Guri Melby er glad for at regjeringen anerkjenner Palestina.

– Venstre støtter at regjeringen nå tar skrittet og anerkjenner Palestina som egen stat. Dette er et viktig steg mot en rettferdig fredsløsning i Midtøsten. En fredelig løsning som kan gi varig fred, må være basert på en tostatsløsning, sier hun.

SV og Rødt er også fornøyde med regjeringens beslutning i formiddag. 

– Det er en stor dag når regjeringa endelig anerkjenner Palestina som stat. Dette har vi ventet på og jobbet for lenge, sier leder Kirsti Bergstø. Utenrikspolitisk talsperson i Rødt, Bjørnar Moxnes, sier også at anerkjennelsen ikke kommer et sekund for tidlig.

Frp kritisk, Høyre nølende

Partileder Sylvi Listhaug i Frp tordner mot regjeringens anerkjennelse av Palestina.

– KrF ønsker å anerkjenne Palestina når en fredsløsning mellom begge parter er på plass, men en anerkjennelse av Palestina i dag setter tvert om fredsarbeidet tilbake, sier partiets utenrikspolitiske talsperson Dag-Inge Ulstein.

Også i Høyre er de usikre på om dette er rett tidspunkt. 

– Som Høyre har gitt uttrykk for flere ganger, må en slik anerkjennelse skje på det tidspunktet den best kan bidra til en politisk løsning på Israel/Palestina-konflikten, sier Høyre-leder Erna Solberg og leder av Stortingets utenrikskomité, Ine Eriksen Søreide i en felles uttalelse. De understreker at dette er en sak med mange dilemmaer og argumenter på begge sider.

Dette er regjeringens beslutning, men Høyre er usikre på om å gjøre dette akkurat nå, vil ta oss nærmere en politisk løsning på denne konflikten

– Dette er regjeringens beslutning, men Høyre er usikre på om å gjøre dette akkurat nå, vil ta oss nærmere en politisk løsning på denne konflikten. Det har også sammenheng med at en anerkjennelse er noe man kan gjøre bare én gang, sier de to.

Frp-leder Sylvi Listhaug reagerer på at regjeringen anerkjenner Palestina nå og mener dette indirekte vil belønne Hamas' terrorhandlinger mot Israel.

– Fremskrittspartiet støtter en tostatsløsning i Midtøsten. Men en opprettelse av en palestinsk stat må være en del av en fremforhandlet løsning, og vi må også være sikre på at vi ikke anerkjenner det som kan bli et islamistisk diktatur. En anerkjennelse nå er i realiteten en styrking av krefter som ikke ønsker forhandlinger og kompromisser, sier Listhaug i en epost til NTB.

– Staten Palestina eksisterer ikke. Derfor fremstår dette mer som en symbolsk handling som skal tilfredsstille Palestinakomiteen og andre ytterliggående aktivister på norsk venstreside, sier Listhaug.

Israel henter hjem ambassadøren

Israels ambassade i Oslo. Nå er ambassadøren kalt hjem, etter at den norske regjeringen har anerkjent Palestina som egen stat.

Israel henter hjem sin ambassadør i Oslo siden Norge vil anerkjenne Palestina som selvstendig stat. Også den israelske ambassadøren i Irland hentes hjem for konsultasjoner, av samme grunn.

Irland og Norge har til hensikt å sende et budskap i dag til palestinerne og hele verden: Terrorisme lønner seg

– I dag sender jeg et tydelig budskap til Irland og Norge: Israel vil ikke la dette passere i stillhet. Jeg har nettopp beordret hjemkalling av de israelske ambassadørene fra Dublin og Oslo til Israel for ytterligere konsultasjoner i Jerusalem, sier Israels utenriksminister Israel Katz i en uttalelse gjengitt av nyhetsbyrået AFP.

– Irland og Norge har til hensikt å sende et budskap i dag til palestinerne og hele verden: Terrorisme lønner seg, sier Katz, ifølge nyhetsbyrået AP.

Statsminister Jonas Gahr Støre har følgende kommentar til at Israel henter hjem sin ambassadør:

– Det får vi ta til etterretning. Dette er en regjering vi har mange uenigheter med. Det vi er enige om, er å fordømme Hamas' grusomme angrep 7. oktober, sier Støre til NRK.

Den israelske ambassadøren i Oslo, Avi Nir-Feldklein, bekrefter overfor avisa Dagen at han forlater Norge som en reaksjon på anerkjennelsen av Palestina. Hjemreisen skjer onsdag eller torsdag.

Powered by Labrador CMS