Abstract Image of Business People Walking on the Street

Styrelederne er lønnsvinnere

Styrelederne i selskapene på Oslo Børs fikk i snitt et dobbelt så godt «oppgjør» som det frontfaget landet på.

Publisert Sist oppdatert

Frontfagsmodellen, som innebærer at internasjonalt konkurranseutsatt industri forhandler om lønn først, fungerer langt på vei som en «mal» for resten av lønnsoppgjøret i Norge. 

I år ble resultatet av årets forhandlinger en ramme på 5,2 prosent. 

Noen har imidlertid stukket av med en langt høyere «lønnsøkning» enn dette, viser en gjennomgang bladet Kapital har gjort av utviklingene godtgjørelsene til styremedlemmene i selskapene på Oslo Børs.

Ifølge Kapital fikk« styrelederne nok en økning i honorarene på over ti prosent», mens styremedlemmene endte opp med rundt halvparten; målt i prosent. 

Sagt på en annen måte: 

Styremedlemmene endte opp rundt frontfaget, mens styrelederne fikk det dobbelte. 

Flere store selskaper med «lik» policy

Kapital konstaterer for øvrig at en del tungvektere på børsen passer på at «lønnsoppgjøret» for styremedlemmer er ganske likt oppgjøret for de ansatte, og at oppgjørene i en del selskaper er nærmest like. «

Equinor, Telenor, DNB, Yara, Storebrand, Kongsberg Gruppen og Norsk Hydro endte alle opp med en økning i honorarene til aksjonærenes representanter på mellom 4,3 og 4,7 prosent», skriver bladet. 

Omtrent 40 prosent av de børsnoterte selskapene har ikke økt honorarene til styremedlemmene.

Topplederlønningene

Blant selskapene på Oslo Børs, er det en rekke selskaper hvor staten er inne som eiersiden. Her er det først og fremst topplederlønningene som er blitt debattert de siste årene; mer enn styrehonorarene. 

Tidligere næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) kom i Eierskapsmeldingen i 2022 med forventninger om at toppsjefene i statlig eide selskaper kun skulle få lønnstillegg på nivå med de ansatte. Og dette skulle ikke bare gjelde prosentvis, men også i kroner og øre. 

Da lønnstallene for 2023 kom, viste det seg imidlertid at styrene ikke hadde fulgt oppfordringen. 

Nåværende næringsminister, Cecilie Myrseth, kunne blant annet konstatere at veksten i lønnen for administrerende direktører i gjennomsnitt har vært høyere enn i samfunnet ellers.

Magne Lerø, redaktør her i Dagens Perspektiv, konstaterte i sommer at han ikke tror at Myrseth vil gjøre noe med dette med det første. 

Ingenting tyder på at Cecilie Myrseth orker et oppgjør med styreledere om dette i et valgår, skriver Lerø. 


Powered by Labrador CMS