Atle Antonsen

Når man, som Atle Antonsen, tjener sine penger på å være offentlig profil og moromann, så er det forstemmende at det ikke finnes en dypere takknemlighet over å være en del av nettopp dette samfunn, skriver kronikkforfatteren. Foto: Mariam Butt / NTB

Synspunkt | Lars Esholdt: Rasisme? Vi er ikke så praktfulle som vi tror

Publisert: 22. november 2022 kl 08.45
Oppdatert: 22. november 2022 kl 08.45

­Lars Esholdt er hodejeger og eier av Esholdt Excecutive Search i Oslo.

Lyst til å sende oss et innlegg? E-post-adressen er synspunkt@dagensperspektiv.no­

 

SYNSPUNKT: Når man, som Atle Antonsen, tjener sine penger på å være offentlig profil og moromann, så er det forstemmende at det ikke finnes en dypere takknemlighet over å være en del av nettopp dette samfunn.

Begredelig er det også at man ikke ser hvilken «makt» man som profilert person har  en makt til å gjøre det han gode. Trond Giske misbrukte i årtier denne maktposisjonen, og flere med han. Nå er det Atle Antonsen i spørsmålet om rasistiske ytringer.

Mot og vilje

Forskjellen består dog i at Antonsen ble politianmeldt (nå henlagt). Det ville trolig ikke ha skjedd for 20 år siden  verken når det gjelder sexisme eller rasisme.

Saken fortsetter under annonsen

Det betyr at det hersker større trygghet overfor politi og rettsapparat, og at fornærmede individer har mot og vilje til å anmelde et forhold. Det er det positive. 

Bedre enn andre?

Det meget negative er at det fremdeles går mennesker rundt og tror at de er bedre enn andre – på bakgrunn av blant annet hudfarge. Dette skjer på tvers av alle samfunnslag, til alle døgnets timer og på tvers av alle etnisiteter.

Men når en full moromann og åpenbart underliggende rasist slår til, bare ved synet av en gjest, så skal dette brukes for å prøve å forstå hva fanden dette egentlig handler om.

Er det virkelig så vanskelig å bevare et menneskelig gangsyn når man får suksess og blir «kjendis»?

Dette ville da vitne om en meget liten og uopplyst person? Er alkohol nå igjen den store syndebukken og forklaringen? Spar oss.

Begynner selverkjennelse igjen først når det rettes alvorlig anklage mot vedkommende? Det holder ikke.

Saken fortsetter under annonsen

Bare fordi man kan?

Vi har sett det igjen og igjen  å appellere til offentlig tilgivelse. Er det morromannens og satirikerens rett å komme med slike ytringer?

Er det noens rett å marsjere som nazist i Kristiansand? Er det en rett å formidle nedlatende tegninger om andres religion? Skjer alt dette bare fordi man kan? 

Jeg mener ikke at alle skal sitte i sirkel og holde hverandre i hånden, men toleranse og imøtekommenhet bør være det som skrives om oss i historiebøkene.

Mens du er ute på byen, så er du Atle Antonsen. Publikum har ikke betalt for å la seg skitne til.