Synspunkt

Hvorfor har så mange av oss et så slapt forhold til egne helsedata, mens vi har full oversikt over egen økonomi, spør Jonas Carsten Jeppesen. Foto: metamorworks | iStockPhotos

Synspunkt | Elena Rosnes: Vi trenger mer intelligens i kommunepolitikken

Regjeringen har nylig bevilget 1 milliard kroner til forskning på KI. Når skal kunstig intelligens få politisk oppmerksomhet i Kommune-Norge, spør Elena Rosnes.

Publisert Sist oppdatert

­Elena Rosnes er leder for Kompetanseforum Østfold i Viken fylkeskommune.

Lyst til å sende oss et innlegg? E-post-adressen er synspunkt@dagensperspektiv.no

SYNSPUNKT: Under årets Arendalsuke var det øredøvende stillhet om kunstig intelligens i alle politiske debatter, mens det samtidig var høylytt hovedtema på alle de andre scener i dette demokratiets Mekka.

Forskjellige bransjer og IT-eksperter reflekterte over hvilke muligheter og hvilke verdier kunstig intelligens gir til private og offentlige.

Mange var samtidig både begeistret og bekymret, og lurer på hvordan de skal forholde seg til kunstig intelligens.

KI og kommunale tjenester

Nå har ordførerne kommet hjem, og forhåpentligvis er de inspirerte nok til at de, sammen med administrasjonen, vil begynne å diskutere hvordan kunstig intelligens vil treffe kommunale tjenester.

Når resultatet fra kommune- og fylkestingsvalget har fått satt seg, haster det å ta temaet inn i politiske diskusjoner.

Ikke bare i spørsmålet om hvordan vi skal forholde oss til kunstig intelligens og hvordan vi skal regulere den, men også for å spørre hvordan kommunesektoren kan anvende denne nye teknologien.

Verdifulle muligheter

Det er lett å se for seg at ved å ta i bruk KI, kan lokale myndigheter forbedre innbyggerdialog, automatisere oppgaver og ta mer kunnskapsbaserte beslutninger om alt fra vei- og transportløsninger til arealutnyttelse og avfallshåndtering.

Behovet for kompetanseheving, for både politikere og kommunale ansatte som jobber med å utvikle kommunale tjenester, blir påtrengende. Ellers går vi glipp av verdifulle muligheter.

For hvis politikere ikke lærer seg KI, vil KI snart lære seg å ta politiske avgjørelser.

Powered by Labrador CMS