Synspunkt

Midt i «Nytt på Nytt» skjønner jeg at jobben ikke har forlatt meg helt ennå, skriver Hans Christian Holte. Faksimile. NRK TV

Synspunkt | Hans Christian Holte: Gullkorn fra gullrekka

Helsetjenesten har både planlagt pasientbehandling og god beredskap for dem som trenger akutt hjelp. Det må Nav ha også, skriver Hans Christian Holte.

Publisert Sist oppdatert

­Hans Christian Holte er direktør av Nav.

Lyst til å sende oss et innlegg? E-post-adressen er synspunkt@dagensperspektiv.no

SYNSPUNKT: Det er fredag kveld – gudskjelov-øyeblikket da arbeidsuka møter helgen – og jeg er så original at jeg befinner meg i sofaen mens gullrekka til NRK ruller av gårde.

Men midt i «Nytt på Nytt» skjønner jeg at jobben ikke har forlatt meg helt ennå.

Pernille Sørensen utbryter: «…Jeg skjønner det kjempegodt, for det er jo mye diggere for de på Nav med seks timers åpningstid i uka! Folk som desperat trenger hjelp. Det er jo veldig sånn hjælp, hjælp. Veldig masete fordi de er desperate. Da er det jo mye deiligere å si: gidder du å komme tilbake, sånn på onsdag? … Det er altså Nav-kontorer som er oppe tolv til to annenhver dag, liksom…».

Og Nytt på Nytt-anker Bård Tufte Johansen følger opp: «Men tenk a': Nav-klienter har ofte hatt uflaks i livet. Hvis de da tilfeldigvis treffer i åpningstiden, så får de en god følelse av flaks!»

Humor med brodd

Sju minutter med Nav-harselas i beste sendetid på NRK er ganske lenge. Det kjente jeg på denne fredagen. Særlig fordi dette var humor med brodd som fungerte, fordi temaet berører og opprører folk, og fordi det er en akk så reell kjerne av sannhet i harselasen.

NAV fant veien inn i gullrekka etter at Helsetilsynet la fram en undersøkelse om tilgjengeligheten til sosiale tjenester. Den viste at mennesker med behov for akutt hjelp strevde med å få kontakt med Nav fordi mange kontorer hadde begrenset åpningstid og manglet vakttelefon.

Vi tok dette opp med kommunene via fylkesdirektørene våre, og det fant sted en rask forbedring.

Mange kontorer har nå utvidet åpningstidene sine, og registrerte vakttelefoner har økt fra 42 prosent til 78 prosent. Engasjementet for at vi skal være tilgjengelig for dem som trenger oss mest, er sterkt, både blant Navs ansatte og ledere.

Ikke stille innenfor dørene

At mange av kontorene våre har begrenset åpningstid, betyr slett ikke at det er stille innenfor dørene. Der finner det sted planlagte møter med dem som trenger hjelp fra Nav. De planlagte møtene er som oftest de beste. Da kan veilederne våre stille godt forberedt.

Hjelpen blir bedre og mer målrettet – slik behandlingen i helsetjenesten blir bedre når legen har lest journalen før pasienten kommer til den avtalte timen.

De offentlige kontorene, der vi tidligere gikk inn døra og stilte oss i kø for å komme fram til en skranke der vi kunne legge fram ærendet vårt, har endret seg. Nå booker vi avtaler digitalt eller sender søknader hjemmefra uten å møte verken skranker eller saksbehandlere.

Nav.no er Norges største Nav-kontor. Her får veldig mange tjenestene og informasjonen de trenger.

Mer effektive, digitale løsninger

For de fleste av oss er det enklere å sende inn meldekort til Nav eller betale restskatt på denne måten. Samtidig er de digitale løsningene mer effektive for offentlige etater fordi innhentingen av informasjon som trengs i tjenesteytingen skjer automatisk eller tastes inn av borgerne selv.

Dette har gjort offentlige etater mer effektive og tjenestene deres mer tilgjengelige. Min tidligere arbeidsplass Skatteetaten er et godt eksempel. Hånda i været, dere som foretrekker den gamle selvangivelsen på papir framfor dagens skattemelding!

Men ikke alt lar seg ordne ved et par tastetrykk på en smarttelefon i sofakroken. Noen møter stengte dører på nav.no fordi de mangler Bank-ID, språkkunnskaper eller digital kompetanse. Menneskeliv kan være kompliserte og veien fram til løsningene kronglete.

Opptatt av å få hjelp

De som mangler penger til mat eller strømregningen og møter stengte dører på det lokale Nav-kontoret når de tar mot til seg og kommer for å be om hjelp, er naturlig nok ikke opptatt av gode digitale løsninger eller kvaliteten ved planlagte møter. De er opptatt av å få hjelp her og nå.

I helsetjenesten er det meste av behandlingen planlagt og avtalt på forhånd, enten det er timen hos fastlegen eller operasjonen på sykehuset. Men i helsetjenesten er det også legevakter og akuttmottak der folk kan komme når de er blitt skadet eller akutt syke.

På legevakten og akuttmottaket vet alle fagfolkene hvem som skal gjøre hva når det haster, og det kommer inn pasienter som trenger øyeblikkelig hjelp. Vi har noe å lære av dette.

Mer profesjonell akutthjelp

Jeg mener at velferdssamfunnets akutthjelp må bli enda bedre og mer profesjonell. Det er ikke slik at det ikke er hjelp å få for mennesker som er i nød, men det er for store variasjoner i hvor lett det er å få denne hjelpen.

Vi bør bli bedre til å balansere det som er planlagt og det som ikke er det. Det er kommunene og Nav-kontorene der som har ansvaret for sosialhjelp, mens kontaktsenteret, som mange ringer til i nødsituasjoner, er statlig. Etter mitt syn bør kommunene og Nav stat bli enige om en felles standard for tilgjengelighet.

Jeg hører ofte historier om ildsjelene i Nav, veiledere som gir ut telefonnummeret sitt til dem de har ansvar for å følge opp, med beskjed om at de kan kontaktes når som helst i en nødsituasjon.

Hva er de gode alternativene til et sånt privat ansvar? Hvordan skal vi sikre at mennesker i nød får hjelp når det haster? Dette er spørsmål vi må diskutere i fellesskap og finne gode svar på.

Blodig alvor for mange

I sofaen foran «Nytt på Nytt», hvor jeg vekselvis vred meg og humret meg gjennom vitser om «Nav i butikk» og annet, var det til slutt alvoret som trumfet humoren. Det var gullkornet fra Gullrekka i Pernille Sørensens ord:

«Dette er liksom livsnødvendig hjelp. Det er viktige ting Nav jobber med. De er ikke en butikk som selger grafiske trykk og silkeskjerf som man klarer seg uten. Det er en viktig jobb!».

Det er akkurat det. Dette er dønn seriøst. Det er blodig alvor for mange mennesker hver eneste dag. Vi må være til stede for å hjelpe dem som trenger oss mest. Vi skal fortsette å legge til rette for det planlagte, og vi må bli enda bedre forberedt på det akutte.

Powered by Labrador CMS