Human kapital

Organisasjoner må følge nøye med på behovene til den enkelte arbeidstaker, deres karriere og livsmål - og tilby dem en måte å komme dit på, mener Bjørn Røsten. Foto: Portishead1, iStock Photo

Synspunkt | Bjørn Røsten: Bedriftens framtid avhenger av å ta godt vare på de ansatte

Publisert: 30. juni 2022 kl 08.29
Oppdatert: 30. juni 2022 kl 08.29

­Bjørn Røsten er administrerende direktør i IT-selskapet Unit4 Norge.

SYNSPUNKT: Årsakene til at ansatte stadig oftere hopper mellom arbeidsgivere er mange, men vi ser noen fellestrekk. For eksempel skapte pandemien et vakuum, der mange begynte å revurdere sine prioriteringer, stille spørsmål og sette nye krav for sin vei videre.

Når vi nå skal høste virkningene av sjokkdigitalisering og globalisering, ser vi fruktene av nye ansettelsesmuligheter: økte forventninger til fleksible arbeidsforhold, etiske arbeidsgivere og større mulighet til å ivareta personlige forhold.

Må pleie de ansatte i større grad

Dette er ikke bare «en jobb for HR». Som organisatoriske ledere må vi styrke oss i arbeidet med å finne og beholde flinke folk. Vi må forplikte oss til våre ansatte på en måte de færreste av oss har gjort tidligere.

Ved å fokusere på viktige elementer, som opplæring og personlig utvikling, vil arbeidsgivere sende ut et sterkt budskap om at de investerer i et toveis forhold der både arbeidsgiver og arbeidstaker skal være vinnere.

Større horisont

Saken fortsetter under annonsen

I dag må man innse at hvis man ikke utvikler seg i en jobb, vil ansettelsesutsiktene, og dermed også inntjeningen, kunne bli redusert. Altfor ofte investerer ikke selskaper i mennesker fordi de frykter at de kun vil ende med å betale for nye ferdigheter som de ansatte tar med seg et annet sted.

Den typen negativ tankegang har gått ut på dato. Et selskap vil dra nytte av gjøre sine ansatte mer sysselsatte på lang sikt - selv om de forlater firmaet.

Arbeidstakernes behov

Organisasjoner må derfor følge nøye med på behovene til den enkelte arbeidstaker, deres karriere og livsmål - og tilby dem en måte å komme dit på. Dette kan innebære at personen til slutt forlater arbeidsgiveren, men det er en quid pro quo. Det vil være verdt det hvis den enkelte har bidratt med godt arbeid og blir en pålitelig alumni som fortsetter å snakke positivt om sin tidligere arbeidsgiver.

Arbeidet med å trene og utvikle ansatte bør suppleres med å gi dem mulighet til å prøve nye roller, avdelinger eller team. Slik vil de kunne videreutvikle nyttige ferdigheter som mellommenneskelig forståelse, teamarbeid, ledelse og kulturbygging.

Kontinuerlig læring

Kontinuerlige læringsmuligheter kan faktisk være det viktigste en organisasjon gjør for å holde folk motiverte og lojale, i tillegg til å proaktivt «sjekke inn» hos ansatte for tilbakemeldinger for å bedre forstå drivere for motivasjon.

Saken fortsetter under annonsen

Det finnes (enda) ingen Alexa-kommando for å oppmuntre folk til å bli i bedriften, men hovedfunn fra GARTNER-studien, «Employer Experience Primer 2022», viser at ansatte som uttrykker tilfredshet, har 60 prosent større sannsynlighet for å bli i organisasjonen.

Så det er på tide å sette i verk alt vi vet om å ta vare på folk, og hjelpe dem til vellykkede karrierer. Vår fremtid avhenger av det.

Finn ledige stillinger på lederjobb.no