Synspunkt

Teknologisk innovasjon bør ikke skje på bekostning av vårt velvære eller de sosiale båndene som holder samfunn sammen, skriver kronikkforfatteren. Bildet er laget i Midjourney. Foto: Hans-Petter Nygård-Hansen

Synspunkt | Hans-Petter Nygård-Hansen: Teknologioptimist, men ikke teknosjåvinist

I et samfunn hvor teknologien er i ferd med å bli allestedsnærværende, er det lett å la seg rive med av de uendelige mulighetene og lovnadene som teknologi-leverandørene reklamerer for, skriver Hans-Petter Nygård-Hansen.

Publisert Sist oppdatert

­Hans-Petter Nygård-Hansen er blant annet gründer av kommunikasjonsbyrået KommFrem.

Lyst til å sende oss et innlegg? E-post-adressen er synspunkt@dagensperspektiv.no

SYNSPUNKT: Som teknologioptimist er jeg fascinert av hvordan teknologi har revolusjonert våre liv og hvordan det potensielt kan løse mange av de utfordringene menneskeheten og kloden vår står overfor. Men det er viktig å skille mellom å være en teknologioptimist og en teknosjåvinist.

Det å tro at teknologi er svaret på alle våre utfordringer, er ikke bare urealistisk. Det kan også være direkte skadelig.

Mer teknologi er (ikke) svaret på vår teknologiavhengighet

En av de vanligste misoppfatningene, spesielt blant teknologieksperter og futurister, er at teknologi er den magiske kuren for alle samfunnsproblemer. Dette synspunktet, kjent som teknosjåvinisme, overser det faktum at teknologi først og fremst er et verktøy. Som ethvert verktøy, har det sine begrensninger.

Et alarmerende eksempel er forestillingen om at mer teknologi er løsningen på vår usunne avhengighet av den. Dette er som å foreslå at å drikke mer kaffe er kuren for koffeinavhengighet.

Ikke overraskende er det teknologigigantene selv som er de største pådriverne av denne ideen. Og det skulle kanskje bare mangle, med tanke på at de tjener sine milliarder på vår avhengighet av deres produkter og tjenester.

«Et alarmerende eksempel er forestillingen om at mer teknologi er løsningen på vår usunne avhengighet av den. Dette er som å foreslå at å drikke mer kaffe er kuren for koffeinavhengighet.»

Det mest skremmende er at vi ser også ut til å tro på dem, noe som har resultert i en overveldende makt for et lite knippe teknologiselskaper.

Giganter som Meta, Google, Amazon og Apple har en uforholdsmessig stor innflytelse på hvordan vi lever, leker, lærer og arbeider. Deres algoritmer former våre oppfatninger, følelser og beslutningsprosesser. Teknologi, som burde være et verktøy i vår tjeneste, synes i økende grad å styre oss.

Balansert perspektiv for en digitalisert hverdag

Fremtiden er digital, det er det ingen tvil om. Og teknologi har utvilsomt transformert samfunnet på utallige positive måter og vil fortsette å være en drivkraft for endring og utvikling.

Men vi må også anerkjenne de potensielle farene og begrensningene ved teknologi, og det er her teknologioptimismens balanserte tilnærming kommer inn med viktige perspektiver og nyanser. Det å være teknologioptimist betyr å anerkjenne teknologiens potensial, men også å være kritisk og oppmerksom på dens begrensninger og potensielle skader.

For selv om man er teknologioptimist, utelukker ikke det at man også er opptatt av etisk bruk av teknologi, personvern, og hvordan teknologi kan brukes til å fremme menneskelige verdier og trivsel.

Teknologien skal tjene oss, ikke omvendt

I stedet for å falle for teknosjåvinismens naivitet, må vi tenke klart om teknologiens rolle i samfunnet. Vi må våge å stille kritiske spørsmål, være årvåkne og søke balanse.

En del av denne balansen innebærer å forstå at teknologi skal tjene mennesker, ikke omvendt. Det betyr å skape teknologi med menneskelige behov og verdier i fokus, og å inkludere et mangfold av stemmer i utformingen av teknologiske løsninger.

Vi må også vurdere nøye hvordan teknologi påvirker vår mentale helse, sosiale relasjoner, og samfunnet som helhet.

«I stedet for å falle for teknosjåvinismens naivitet, må vi tenke klart om teknologiens rolle i samfunnet. Vi må våge å stille kritiske spørsmål, være årvåkne og søke balanse.»

Teknologisk innovasjon bør ikke skje på bekostning av vårt velvære eller de sosiale båndene som holder samfunn sammen. I tillegg er det kritisk viktig å utvikle og opprettholde reguleringer som holder teknologiselskaper ansvarlige for deres innflytelse på samfunnet. Derfor er utdanning og kunnskap helt avgjørende.

Ansvar overfor kommende generasjoner

Vi har et ansvar å utruste kommende generasjoner med ferdighetene og kunnskapen de trenger for å navigere i en teknologidrevet verden på en ansvarlig måte. Dette inkluderer ikke bare teknisk kunnskap, men også kritisk tenkning, etisk forståelse, og en dypere bevissthet om teknologiens sosiale implikasjoner.

Som teknologioptimist ser jeg frem til et fremtidig samfunn hvor teknologi brukes kreativt og etisk til å forbedre livskvaliteten og takle globale utfordringer.

Men la oss ikke glemme at et sunt og bærekraftig samfunn også krever menneskelig innsikt, medfølelse og kritisk engasjement. Teknologi er et kraftig verktøy, men det er bare ett av mange verktøy i vår kollektive verktøykasse for å bygge en bedre fremtid.

Powered by Labrador CMS