ESSAY

I Bejing har man historiske ruiner som «Old Summer Palace», hvor besøkende kan minnes ydmykelsen kineserne ble utsatt for av en plyndrende britisk-fransk ekspedisjonsstyrke i 1860. Her fra et arrangement i 2019.

Tvilsom maktbruk som utnyttelse av offerposisjon

Den som blir utsatt for urett og oppnår en offerposisjon, kan utnytte den til tvilsom maktbruk og i noen tilfeller vold for å ivareta egne interesser.

Publisert Sist oppdatert

ESSAY. Store deler av verdens land og kulturer kan hevde, og rettferdiggjøre, at de er ofre. Noen er ofre som følge av tidligere europeisk kolonialisme eller skadet av nyere amerikanske intervensjoner. Andre har blitt forfulgt siden de tilhører bestemte folkegrupper eller religioner. Selv i Vesten tillegges arbeidere, fattige, innvandrere og kvinner regelmessig status som ofre.

I dagens geopolitiske situasjon er vi også svært opptatte av ofre. I moderne kriger foregår det en kamp i opinionen om hvem som får offerstatus. Er Russland truet av Vesten og mister sin russiske identitet, eller er det Ukraina som har blitt invadert av en imperialistisk stormakt som etter hvert vil true resten av Europa? Israelere benytter også gislene i Gaza og økende antisemittisme som grunner til å påberope seg offerstatus, mens palestinere uten tvil er ofre som har lidd de største tapene i konflikten.

I tillegg er den ideologiske selvforståelsen i land som Iran og Kina preget av en dyp offertenkning. Begge landene er påført store lidelser som følge av andre lands imperialistiske handlinger. Jeg avgrenser meg til Kina som eksempel.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnenter gir tilgang til alle artikler og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS