Synspunkt

Hjemmet som arbeidsplass har kommet for å bli. Det betyr at arbeidsgiver må ha oversikt over disse, på lik linje med andre arbeidsplasser, skriver Karoline Amundsen Dystebakken. Illustrasjonsfoto: Dragen Zigic / iStock Photos

Synspunkt | Karoline A. Dystebakken: Fleksibelt arbeidsliv gir ikke fleksibelt arbeidsgiveransvar

Mange har endelig fått tilleggsavtalen på plass for arbeid i hjemmet. Ville vi ansett dette som tilstrekkelig for å si at arbeidsmiljøet på en annen arbeidsplass var bra, spør Karoline Amundsen Dystebakken.

Publisert Sist oppdatert

­Karoline Amundsen Dystebakken er HR- og ledelsesrådgiver i Simployer.

Lyst til å sende oss et innlegg? E-post-adressen er synspunkt@dagensperspektiv.no

SYNSPUNKT: I svært mange avtaler om hjemmekontor har det dukket opp et punkt hvor arbeidstaker erklærer å ha et forsvarlig arbeidsmiljø på hjemmekontoret. Tanken er å forsikre seg om at arbeidsmiljøet er bra og at arbeidstaker bekrefter dette.

Ville vi ansett dette som tilstrekkelig for å si at arbeidsmiljøet på en annen arbeidsplass var bra? Vi kan jo se for oss at alle fikk utdelt et skjema på pulten eller ute på en byggeplass hvor det sto «jeg erklærer med dette at arbeidsmiljøet mitt er forsvarlig». Ville vi tenkt at det var greit og at arbeidsgiver da kan legge det til grunn hvis ikke arbeidstaker sier noe annet?

Frivillig ordning

Når det kommer til hjemmekontor, så er dette en frivillig ordning, noe arbeidsgiver åpner for for å være fleksibel og en attraktiv arbeidsgiver. Erfaringen tilsier også at det fungerer bra – for den enkelte og også for virksomheten i de fleste tilfeller. Som Trine Strømsnes viser til i sitt innlegg i Dagens Perspektiv – det er ikke noe offer. Det gir økt trivsel, og når man trives gjør man en bedre jobb.

Men et fleksibelt arbeidsliv gir ikke et fleksibelt arbeidsgiveransvar. Har virksomheten besluttet at hjemmet skal være en arbeidsplass, så har man ansvar for arbeidsmiljøet. En egenerklæring vil ikke gjøre ansvaret mindre – og vil heller ikke si noe om arbeidsmiljøet. Dette er ikke noe man erklærer ferdig én gang, for arbeidsmiljøet er ikke statisk.

Er det så farlig da?

Det kan fort bli litt humring. Hvor farlig kan det være i et hjem? Men vi snakker ikke bare om den akutte faren. Hjemmet som arbeidsplass har kommet for å bli. Det betyr at arbeidsgiver må ha oversikt over disse arbeidsplassene på lik linje med andre arbeidsplasser.

Arbeidsmiljø handler om mange ting; at vi har det bra, kontakt med andre, at vi har balanse jobb/fritid, variert arbeidsstillinger, godt verktøy både for å kunne utføre arbeidet vårt på en god måte og for å unngå belastningsskader.

Langsiktighet

Det handler ikke bare om her og nå, men på lang sikt. Hvis arbeidstakere skal arbeide hjemmefra 2 til 3 dager i uken i resten av sin yrkeskarriere så må det selvsagt også være et forsvarlig arbeidsmiljø; på kort og lang sikt også disse dagene.

«Du må rett og slett stille spørsmålene til arbeidstakerne – konkrete spørsmål.»

Når vi i tillegg vet at minst 40 prosent av sykefraværet skyldes muskel og skjelettplager så bør dette i seg selv være grunn til å ta tak. Mye av det kan gjøres noe med, gjennom enkle forebyggende tiltak. Å forebygge og å oppdage – for å unngå gjentagelse – er nettopp dét det handler om. Det kan ikke gjøres gjennom en statisk egenerklæring.

Hev-senk-pult

Kan arbeidstakerne kreve hev-senk-pult? Det er et ofte stilt spørsmål til oss i Simployer. Det er ikke nødvendigvis det det handler om. For å kunne svare om det er nødvendig må du først ha en oversikt over arbeidsmiljøet for den enkelte.

Du må skaffe deg oversikt. Det er det som på «HMS-språket» kalles kartlegging. Hva er status? Når du har den, kan du vurdere; er det behov for tiltak eller er arbeidsmiljøet bra?

Du må rett og slett stille spørsmålene til arbeidstakerne – konkrete spørsmål; knyttet til psykososialt, ergonomisk og fysiske forhold, herunder utstyr. Da er du i gang.

Hva gir svarene deg? Oppgir 80 prosent at de har skjerm, kontorstol og egnet plass, men svarer at de arbeider sent, tidlig og mye når de arbeider hjemmefra, så er det kanskje ikke hev-senk-pult du bør starte med?

Det er først når du har denne oversikten at du som arbeidsgiver kan vurdere om arbeidsmiljøet generelt er forsvarlig eller om det er behov for tiltak. Tiltak kan ikke komme først. Da risikerer du å bomme.

Ledelsen har ansvaret

Arbeidsgiver har ikke tilgang til de tusen hjem, men har fortsatt ansvaret. Arbeidstakerne må medvirke med informasjon. Still de konkrete spørsmål.

Forklar hvorfor du spør om dette. La arbeidstakerne komme med innspill og gi informasjon om tiltak. Forklar tiltakene som iverksettes og forvent medvirkning ved gjennomføring og følg opp. Hvis du vurderer at hev-senk-pult ikke er nødvendig for et forsvarlig arbeidsmiljø, så er det basert på en vurdering og beslutning – og hvorfor du mener andre tiltak er bedre eller mer riktig.

For det kan være det er noe annet enn hev-senk-pult som skal til for å sikre et godt arbeidsmiljø og trivsel?

Powered by Labrador CMS