Oppdrettsnæringen kjemper mot lakseskatten.

Høyres landsmøte sa i helga nei til den foreslåtte lakseskatten og foreslår å utrede en produksjonsavgift for oppdrettsnæringen. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk | NTB

Synspunkt | Hans-Erik Skjæggerud: Flertallet på Stortinget bør støtte forslaget om lakseskatt

Publisert: 29. november 2022 kl 16.26
Oppdatert: 29. november 2022 kl 16.26

­Hans-Erik Skjæggerud er nyvalgt leder av arbeidstakerorganisasjonen YS.

Lyst til å sende oss et innlegg? Mailadressen er synspunkt@dagensperspektiv.no

 

SYNSPUNKT: Vi har mange naturressurser av stor verdi, og politikerne har opp gjennom årene tatt kloke valg for å sikre at naturressursene kommer fellesskapet til gode. Vi er alle takknemlige for at en lignende grunnrenteskatt på olje, gass og kraft er med på å finansiere de velferdsordningene som gir oss sikre og trygge liv. 

Også havbruket høster av naturgitte ressurser. Det er åpenbart at grunnrenteskatt bør innføres også her. YS har støttet forslaget om grunnrenteskatt siden det ble lagt frem av Havbruksskattutvalget i 2019. Både olje- og gassutvinning, produksjon og salg av kraft og fiskeoppdrett genererer superprofitt, slik Havbruksutvalget dokumenterte. Dette er verdier som ikke bør tilfalle private investorer. 

Har egne permitteringsregler

Lakseoppdretterne har argumentert hardt for at en grunnrenteskatt vil tvinge dem til å permittere, fordi det blir vanskelig å inngå langsiktige fastpriskontrakter. Det har selvfølgelig ført til fortvilelse blant de ansatte. Også lokalpolitikere settes under press når hjørnesteinsbedriftene tilsynelatende er utsatt for en eksistensiell trussel.
Faktum er at permitteringer i fiskeforedlingsindustrien, sjømatindustrien og fiskeoljeindustrien er så vanlig at de er omfattet av egne regler i regelverket om dagpenger.

Saken fortsetter under annonsen

 

«Lakseoppdretterne hevder skatteforslaget er direkte årsak til at markedet for fastprisavtaler har falt bort. Jeg savner en god begrunnelse for påstanden.»

 

I forskrift om dagpenger under arbeidsløshet, § 6-7 har denne industrien fått særregler. Særreglene er ikke nødvendigvis til det beste for de ansatte, men gir industrien betydelig handlingsrom, hele året. Dette er en fleksibilitet resten av næringslivet heldigvis bare kan drømme om. 

Jeg håper tunge aktører i lakseindustrien ikke benytter seg av denne fleksibiliteten til å demonstrere hvor misfornøyd de er med regjeringens forslag. Da skyver de både ansatte og politikere foran seg i det som i utgangspunktet er en legitim interessekonflikt.

Savner en god begrunnelse

Lakseoppdretterne hevder skatteforslaget er direkte årsak til at markedet for fastprisavtaler har falt bort. Jeg savner en god begrunnelse for påstanden. 

Saken fortsetter under annonsen

Skattlegging ut fra normpris er viktig for å hindre overskuddsflytting fra oppdrett til foredling, som er en metode oppdretterne kan bruke for å unngå grunnrenteskatt. Normprisen er kanskje ikke et perfekt mål på verdien oppdretter oppnår for fisken, men næringen har til gode å presentere et godt alternativ. En grunnrenteskatt vil tilpasses lønnsomheten i næringen. En langsiktig og tilpasningsdyktig bransje bør kunne bære denne skatten på lik linje med andre næringer som har grunnrenteskatt.

SV og Høyre bør sikre flertall

Handlingsregelen begrenser fornuftig nok hvor mye vi kan ta ut av Oljefondet. Det går også en smertegrense for hvor mye skatt vanlige lønnsmottakere kan betale av arbeidsinntekten, gitt de utfordringene mange har med dagens prisnivå.

Da må vi se etter mulige inntekter andre steder, som i de mest profitable næringene som høster av naturressursene, eid av fellesskapet.

Jeg forstår at forslaget om grunnrenteskatt er smertefullt for næringen. Forslaget kunne helt sikkert vært planlagt bedre, men jeg er sikker på at oppdrettsnæringen er levedyktig, også med grunnrenteskatt.

Når høringsrunden snart er over, må SV med Audun Lysbakken i spissen sikre flertall for dette på Stortinget, sammen med Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Ingenting er bedre enn om også Erna Solberg og Høyre vil være med i et bredt flertall.