Samfunnsstyring

Påsketrafikk. Onsdag ettermiddag er det kø nord for Minnesund på E6 i Akershus. Den østerriske entreprenøren Alpine Baus konkurs i 2013 medførte forsinkelser i arbeidet med ny E6 og dobbelspor langs Mjøsa.

På vei mot bedre offentlige innkjøp

400 milliarder i året bruker det offentlige på innkjøp og anskaffelser. Det utgjør 20 prosent av fastlands-BNP. Stadig flere etterlyser færre skjemaer og mer direkte kontakt mellom oppdragsgiver og kontraktør. Nye EU-direktiver peker i den retningen.

Publisert Sist oppdatert

Selv om salg av statlig eide selskaper stjeler flest overskrifter, får næringsminister Monica Mælands arbeid med nye regler for offentlige anbud og anskaffelser langt større konsekvenser. Nå kan hun lære av danskene som la frem sitt forslag til nytt regelverk denne uken.

At NAV har trøblet med innkjøpene av IT-systemer trenger du ikke spørre nysparkete eks-NAVsjef Joakim Lystad om. Men kan det tenkes at skylden kan legges på det kronglete systemet for anskaffelser i offentlig sektor og ikke på ledelsen?

Ifølge Difi (Direktoratet for forvaltning og IKT) er det tildelt jernbanekontrakter for over 10 milliarder kroner så langt i år. Andre store anskaffelser er prosjektet E6 Helgeland nord, detaljprosjektering av det nye Nasjonalmuseeet på Vestbanetomten i Oslo og leveranse og drift av Luftambulansetjenesten. Offentlig forvaltning og offentlige selskaper kjøpte i fjor varer og tjenester for 390 milliarder kroner. Det utgjør rundt 20 prosent av fastlands-BNP. Av dette er om lag 40 prosent bygg- og anleggsprosjekter.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnement gir tilgang til alle artikler digitalt og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS