Regjeringens nye prioriteringer: Dette vil Støre gjøre
130.000 nye boliger, ny helsereform og garantert jobberfaring for unge er noe av det den nye Regjeringen Støre skal prioritere fram mot valget i september.
Statsminister Jonas Gahr Støre presenterte de nye statsrådene i den nye og rene Ap-regjeringen i Stortinget i formiddag. I den forbindelse listet han også opp hva regjeringen ønsker å prioritere de kommende månedene før Stortingsvalget i september.
Støre har understreket at regjeringen fortsatt vil styre etter Hurdalsplattformen, men framhever likevel noen kommende satsinger.
Ny helsereform
– Vi vil starte arbeidet med en helsereform for en felles helsetjeneste med høy kvalitet og sammenhengende behandling, sier Støre. Han sier at det skal være en sammenheng i tjenestene uavhengig om det er staten, kommunen eller private aktører som tilbyr helsehjelp.
– Og vi vil legge fram en helhetlig rusreform der rusavhengige møtes med god helsehjelp, ikke straff. Befatning med narkotika skal fortsett være straffbart.
130.000 nye boliger
Regjeringen setter nå et nytt mål om 130.000 nye boliger innen 2030.
– Vi vil invitere storbyene til et krafttak for boligbygging, blant annet gjennom mer effektiv saksbehandling, fjerne reguleringer og sørge for gode rammevilkår for studenter og ungdom, sier Støre, som også framhevet en sterke satsing på storbyene generelt:
– Områdesatsingene i byene skal utvides og forsterkes, blant annet med et løft for deltakelse innen idrett, sterk satsing på forebygging, deltakelse og inkludering.
For å bidra til byutvikling i Oslo, den største byen, vil regjeringen ifølge statsminister Støre vurdere hvordan den kan flytte statlige arbeidsplasser, som skal være basert i Oslo, fra sentrum til Groruddalen, Søndre Nordstrand og andre deler av byen.
Det er bra med store ambisjoner, men i de store byene er de langt unna å levere
Ytringsfrihet og ekstremisme
For å styrke likeverd, demokrati og mangfold i Norge vil regjeringen legge fram en egen strategi for ytringsfrihet.
Statsminister Jonas Gahr Støre lovte i sin redegjørelse for Stortinget onsdag å støtte redaktørstyrte medier og understrekte at NRK fortsatt skal ha rollen som bred allmennkringkaster.
Regjeringen vil også legge fram en stortingsmelding om forebygging og bekjempelse av ekstremisme, og bekrefter at den vil starte oppfølging av vedtakene som er fattet etter sannhets- og forsoningskommisjonens rapport.
Fornøyde, men avventende fagmiljøer
Karita Bekkemellem, administrerende direktør i NHO Geneo, berømmer Støre for å prioritere helsereform.
– Vi trenger økt produktivitet og effektivitet i helsetjenesten vår. Det som er viktig å få på plass i en helsereform, er bedre offentlig-privat samarbeid, sikre investering i medisinsk utstyr og raskere godkjenning av nye legemidler, mener hun.
Bård Folke Fredriksen, sjef i Norske Boligbyggelags Landsforbund, roser Ap-regjeringen for høye boligambisjoner, men savner samtidig konkrete planer.
– Det er bra med store ambisjoner, men i de store byene er de langt unna å levere. Hovedproblemet er en total mangel på byggeklare tomter. Hvis statsministeren mener alvor, må han umiddelbart forenkle plan- og bygningsloven og få fart på reguleringsprosessene i Kommune-Norge, sier han.
«Jobberfaring» til alle under 30 år
Alle under 30 år skal gis tilbud om jobberfaring, oppfølging eller utdanning i Ap-regjeringens nye ungdomsløft. Den ambisjonen var det partiets to nestledere som presenterte sammen på Fontenehuset i Oslo i formiddag.
– I dag er det 111.000 personer under 30 år som ikke er i arbeid eller utdanning. Noen av dem er på språkreise på Bali. Noen av dem er veldig syke. Men mange titalls tusen av dem kunne vært i aktivitet på en eller annen måte, dersom vi klarte å få tak i dem, sier arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna til NTB, da hun sammen med nestlederkollega og helseminister Jan Christian Vestre presenterte ny politikk fra den nye regjeringens nye «ungdomsløft».
– I dag har vi en ungdomsgaranti. Nå utvider vi garantien til å også handle om arbeidserfaring. Ungdomsgarantien har egentlig handlet om å hjelpe folk over terskelen. Nå sier vi også at vi skal samarbeide tettere for å senke terskelen inn i arbeidslivet for unge folk, sier Brenna.
Blant de mange tiltakene er:
Prioritert innsats i Nav til unge mellom 16 og 30 år. Blant annet flere ungdomsveiledere på Nav-kontorene.
- En ny ungdomsytelse uten at nedsatt helsetilstand er et inngangsvilkår
- Forsøk med fireårig lønnstilskudd for utsatte unge
- Et nytt rekrutteringsprogram for unge til helse- og velferd
Totalt ønsker regjeringen å få 150.000 flere mennesker i jobb innen 2030.
– Hvert ungt menneske som har talenter, er nysgjerrig og har lyst til å jobbe innenfor helse- og omsorg, som ikke får muligheten til det, er en tapt mulighet, sier helseminister Vestre.