Synspunkt

SYNSPUNKT: Vi trenger mer innovasjon i offentlige anskaffelser

Når det offentlige skal gjøre innkjøp, bør målet være å få kjøpe morgendagens løsninger allerede i dag. Det er 600 milliarder grunner til at det kan lykkes, skriver Mari Sundli Tveit.

Publisert Sist oppdatert

Mari Sundli Tveit er administrerende direktør i Forskningsrådet­

Det norske samfunnet står overfor store utfordringer i tiårene som kommer. Bærekraftsmålene skal nås, og dette vil innebære store samfunnsendringer for Norge.

Blant annet skal vi løse utfordringene som er knyttet til klima- og naturkrisen, bygge 250.000 nye arbeidsplasser i hele landet og sikre velferdssamfunnet. For å lykkes med disse oppgavene er vi avhengige av radikal innovasjon som kan gjøre varene og tjenestene vi trenger bedre, billigere og mer bærekraftige.

Hvert år kjøper det offentlige Norge varer og tjenester for svimlende 600 milliarder kroner. Her ligger det et stort og uforløst potensial for innovasjon. Ambisiøse offentlige bestillere kan skape nye markeder og fremoverlente private aktører kan finne muligheter til å vinne nye eller større markeder

Flere ambisiøse offentlige aktører har allerede satt i gang fremsynt, forskningsdrevet innovasjonsarbeid som del av store innkjøps- og utbyggingsprosjekter. Målet er å kjøpe morgendagens løsninger, altså noe som er enda bedre enn det som finnes på markedet i dag. Slike innkjøpsprosesser vil åpne markeder, bidra til nullutslipp og være en viktig nøkkel til å skape de 250.000 nye jobbene vi trenger i fremtiden.

Én måte å gjøre dette på er gjennom såkalte før-kommersielle anskaffelser, hvor ulike leverandører konkurrerer om å levere den beste nye løsningen på oppdragsgiverens konkrete behov. Vinnerløsningen kan deretter settes i produksjon og selges til oppdragsgiveren og andre med lignende behov.

Flere inspirerende eksempler og lovende prosesser av denne typen er i gang. For eksempel har Trondheim kommune utlyst en konkurranse for å utvikle et effektivt og bærekraftig system for å fornye drikkevannsledninger. I Norge har vi vann- og avløpsrør som ville gått sju ganger rundt ekvator om vi la dem etter hverandre, så vedlikehold og fornyelse av dem er en stor utfordring over hele landet. Målet med dette prosjektet er å utvikle en løsning hvor man kan fornye rørene uten kostbar graving som forstyrrer trafikk og nærmiljø i uker og måneder.

Denne typen innovative anskaffelser vil bringe til markedet nyskapende løsninger som en rekke andre offentlige og private aktører kan ha nytte av på ulike måter. Samfunnsverdien vil bli det mangedobbelte av investeringen.

Det finnes en rekke eksempler på at vi lykkes med innovative anskaffelser, men vi trenger systematisk arbeid for å skape en kultur for å bruke anskaffelser som innovasjonsverktøy. Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) kom i september med en handlingsplan for å fremme grønn innovasjon gjennom offentlige anskaffelser. Det er bra, men vi trenger konkrete ambisjoner for mer innovative anskaffelser også på andre områder enn klima og miljø. Og ikke minst er det avgjørende at planene blir tatt i bruk og at målene blir innfridd. Riksrevisjonens undersøkelse av grønne offentlige anskaffelser fra februar viser at veien fra handlingsplan til handling noen ganger kan være litt for lang.

Leverandørutviklingsprogrammet (LUP), hvor NHO, KS, DFØ, Innovasjon Norge og Forskningsrådet er partnere, er et lovende initiativ for å øke innovasjonseffekten av offentlige anskaffelser. Forhåpentligvis kan LUP bidra til å dytte enda flere offentlige ledere til å bli mer ambisiøse og målrettede i arbeidet med anskaffelser. I tillegg trenger vi innovative næringslivsledere som tør å gripe mulighetene dette gir for å utvikle nye produkter og løsninger som kan få et stort marked både i Norge og internasjonalt.

Én slik mulighet kom i 2014, da Bærum kommune utlyste en innovativ anskaffelse for å slippe at hjemmehjelper måtte dra i butikken for å handle for brukerne. Selskapet som fikk avtalen om hjemlevering av varer var det nystartede Kolonial.no, som nå har skiftet navn til Oda og er Norges største dagligvarehandel på nett. Et annet eksempel er verdens første helelektriske ferge – M/F Ampere, som ble kåret til «ship of the year» i 2014 – og som ble utviklet som en innovativ anskaffelse fra Statens vegvesen.

Også i Forskningsrådet jobber vi med å gjøre innkjøpene våre mer innovative. I arbeidet med å innføre et nytt saksbehandlingssystem for hele organisasjonen, samarbeider vi tett med leverandøren om utviklingen. Den ferdige løsningen skal være mer brukervennlig, i tillegg til at den skal legge til rette for at alt arbeidet vårt blir mer data- og innsiktsdrevet.

I dag er en veldig liten andel av de offentlige anskaffelsene i Norge innovative, i betydningen at de innebærer innovasjon heller enn å basere seg på løsninger som allerede finnes på markedet.

Innovative offentlige anskaffelser har potensial til å bli Norges kraftigste motor for innovasjon og bærekraftig omstilling. En innovativ anskaffelsesprosess er noe alle parter vinner på. Det bør vi gjøre hver gang!

Powered by Labrador CMS