Hektisk hverdag

I en altfor hektisk hverdag er det fort gjort å løpe fort. Hva om du startet dagen på en måte som gjør at du føler deg fri, sterk og rolig, spør kronikkforfatteren og kommer med noen råd. Illustrasjonsfoto: Aaron Amat | iStock Photos

Synspunkt | Ann Elin Sandhaug Moen: Hvordan komme seg fri fra hamsterhjulet?

Publisert: 20. mars 2023 kl 08.24
Oppdatert: 20. mars 2023 kl 08.24

Ann Elin Sandhaug Moen er coach, forfatter og daglig leder av lytte.io. Forsidebildet er tatt av Alexander Schüssel.

Lyst til å sende oss et innlegg? E-post-adressen er synspunkt@dagensperspektiv.no

 

SYNSPUNKT: I en hektisk hverdag er det fort gjort å løpe fort, fra møte til møte, eller la seg styre av mobilens mange «fristelser». Av alt det som skjer av stort og veldig smått.

Normalen er å ligge litt etter klokka og være mer bakpå enn frempå. I det du våkner, litt før vekkeklokka, kommer kverna raskt i gang. Du er jo egentlig en fri voksen, men du føler deg ikke helt fri der du ligger.

I gang med pliktene

Gjøremålene som ligger foran deg, utføres ikke bare lystbetont, og gårsdagen dukker opp som svake minner. Kanskje litt støy fra andre folk og dårlig samvittighet for det du ikke fikk gjort?

Saken fortsetter under annonsen

Du er litt for sliten til å skille mellom tanker som er viktige og uviktige, som oppstår som et sammenfiltret «garnnøste».

Men du står opp og kommer i gang med pliktene. Barn skal hjelpes til skolen, og andre huslige ting krever din oppmerksomhet. På jobb får uroen som du våknet med, deg til å løpe fra start, selv om du innerst inne kjenner at det nok ikke bare er smart. Du har liten eller ingen tid til deg selv.

Kom deg løs fra kjøret!

Hva om du klarer å komme deg fri fra hamsterhjulpet?

Hva om du startet dagen på en måte som gjør at du føler deg fri, sterk og rolig, med klare tanker og i modus til å ta bevisste, smarte valg. Om hva du ønsker å ta inn fra det som skjer rundt deg. Som gir deg den herlige følelsen av kontroll og flyt – og at det er du som kjører «bussen»

I en slik hverdag er ditt første og viktigste møte med deg selv. Et møte som varer kanskje i 10 minutter, med kun en kopp kaffe og deg selv til stede. Uten mobil eller andre forstyrrelser.

Et møte som har til hensikt å sørge for at du legger fra deg gårsdagen der den var fylt med støy. Gjort er gjort, spist er spist. De andre gjorde så godt de kunne, det gjorde du også.

Saken fortsetter under annonsen

Den positive selvransakelsen

Nå skal du se tilværelsen fra langt hold, få et helikopterperspektiv. Du skal ha klare tanker om det som er virkelig viktig å ta tak i. I dagen som ligger foran deg.

Møtet innledes med en oppbyggende peptalk. Hvor du minner deg selv om hva du er dyktig til. og hva som faller deg lett. Du skal jo tross alt ut og prestere, og da er det viktig at du husker relevante ferdigheter!

Du fortsetter med å tenke på hva du har oppnådd i det siste, noe som du er fornøyd med. Hvor du ser tydelig fremgang og trekker ut hvorfor. Slik at «læringsmuskelen» din styrkes.

Lytt, og vær nysgjerrig!

Deretter flytter du tankene over på hvilke ressurser du har rundt deg. På de flotte menneskene du jobber sammen med, og som du er takknemlig for å ha med deg.

Er du en leder eller i en rolle hvor du ofte har innflytelse på andre, sjekker du også om hvordan du påvirker andre positivt.

Saken fortsetter under annonsen

Du spør åpent: «Hvordan gjorde jeg en forskjell for andre i går? Hvilken verdi hadde jeg for teamet?»

Som du spør, får du svar. Kommer ikke svaret med én gang, spør du igjen. Og lytter åpent og nysgjerrig. Akkurat slik du ville ha gjort i en samtale med en annen.

Du avslutter møtet med å beskrive hvordan dagen er når du får det som du vil. Konkret og tydelig. Hvordan dagen ser du når du er fri og velger etter dine preferanser. Fordi hjernen ikke vet forskjellen på nåtid og fremtid, kommer de gode følelsene. En dag som er slik du vil ha den, gleder du deg til.

Om å trigge underbevisstheten

På vei ut døren hjemme eller på vei inn i kontoret har du tegnet et bilde som hjernen styres av. Og som vil trigge underbevisstheten.

Kanskje ikke i løpet av den første uken, men dette morgenmøtet blir kanskje en ny vane der ting endrer seg?

Du fristes mindre av «junkfood» fra mobilen, oppdateringer fra andre og det å gå inn i det hamsterhjulet. Du vil heller ha det rolig, kjenne friheten inni deg og styre dagen selv.

Saken fortsetter under annonsen

Det gjør deg både gladere og smartere!