Ifølge SSB er det matvareprisene som holder prisveksten oppe.
Ifølge SSB er det matvareprisene som holder prisveksten oppe.

Prisveksten nede på 2,8 prosent siste 12 måneder 

Statsminister Jonas Gahr Støre mener tallene fra Statistisk sentralbyrå er nok et tegn på at økonomien er ved et vendepunkt. Siden juli i fjor har prisveksten vært 2,8 prosent. 

Publisert Sist oppdatert

Fra juli til juli i år var økningen i konsumprisindeksen (KPI) 0,5 prosent.

Tolvmånedersveksten på 2,8 prosent er 0,2 prosentpoeng høyere enn i juni.

Steg noe igjen

– Etter avtakende prisvekst siden desember 2023 hadde vi i juni den laveste prisveksten på over tre år. I juli steg imidlertid prisveksten noe igjen, og det var hovedsakelig prisutviklingen på strøm som bidro til det, sier Espen Kristiansen, seksjonssjef i SSB.

Prisene på elektrisitet inkludert nettleie falt 6,1 prosent fra juni til juli, mens de på samme tid i fjor falt over dobbelt så mye.

– En mindre nedgang i strømprisene i år enn på samme tid i fjor bidro til å trekke tolvmånedersveksten i KPI opp fra juni til juli, sier Espen Kristiansen.

Prisene på elektrisitet inkludert nettleie var i juli 15,5 prosent lavere enn for tolv måneder siden.

Tolvmånedersveksten i KPI justert for avgiftsendringer og uten energivarer – KPI-JAE, – var 3,3 prosent i juli. Det er en vekst som er 0,1 prosentpoeng lavere enn i juni.

– Tolvmånedersveksten i KPI-JAE har avtatt siden november i fjor. Møbler er blant varene som trekker prisveksten mest ned fra juni til juli. For denne varegruppen steg prisene kraftigere fra juni til juli i 2023, enn de gjorde i år, sier Espen Kristiansen.

Matvarepriser drar opp

Ifølge SSB er det matvareprisene som holder prisveksten oppe. Fra juni til juli økte prisene på mat og alkoholfrie drikkevarer økte med 3,2 prosent.

– Det har vært vanlig at matprisene øker fra juni til juli, blant annet fordi årets jordbruksoppgjør og prisendringer fra leverandørene innfases. Til tross for signaler fra bransjen om at de vil bort fra ordningen med fast tidspunkt for prisforhandlinger, ser vi også i år en sterk og bred prisvekst på mat og drikke i juli, der de aller fleste varegruppene steg i pris, sier Kristiansen.

Sjokoladeprisene var blant varene som økte mest fra juni til juli. Spisesjokolade steg med 16 prosent, mens kokesjokolade steg med 21,1 prosent.

De siste tolv månedene har prisen på matvarer og alkoholfrie drikkevarer i Norge økt med 4,9 prosent, viser SSBs tall.

Prisøkningen på mat og alkoholfrie drikkevarer var en viktig bidragsyter til å holde samlet prisvekst oppe i juli, skriver SSB.

Potetprisene falt med 13,3 prosent i den samme perioden, mens prisene på kål og melon falt med henholdsvis 12,3 og 12 prosent.

I løpet av de siste tolv månedene har prisen på fersk laks og ørret steget med 11,1 prosent. Mens prisene på ost og osteprodukter har steget med 7,3 prosent, har prisen på pærer gått ned 12,4 prosent i denne perioden.

Prisen på viltkjøtt har det siste året falt med 4,6 prosent. Bacon-prisene har gått ned 0,1 prosent, og prisen på storfe- og kalvekjøtt har steget med 4,8 prosent i den samme perioden.

Støre: – Et vendepunkt 

– Folk skal få bedre råd i år. Dagens tall fra SSB er nok et tegn på at norsk økonomi er ved et vendepunkt, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Statsminister Jonas Gahr Støre, her på Øyafestivalen i Oslo torsdag.
Statsminister Jonas Gahr Støre, her på Øyafestivalen i Oslo torsdag.

Prisveksten har nå tatt seg gradvis ned fra 7,5 prosent høsten 2022 til 2,8 prosent nå juli, poengterer statsministeren.

– Vi ser også at den underliggende prisveksten avtar. Lønningene i Norge øker nå langt mer enn prisene. Det betyr økt kjøpekraft – i år. I tillegg har barnehageprisene gått ned, og SFO blitt enda billigere nå i august. Vi holder det vi lover, sier Støre i en kommentar til NTB.

Powered by Labrador CMS