Synspunkt

Omsorgen for kollegaer og ønsket om å hjelpe, er tydelig. Det gjør Akan til en viktig støttespiller når sårbare og utfordrende temaer skal håndteres, skriver kronikkforfatterne. Foto: Tero Vesalainen | iStock Photos

Synspunkt | Elisabeth Ege, Kristin Sæther og Arnfinn Bjørshol: 60 år med knirkefritt samarbeid om forebygging av avhengighet

I 60 år har LO og NHO vært enige om at Akan kompetansesenter og arbeidsplassen er viktige arenaer for forebygging og håndtering av rus- og spillrelatert problematikk, skriver Elisabeth Ege, Kristin Sæther og Arnfinn Bjørshol.

Publisert Sist oppdatert

Elisabeth Ege er direktør i Akan kompetansesenter, Kristin Sæther, LO-sekretær og ­Arnfinn Bjørshol seniorrådgiver i NHO.

­Lyst til å sende oss et innlegg? Mailadressen er synspunkt@dagensperspektiv.no

SYNSPUNKT: For partene i arbeidslivet har forebyggende arbeid alltid stått sentralt. 3. oktober 1963 stiftet Landsorganisasjonen (LO) og Norsk Arbeidsgiverforening (i dag NHO) det som senere er blitt til Akan kompetansesenter. Ett år senere kom staten inn som eier, og trepartssamarbeidet ble et faktum.

Målet var tydelig: ikke å feie alkoholproblemer blant ansatte under teppet, men løfte de fram og løse de med arbeidsplassen som arena.

Partsamarbeid på sitt vakreste

Akan kompetansesenters mandat har siden starten vært å bistå landets virksomheter. Uavhengig av størrelse, sektor, bransje, geografi og hvilken rolle man har, kan kompetansesenteret kontaktes ved behov for råd, veiledning eller kurs.

Mandatet tydeliggjør hvorfor partene står sammen om kompetansesenter. Akan er et resultat av den norske modellen og har bidratt til tillitsforholdet blant partene i det norske arbeidslivet.

Et samlet Storting står også samlet bak Nasjonal alkoholstrategi, med formål om å sette konkrete mål for et styrket og forpliktende samarbeid om partenes alkoholforebygging i arbeidslivet, om å styrke arbeidslivets kunnskap om og bruk av effektive, forebyggende virkemidler.

Samarbeid på tvers gir verdiskaping for partene

En styrke ved kompetansesenterets arbeid er evnen til å samle ulike aktører. Dette tverrsektorielle samarbeidet er av betydning for resultatet av Akan-arbeidet og ikke minst den felles forståelsen for at forebygging og håndtering bidrar til verdiskaping for begge parter i norsk arbeidsliv.

Akan er broen, som LO og NHO sammen har bidratt til å bygge for et tryggere arbeidsliv i Norge.

En stor andel av de samfunnsmessige kostnadene knyttet til alkoholbruk, bæres av arbeidslivet. Alkoholrelatert fravær og ineffektivitet koster arbeidslivet minst 1,1 milliard kroner hvert eneste år.

«En stor andel av de samfunnsmessige kostnadene knyttet til alkoholbruk, bæres av arbeidslivet.»

I tillegg påløper også sosiale kostnader, som går utover relasjoner og arbeidsmiljø, og det utgjør en sikkerhets- og omdømmerisiko.

Arbeidskraft er avgjørende, og godt lederskap er nøkkelen. Det er en felles oppfatning og et faktum at vi trenger all den arbeidskraften vi har i landet de neste 60 årene. Vi har ikke råd til å miste noen ut av arbeidslivet.

En 60-åring er ikke utdatert i norsk arbeidsliv

Betydningen av forebygging er sentralt i den norske arbeidslivsmodellen, og kompetansesenteret er en ressurs for norsk arbeidsliv i 2023.

«I en verden i stor endring, er forebygging og håndtering viktigere enn noen gang, også i arbeidslivet.»

Ved å kombinere erfaring og evnen til å tilpasse og utvikle seg i takt med norsk arbeidsliv er Akan på ingen måte er utdatert.

Dette bekreftes også i en undersøkelse som Prognosesenteret gjennomførte for Akan kompetansesenter sist høst. Der svarer kundene at kompetansesenterets kunnskap og tjenester inspirerer til forebyggende arbeid, har høy relevans og gir ny kunnskap.

I en verden i stor endring, er forebygging og håndtering viktigere enn noen gang, også i arbeidslivet. Omsorgen for kollegaer og ønsket om å hjelpe, er tydelig. Det gjør Akan til en viktig støttespiller når sårbare og utfordrende temaer skal håndteres, også i årene som kommer.

Powered by Labrador CMS