Synspunkt

Synspunkt | Nina Riibe: Ledere må vise at de er hele mennesker

Nylig delte jeg min egen historie om hvordan en krise i livet mitt har gitt varige konsekvenser. For første gang har jeg snakket offentlig om noe jeg har båret på i over 13 år. Men hvorfor akkurat nå, spør Nina Riibe.

Publisert Sist oppdatert

­Nina Riibe er administrerende direktør i arbeidstakerforeningen Econa, organisasjonen for siviløkonomer.

SYNSPUNKT: I Econa gir vi ut tidsskriftet Magma, som i sin siste utgave retter seg mot studenter. I forkant spurte vi studentene om hva som opptar dem.

Et overveldende flertall svarte psykisk helse. Jeg ble intervjuet, og valgte å fortelle. Det angrer jeg ikke på.

Tallenes tale er klar. Nær halvparten av alle studenter i Norge, 45 prosent, opplever alvorlige psykiske plager. Det er en drastisk økning fra 2018, da 32 prosent svarte det samme.

Mange sliter psykisk

Det er ikke bare studenter som sliter. Ifølge NAV skyldes én av fem sykemeldinger i Norge psykiske plager, og også her er trenden stigende. Ifølge Psykologforeningen får om lag halvparten av den norske befolkningen en psykisk lidelse eller plage i løpet av livet. De vanligste lidelsene er angst og depresjon.

Med denne kunnskapen lurer jeg på om vi ledere snakker nok om psykisk helse? Jeg tror ikke det. Når Veidekke-sjef Lars Erik Lund fortalte om sin depresjon fikk han overveldende støtte. Det samme gjorde psykolog Lars Petter Kjær da han snakket åpent om at begge sønnene tok selvmord. Deres sterke historier har betydd mye for mange. Men selv om psykisk uhelse ikke er fullt så tabu i dag som det var tidligere, har vi har fortsatt en vei å gå.

Generasjon Prestasjon

Psykolog Benjamin Silseth kaller dagens studenter for Generasjon Prestasjon. Unge lever i et samfunn som forteller deg at du kan bli akkurat hva du vil, bare du jobber hardt nok. De stiller høye krav til seg selv, og vil briljere på alle fronter. Presset kan bli overveldende, og følelsen av å ikke leve opp til egne og andres forventninger kan være vanskelig å håndtere. Dette må arbeidsgivere ta på alvor.

Toppledere blir ofte forbundet med tidligst på jobb, senest hjem, store lanseringer, helgejobbing og gjerne 10-mils skiturer når de en sjelden gang tar seg fri. En person som mestrer alt. Det kan sende ut feil, og i verste fall skadelige, signaler til de ansatte.

En styrke å be om hjelp

Derfor er det så viktig at ledere jobber for å være gode forbilder på dette livsviktige feltet, blant annet ved å være tydelige på at det er en styrke å søke hjelp når man trenger det.

Jeg har selv hatt behov for hjelp.

«I de øyeblikkene som ikke er fullt så fine, tenker jeg at det er noe jævla dritt.» Nina Riibe, Econa

For mange år siden var jeg med på å grunnlegge musikkfestivalen Hove i Arendal. Å være økonomiansvarlig var en spennende utfordring som først ga meg mye. Jeg syns det var givende å legge til rette for at mange tusen mennesker skulle få en uforglemmelig festivalopplevelse. Men det var også krevende da vi møtte på utfordringer. Utfordringer som etter hvert vokste seg større.

Hove-festivalen

Hove-festivalen gikk konkurs i 2008, og i etterkant ble jeg sammen med festivalleder siktet for grovt økonomisk utroskap. Vi ble frikjent i 2010, og ifølge dommen burde det aldri blitt tatt ut tiltale. Men det var allerede for sent. Kroppen min fikk en kraftig reaksjon på det enorme presset.

Jeg mistet alt håret – og jeg har fortsatt ikke fått det tilbake. I mine rause øyeblikk tenker jeg at hvis dette er det jeg skal få, så lever jeg fint med det. Men i de øyeblikkene som ikke er fullt så fine, tenker jeg at det er noe jævla dritt.

Og en slik drittpakke av livserfaringer er det mange av oss som bærer på, uten at de vi omgås vet om det.

Da jeg befant meg midt i stormen, fikk jeg god hjelp av både fastlege og psykolog. Jeg er glad for at jeg ba om denne hjelpen. Å få tømt seg til en som ikke skulle mene noe, én som bare satt og lyttet, det gjorde meg godt. Jeg fikk sortert hodet mitt. I dag har jeg det veldig mye bedre.

Betyr mye for mange

Nå er ikke åpenhet svaret på absolutt alt. Man skal vite hva man gjør. Men det motsatte er mye verre. Derfor vil jeg oppfordre ledere til å være åpne om sine eventuelle historier som kan hjelpe andre. Ikke glem at dere er viktige forbilder for deres medarbeidere og alle andre dere når ut til.

Så ta din del av samfunnsoppdraget. Det betyr så mye for så mange.

Powered by Labrador CMS