Rullestolbrukere sliter med å bli innkalt til jobbintervju

Rullestolbrukere har halvparten så stor sjanse til å bli innkalt til jobbintervju enn de som ikke bruker rullestol, skriver Julie Lødrup. Foto: iStock Photos / ia_64

Synspunkt | Julie Lødrup: A-laget

Publisert: 13. januar 2023 kl 08.06
Oppdatert: 13. januar 2023 kl 14.20

Julie Lødrup er førstesekretær i LO.

Lyst til å sende oss et innlegg? Mailadressen er synspunkt@dagensperspektiv.no

 

SYNSPUNKT: Med «reservelaget» siktet NHO til de som er utenfor arbeidslivet i dag. Det er en stor og uensartet gruppe, og det er mange der som, med riktige forutsetninger, kan bidra i arbeidslivet.

A-lag? B-lag?

Men er det reservelaget? Er det et b-lag vi kan ta i bruk når hele a-laget er satt i arbeid? Jeg tror tvert imot det er mange svært kompetente mennesker som arbeidslivet ville kunne ha god bruk for med mer inkludering, mindre diskriminering og en skikkelig satsing på kompetanse.

Rullestolbrukere og utlendinger

Saken fortsetter under annonsen

En arbeidssøker, som er rullestolbruker, har halvparten så stor sjanse til å bli innkalt til jobbintervju enn de som ikke bruker rullestol. 

En arbeidssøker med et utenlandsklingende navn har 25 prosent mindre sjanse til å bli innkalt til jobbintervju enn Jan Johansen. Og jobbintervjuet er bare det første hinderet.

Et bevisst eller ubevisst ønske om å ansette folk som passer inn i det allerede eksisterende arbeidsmiljøet virker direkte mot målene om et mer inkluderende og mangfoldig arbeidsliv.

100.000 utenfor arbeidslivet

Det er rundt 100.000 mennesker med nedsatt funksjonsevne som står utenfor arbeidslivet og som ønsker å komme i arbeid. Folk med innvandrerbakgrunn deltar mindre i arbeidslivet enn andre, og møter større hindre på veien dit.

Dette er ikke reservelaget. Dette er flinke folk som blir holdt utenfor på grunn av fordommer og manglende inkludering.

Så er det selvsagt andre grunner til at folk står utenfor arbeidslivet, som kan og vil bidra der. Mange trenger å få mulighet til å opparbeide seg mer av den kompetansen arbeidslivet er ute etter.

Saken fortsetter under annonsen

Lav digital kompetanse kan gjøre det vanskelig å få jobb, selv om man er god på mye annet.

 

«Samtidig som partene må jobbe for et arbeidsliv der flere kan delta og får den kompetansen de trenger, er det også mange som aldri vil kunne delta i arbeidslivet. Og det er viktig at også de kan leve verdige liv.»

 

Målrettete opplegg, der fast jobb eller fagbrev venter på andre siden av tiltaket, kan gi mange helt nye muligheter. Dette er heller ikke reservelaget.

Dette er flinke folk som trenger å få på plass økt kompetanse for å kunne ta i bruk evnene og arbeidskraften sin i arbeidslivet.

Det viktige sikkerhetsnettet

Saken fortsetter under annonsen

Samtidig som partene må jobbe for et arbeidsliv der flere kan delta og får den kompetansen de trenger, er det også mange som aldri vil kunne delta i arbeidslivet. Og det er viktig at også de kan leve verdige liv, med økonomisk trygghet og stabilitet.

Dette er ikke motstridende mål, men komplementerende. Å vite at det finnes et sikkerhetsnett når man trenger det, skaper en trygghet som gjør at man kan våge mer.  

Norge har ikke råd til å gå glipp av alle ressursene som står utenfor arbeidslivet i dag. For å ta tak i det, trenger vi en rekke tiltak – i NAV, i utdanningssektoren og i arbeidslivet selv.

En god start er å tenke på folk som likeverdige der alle fortjener en sjanse og der alle har en plass på A-laget.