Staten stryker i nynorsk
I fjor brukte bare 10 av 168 underliggende statsorgan bokmål og nynorsk i tråd med kravene i språkloven – og det er framgang.
Nynorsk har fått mer plass i offentlig språkbruk her i landet, men fortsatt er totalbildet altfor dårlig, ifølge Norsk språkråd.
I fjor brukte ti av 168 underliggende statsorgan bokmål og nynorsk i tråd med kravene i språkloven, mot bare ett statsorgan året før. Samtidig ser Språkrådet i sin rapport fra 2023 at 94 prosent av virksomhetene i staten fortsatt ikke oppfyller lovkravene de er vurdert etter i 2023.
– Det er et stort demokratisk problem at det er mye vanskeligere å være nynorskbruker enn bokmålsbruker. Offentlige organ skal ikke forsterke denne forskjellen ved å gjøre nynorsk usynlig eller utilgjengelig, sier språkdirektør Åse Wetås i en pressemelding.
Hun minner om at det er et lederansvar å følge opp språkloven og språkpolitikken.
– Systematisk nynorskarbeid handler om å gjøre språket synlig og tilgjengelig, og å legge til rette for likeverdige tjenester til innbyggerne. Jeg forventer at mine kolleger har like gode rutiner for å følge regelverket på språkfeltet som de har for å etterleve annet regelverk, for eksempel regler for økonomistyring eller arbeidsmiljø, sier Wetås.