Synspunkt

Synspunkt | Kaja Kaarby og Rajvinder Singh Bains: Nedbemanning i oppgangstider krever mot

Norge AS går fortsatt så det suser. Det er tid for å planlegge omstilling og bemanningstilpasning, skriver Kaja Kaarby og Rajvinder Singh Bains.

Publisert Sist oppdatert

­Kaja Kaarby er senioradvokat i DLA Piper Norway og Rajvinder Singh Bains partner i samme firma.

Lyst til å sende oss et innlegg? Mailadressen er synspunkt@dagensperspektiv.no

SYNSPUNKT: Norsk økonomi har hentet seg inn etter koronapandemien. Arbeidsledigheten har ikke vært lavere siden finanskrisen i 2008. Lønningene øker, og veksten i fastlandsøkonomien har vært stor.

Statistisk sentralbyrå (SSB) venter en vekst i fastlandsøkonomien på hele 3,7 prosent i år. Norges Bank har løftet styringsrenten til 2,25 prosent – det høyeste siden 2011 og opp fra null i fjor. Vi må regne med nye renteøkninger senere i høst.

Det er høykonjunktur, men inflasjon, skyhøye strømpriser og jevnlige renteøkninger er alle varsler om at nedkjølingen er i gang. Og landingen blir ikke nødvendigvis like myk som i tidligere år.

Nå snur det

Det er nå du som arbeidsgiver bør rigge selskapet for nedgang.

Selv om Norge seiler på en økonomisk fønvind for øyeblikket, er turbulensen i verden rundt oss betydelig.

Kina holder fast på sin nulltoleranse i kampen mot korona og stenger tidvis inne store deler av befolkningen i verdens nest største økonomi. Putins ødeleggende krig i Ukraina presser opp energiprisene og medvirker kraftig til inflasjonen vi ser i hele verden. Forsyningskjeder globalt har brutt sammen på grunn av nedstengte havner og mangel på råvarer. Prisene øker, finansmarkedene er nervøse, og børsene faller.

Våre viktigste handelspartnere, som har hentet inn mye av det tapte etter korona, er igjen på vei inn i en periode med lav vekst.

Norge blir ikke upåvirket. Vi har en åpen økonomi, og den lave internasjonale veksten vil ramme oss hardt. Den økonomiske oppturen vi har opplevd i 2022 frem til nå blir høyst sannsynlig, kortvarig.

Og må derfor brukes effektivt.

Trenger styrefart for å endre

Det oppleves kanskje brutalt å diskutere omstilling og bemanningstilpasning når sola skinner, lønningene øker og bunnlinjene svulmer. Når konkurrentene dine stadig oftere sitter i Kina, Brasil og Sør-Afrika fremfor Kirkenes, Brandbu og Søgne, må næringslivsledere imidlertid evne å lese globale trender for å endre kurs før skuta mister styrefart. Og det er når tidene er gode at ledere har overskudd, kraft og ressurser til å løfte blikket opp fra daglige oppgaver, tenke langsiktig og agere strategisk.

Å møte den raske utviklingen krever konstant omstilling. Og kanskje nedbemanning – for å skape rom til fornyelse.

Svenske Klarna kutter 700 ansatte for lettere å hente penger i kapitalmarkedet. Dagligvaregrossisten Asko Vestfold-Telemark formidlet før sommeren at 30 årsverk må bort, selv om omsetningen øker. Årsak: Automatisering og flytting av oppgaver. Sparebank 1 Sør-Øst Norge gikk tidligere i år ut med tilbud om sluttpakker for å ta ut synergier etter fusjon.

Disse avgjørelsene har neppe vært enkle, men de er ganske sikkert svar på langsiktige analyser.

Ledere har bevisbyrden

Ledere som skal redusere kostnader, effektivisere drift, tilpasse selskapet til endrede rammevilkår eller møte nye konkurrenter, må gjøre hjemmeleksen sin. Det nytter ikke å ta snarveier.

Når personer skal velges ut, er det arbeidsgiver som har bevisbyrden. Selv om arbeidsgivere kan ha solide sluttpakker i verktøykassen i gode tider, må utvelgelsen dokumenteres godt og være saklig. Selv om personer, som sies opp i tider med høykonjunktur, ofte finner seg ny jobb raskt, må de likevel få troverdige og ekte begrunnelser som står seg.

Skinnprosesser er ødeleggende. For å unngå tap av tillit og svekket lojalitet hos de ansatte som skal være med videre, må spillereglene følges nøye. Det er alle tjent med.

Syv råd til deg som skal nedbemanne

Her er syv råd til ledere som i disse dager vurderer å endre egen organisasjon:

  1. Bruk økonomisk gode tider til å analysere situasjonen og eventuelt dokumentere behovet for omorganisering.
  2. Sørg for at du har intern forankring før planleggingen starter. Fordel ansvaret for dokumentasjon og gjennomføring.
  3. Informer og drøft med arbeidstakernes representanter i samsvar med lov/tariffavtale (husk at det gjelder særskilte regler ved masseoppsigelser!).
  4. Husk å fastsette utvelgelseskrets og kriterier før utvelgelsen gjennomføres og dokumenteres.
  5. Hold individuelle drøftelser i henhold til arbeidsmiljøloven.
  6. Effektuer oppsigelser, eller inngå sluttavtaler.
  7. Kommunikasjon: Husk å ta vare på alle ansatte, også de som skal være med videre.

Det krever mot å nedbemanne og omstille når piler peker oppover. Motstanden er ofte stor og forståelse for endring liten. Det bør imidlertid ikke stoppe endringsprosesser. Kloke ledere forstår nødvendigheten av gode forberedelser og god saksbehandling.

Powered by Labrador CMS