Langtidsledige og Nav
Foto

Til tross for lav ledighet i kjølvannet av koronapandemien, er det fortsatt hele 700.000 mennesker mellom 20 og 66 år som står utenfor arbeidslivet. Foto: Gorm Kallestad, NTB

Synspunkt | Hans Christian Holte: En perfekt match

Publisert: 16. mai 2022 kl 12.24
Oppdatert: 16. mai 2022 kl 12.56

­Hans Christian Holte er Nav-direktør.

SYNSPUNKT: Jeg skal ikke hevde at jeg har stor innsikt i sjekkemarkedet. Men når formålsløs trykking på fjernkontrollen noen ganger leder meg innom programmer der det jaktes på kjærligheten, eller jeg i korte glimt forstår hvor mye arbeid mange legger ned i å finne personen med den rette profilen på datingsider som lover romantikk av det ypperste slaget, da tenker jeg at fastlåste forventninger om den perfekte matchen kan gjøre det nokså vanskelig å finne ham eller henne.

Du må jo lete en stund etter drømmedama hvis hun må være blond, elske fjellturer, japansk mat og bøkene til Haruki Murakami, være velkledd, men ikke jålete, veltrent, men ikke kroppsfiksert og absolutt aldri gå med slengbukser fordi det er det styggeste du vet.

Du må jo vente en stund på drømmeprinsen hvis han må være mørk, elske storbyferier, økologisk mat og filmene til Krzystof Kieslowski, være muskuløs, men ingen muskelbunt, kjekk, men ikke for kjekk og absolutt ikke ha bart fordi du synes det er grusomt harry.

Vær åpen for noe som er annerledes

Fastlåste forventninger til hva som er den perfekte matchen kan også gjøre jakten på en ny arbeidstaker mer krevende enn den trenger å være. Å være åpen for noe som er litt annerledes enn man har tenkt, og lete på litt andre steder enn man pleier kan gjøre utvalget større og mulighetene flere.

I vinter skrev Oppland Arbeiderblad om firmaet Byggkultur som søkte arbeidsledere med erfaring, men som knapt fikk noen respons på stillingsannonsen. I ledelsen grublet de på hva som skulle til for å få folk med den rette bakgrunnen til å fatte interesse. De kom fram til at det viktigste ikke var å rekruttere folk med erfaring, men folk som var frampå og ønsket å lære. Byggefirmaet endret overskriften på stillingsannonsen, og skrev: «Vi søker arbeidsleder uten erfaring!» Det gjorde susen. Søknadene rant inn.

Saken fortsetter under annonsen

«Det fungerte overraskende bra. Får vi inn folk som vil noe, så lærer de hvordan de skal jobbe», sier daglig leder Jonas Klaesson, som har ansatt to nye tømrere han er svært fornøyd med.

Jeg tror det er noe å lære av byggefirmaet som justerte forventningene sine. Bedrifter som leter forgjeves etter den rette personen med den rette kompetansen får flere å velge blant hvis konsentrerer seg om å finne den rette personen og selv sørger for at han eller hun får kompetansen som trengs. Det er jo lurt av flere grunner. Da blir kompetansen skreddersydd bedriftens behov.

Gameren som ble IT-konsulent

Forrige måned hadde NRK Møre og Romsdal en sak om gameren Ole Kristian Simensen som droppet ut av videregående og manglet både jobb og motivasjon. Han kom inn i et Nav-prosjekt der han fikk mulighet til å utvikle datakompetansen sin og gjøre oppgaver for ulike bedrifter. Til slutt endte han opp med fast jobb som konsulent i selskapet Innveno i Surnadal som leier ham ut til bedrifter som trenger datakompetanse.

«I mindre bedrifter er det uaktuelt å ansette en dataingeniør. I det bildet passer Ole Kristian perfekt. Jeg er kjempefornøyd og stolt over at vi har ansatt ham», sier daglig leder Håkon Fredriksen i Innveno.

Flinke folk med hull i CV-en

Jeg tviler på at bedrifter som trenger datakompetanse ser for seg en gamer som ikke har fullført videregående. Men det kan hende det er akkurat det de trenger. Kravene til formell kompetanse er høyere enn noen gang. Mange arbeidsgivere forventer en CV der årstallene ligger på snorrett rekke. De bør justere forventningene sine. Risikoen er stor for at de går glipp av flinke folk og mye talent hvis de ikke er åpne for arbeidssøkere med et og annet hull i CV-en.

Saken fortsetter under annonsen

For litt siden fortalte Fædrelandsvennen om Ingrid Wirsching som tok busslappen og fikk jobb som bussjåfør i en alder av 60 år. Hun var utdannet innen økonomi og IT og hadde jobbet innen oljebransjen i 20 år da hun ble overtallig.

«Mange jeg snakker med, forteller at de har hatt lyst til å kjøre buss. Jeg våget det», sier en fornøyd 60-åring, som er lokalkjent der hun kjører, og derfor kan svare passasjerene på små og store spørsmål.

Daglig leder i busselskapet Boreal, der hun jobber, er også godt fornøyd.

«For oss er det verdifullt å ha en arbeidsstokk med variasjon både i alder og kjønn», sier Martin Reberg.

Alder et ikke-argument

Arbeidsgivere, som er skeptiske til eldre arbeidssøkere, går en tung tid i møte. Vi blir stadig flere eldre og stadig færre yngre. Dagens eldre er friskere og lever lenger enn de som var eldre for noen tiår siden. De har lang erfaring, de er stabil arbeidskraft og de må aldri være hjemme med syke barn. Når de i tillegg er åpne for nye muligheter og ønsker å utvikle kompetansen sin, bør arbeidsgivere være forventningsfulle, ikke fordomsfulle.

Sysselsettingen er høy og antallet ledige stillinger rekordhøyt. Vi har en unik mulighet til å inkludere flere i arbeidslivet. Ved utgangen av april var det registrert 96.900 helt ledige, delvis ledige og arbeidssøkere på tiltak hos Nav. Arbeidskraftreserven vår er enda større.

Saken fortsetter under annonsen

700.000 utenfor arbeidslivet

Totalt 700.000 mennesker i alderen 20-66 står av ulike grunner utenfor arbeidslivet. Utfordringen er at mange av dem mangler kompetansen arbeidsgiverne etterspør. Vi har en mismatch i arbeidslivet. Nav og utdanningssektoren arbeider målrettet for å heve arbeidssøkernes kompetanse slik at den møter behovene i arbeidslivet bedre. Vi i Nav kan også hjelpe arbeidsgivere med rekruttering, tilrettelegging og finansiering i form av lønnstilskudd.

Men for å inkludere flere i arbeidslivet og gjøre mismatch til match, trenger vi mer enn kompetanseheving og tilrettelegging. Vi som er arbeidsgivere − både i offentlig og privat sektor − bør justere forventningene våre og være åpne for flere muligheter og et større utvalg. Den perfekte matchen kan være en som ikke har erfaring, en som har hull i CV-en eller en som tar ny utdanning i en alder av 60. Drømmedama kan vise seg å være henne med slengbuksene og drømmeprinsen kan faktisk være han med den store barten.