Jentene får i snitt høyere standpunktkarakterer og eksamenskarakterer enn guttene i de fleste fag.

VGS-elever: Bedre i gym og dårligere i matte

Karakterene fra fullført videregående skole er generelt litt høyere enn før pandemien i mange fag. Elevene får stadig høyere standpunktkarakter i kroppsøving og noe lavere i matematikk.

Sammenlignet med i fjor er det små endringer i den gjennomsnittlige standpunktkarakteren i de enkelte fagene. I flertallet av fagene er karakteren uendret fra skoleåret 2022-2023 til 2023-2024, skriver Utdanningsdirektoratet i en pressemelding.

Standpunktkarakterene gikk opp i mange fag under koronapandemien, og etter pandemien har snittkarakterene gått litt ned igjen, skriver direktoratet.

Tendensen er likevel at karakterene er litt høyere i 2023-2024 enn de var før pandemien. I matematikk er elevenes karakterer tilbake nede på samme nivå som i 2018-2019.

For fellesfagene på studieforberedende var snittkarakteren i norsk hovedmål er 4,1, mens den var 4 i 2018-2019. I engelsk på vg1 er karakteren 4,5 mot 4,4 i 2018-2019.

Matte og gym

I matematikk fellesfag er karakterene på samme nivå som før pandemien, med 3,9 i matematikk 1T, 3,5 i matematikk 1P, og 3,6 i matematikk 2P. Men: Alle matematikkfagene hadde høyere karaktersnitt i pandemiårene.

Elevene har de ti siste årene fått stadig høyere karakter i kroppsøving. Dagens elever fikk i snitt en halv karakter høyere enn i 2013-2014.

– En av forklaringene til endring i karakterer er at det ble innført nye læreplaner i 2020. I kroppsøving har er faget dreiet til å bli et mindre idrettsrettet fag og det kan ha påvirket vurderingspraksisen, sier avdelingsdirektør Per Kristian Larsen-Evjen.

Jentene får høyere karakterer i de fleste fag

Som i tidligere år, får jentene i snitt høyere standpunktkarakterer og eksamenskarakterer enn guttene i de fleste fag. Forskjellen er størst i norsk og fremmedspråk, der jentene i snitt får en halv karakter høyere enn guttene.

Guttene har i snitt høyere karakterer i kroppsøving. Guttene gjør det også bedre på eksamen i realfagene matematikk, fysikk og kjemi. Det er ikke kjønnsforskjell i standpunktkarakterer i disse fagene, heter det i pressemeldingen fra Utdanningsdirektoratet.

Jentene får bedre karakterer i fag som psykologi, sosialkunnskap, treningslære og økonomifag.

Se alle karakterer og mer analyse på udir.no:

Karakterstatistikk for videregående skole | udir.no

Powered by Labrador CMS