FIFA-president Gianni Infantino

FIFA-president Gianni Infantino under den underlige pressekonferansen i starten av fotball-VM i Qatar hvor han kalte mediene hyklerske.

Foto

Abbie Parr / AP Photo

Synspunkt | Tor W. Andreassen: Qatars sponsorer mangler verdikompass

Publisert: 15. desember 2022 kl 08.44
Oppdatert: 15. desember 2022 kl 08.44

­Tor W. Andreassen er professor og tilknyttet DIG-senteret ved Norges Handelshøyskole (NHH) i Bergen.

Lyst til å sende oss et innlegg? E-post-adressen er synspunkt@dagensperspektiv.no

 

SYNSPUNKT: Kritikken har gått i to bølger. Mens man før VM kritiserte nasjonen for umenneskelige arbeidsforhold for gjestearbeiderne, kritiserer man landet nå for sensur av blant annet regnbue-symbolet og uttrykket «One love». 

FIFA-president Gianni Infantino kalte på en underlig pressekonferanse media for hyklerske og spurte retorisk: hvor var dere, journalister (og konsumenter), i forbindelse med Vinter-OL i Beijing 2022 og Vinter-OL i Russland i 2014?

Umiddelbart svir kritikken, men ikke ved nøyere ettertanke.

Globale selskaper trakk seg

Saken fortsetter under annonsen

Siden Kina- og Russland-OL har Russland umotivert angrepet Ukraina. Som en reaksjon, og mot forventningene og vanlig praksis, trakk en rekke globale selskaper, inkludert IKEA, JP Morgan, Goldman Sachs, Apple, McDonald’s, Coca Cola, Amazon, Hyundai, Visa, Mastercard, og Volkswagen seg raskt ut av Russland.

Yale-professor Jeffrey Sonnefeldt dokumenterte på sin «Naughty-or-nice»-liste at over 400 globale selskaper gjorde det samme.

Lederne tok ansvar

Det er flere gode grunner til at lederne av selskapene tok ansvar.

En grunn var ønsket om å beskytte merkenavnet og unngå eventuell kundeboikott og aksjekursfall ved at man var på feil side av historien.

Et annet rasjonelt argument var at hensyn til ulike ESG-mål tilsa det.

En tredje grunn var internt press fra egne ansatte som opplevde selskapets tilstedeværelse i Russland, etter Ukraina, som umoralsk.

Saken fortsetter under annonsen

Frykten for å miste talenter, kan få ledere til å tenke annerledes. Men den mest interessante årsaken er den som avisen New York Times pekte på: toppledernes sosiale samvittighet. De ønsket å kunne si til sin familie at de gjorde det eneste rette.

Forventer sosialt ansvar

Det samme forventer vi i Qatar. Etter medienes massive avsløringer er det det samme sosiale ansvaret og reaksjonsmønster som storsamfunnet forventer av ledere av de globale sponsorene av FIFA og Qatar som for eksempel Coca Cola, McDonald, Adidas og Hyundai.

 

«Det er slike virksomheter, som tør å ta et standpunkt og er lojale til egne og samfunnets verdier, forbrukerne respekterer.»

 

Ved ikke å distansere seg, aksepterer de implisitt FIFAs og Qatars mange brudd på normer og menneskerettigheter  for eksempel korrupsjon, homofili og ytrings- og religionsfrihet. Dette er rettigheter som vi har kjempet for i den vestlige verden  den samme delen av verden hvor mange av sponsorene holder til. 

Saken fortsetter under annonsen

Problemer med verdiene

Det paradoksale er at de samme sponsorene i «vestlige reklamekampanjer» smykker seg med å støtte de homoseksuelles kamp for like rettigheter. Åpenbart har disse sponsorene problemer med sitt moralske verdi-kompass når de støtter Qatar-VM og «homosaken».

Og reaksjonene uteblir ikke. I enkelte medier har det dukket opp omarbeidede og illustrative versjoner av logoene til Coca Cola, McDonald, Adidas, Budweiser, Hyundai, Sony, KIA og VISA. Alle de omarbeidede logoene inneholder slagord som «Proud sponsor of human rights abuses in Qatar/World Cup 2022». 

På sosiale medier når de et stort publikum raskt.

Noen hederlige unntak

Men noe sponsorer tar ansvar. I Norge valgte Elkjøp å trekke seg fra kjøpt tv-reklame hos TV2 og ga plassen gratis til Amnesty International. Da det tyske landslaget fikk forbud mot å bruke «one love» på et regnbuefarget armbind av FIFA, trakk varehandelskjeden REWE seg som sponsor.

Det er slike virksomheter, som tør å ta et standpunkt og er lojale til egne og samfunnets verdier, forbrukerne respekterer. 

Saken fortsetter under annonsen

Om FIFA-presidenten skal peke på noen som er hyklerske, må det være sponsorene av FIFA og Qatar VM. Moral er bra, men dobbelt moral er enda bedre kan oppsummere diskusjonen.