Synspunkt

For å bekjempe aldersdiskriminering, må samfunnet jobbe aktivt med å endre holdninger og oppfatninger om eldre. Dette kan gjøres gjennom bevissthet, opplysning og inkluderende tiltak, skriver Manuela Hofer. Foto: skynesher | iStock Photos

Synspunkt | Manuela Hofer: Får dagens eldre den plassen de fortjener?

Får dagens eldre egentlig den plassen de fortjener i vårt ungdomsdyrkende samfunn? Eller bør de verdsettes mer, spør Manuela Hofer.

Publisert Sist oppdatert

­Manuela Hofer er musiker og fotograf.

­Lyst til å sende oss et innlegg? E-post-adressen er synspunkt@dagensperspektiv.no

SYNSPUNKT: I en bok jeg leste en gang, sto det at det var de eldste og de med mest kunnskap og erfaring som i tidligere generasjoner ble valgt til å være landets selvsagte ledere, styrere og ministere.

For noen kan dette virke ganske så innlysende. I dagens til tider ungdomsdyrkende samfunn er det ikke nødvendigvis slik.

Flere eldre mennesker opplever fordommer, stereotypier, restriksjoner og urettferdig behandling på grunn av alder. Jeg personlig har sett dette på nært hold, da et familiemedlem søkte om lån i banken, men fikk til svar at hen var «for gammel».

Den uvurderlige livserfaringen

Noen vil kalle dette for aldersrasisme, eller aldersdiskriminering. Slik jeg ser det, så leverer de eldre uvurderlige bidrag til samfunnet.

Mye av det er ting som kommer med tiden. Som for eksempel visdom og selvinnsikt. Evne til langsiktig planlegging. Å se hvordan ting har endret seg over tid i et samfunn. Det store bildet.

Når man har levd en stund, så blir man også gjerne mer nyansert, og man får nye og ofte bedre perspektiver på ting. Empati og evnen til å forstå andre er også noe som kan utvikle seg over tid. Og dette synes i alle fall jeg er en veldig viktig egenskap hos et menneske.

«Det må være plass til alle. Mangfold er viktig i et samfunn.»

Dagny Carlsson, som ble nesten 109 år, begynte som datalærer og startet blogg da hun var 99. Grandma Moses begynte å male med stor suksess i en alder av 78. Joe Biden ble president da han var 77. Den snart 102 år gamle motedesigneren Iris Apfel er fortsatt aktiv.

Det finnes mange flere slike eksempler. Og jeg tenker at det er kjempeflott! Det må være plass til alle. Mangfold er viktig i et samfunn.

Bygg broer mellom generasjoner

For å bekjempe aldersdiskriminering, må samfunnet jobbe aktivt med å endre holdninger og oppfatninger om eldre. Dette kan gjøres gjennom bevissthet, opplysning og inkluderende tiltak.

Ved å feire de eldres bidrag og inkludere dem i beslutningsprosesser, kan vi skape et samfunn som verdsetter mangfoldet og erfaringen de eldre bringer til bordet. Vi må også oppmuntre til aktiviteter på tvers av generasjoner og fellesskapsprogrammer som bringer mennesker i alle aldre sammen. Dette vil bidra til å bygge broer mellom generasjonene, fremme forståelse og respekt, og bryte ned fordommer.

Kort sagt er eldre mennesker en uvurderlig ressurs i samfunnet vårt. Deres bidrag, erfaring og visdom er essensielle for å kunne skape et rikt og inkluderende samfunn. Ved å overvinne aldersrasisme og verdsette de eldre, kan vi sammen bygge en bedre og mer harmonisk fremtid for oss alle.

«Eldre gir en følelse av stabilitet og kontinuitet i samfunnet. De kan være et anker i tider med forandring og usikkerhet, noe som gir en følelse av trygghet for alle generasjoner.»

Her har jeg listet opp noen grunner til hvorfor de eldre er viktige og verdifulle i vårt samfunn (og det finnes sikkert mange flere):

  • Erfaring og visdom: Gjennom årene har eldre mennesker opparbeidet en mengde livserfaring og visdom. Denne verdifulle kunnskapen kan deles med yngre generasjoner slik at de kan unngå de samme feilene, lære av dem og dermed kunne ta bedre og mer informerte beslutninger.
  • Rollemodeller: Eldre fungerer som inspirerende rollemodeller for yngre mennesker som kan vise dem verdien av hardt arbeid, utholdenhet og livsvisdom.
  • Kulturell bevaring: De eldre spiller en viktig rolle i å bevare og overføre kulturell arv, tradisjoner og historier til kommende generasjoner. De er bærere av tradisjoner, historier og kultur. Og de spiller en avgjørende rolle i å bevare og overføre kulturarv til kommende generasjoner, noe som bidrar til å opprettholde identitet og stolthet i samfunnet.
  • Mentorrolle: Eldre kan fungere som mentorer og veiledere for unge mennesker, enten det er innenfor yrkeslivet, personlig utvikling eller sosialt engasjement. Deres veiledning kan hjelpe unge mennesker med å utvikle seg til ansvarlige, empatiske og reflekterte individer.
  • Frivillig arbeid: Mange eldre er ivrige etter å gi tilbake til samfunnet gjennom frivillig arbeid. Deres engasjement i veldedige organisasjoner og sosiale prosjekter styrker samfunnsvevet og adresserer ulike utfordringer.
  • Økonomisk bidrag: Mange eldre fortsetter å delta i arbeidslivet eller starte nye prosjekter, og dermed bidrar til den økonomiske veksten. Deres erfaring og kompetanse er ofte uvurderlig for bedrifter og organisasjoner.
  • Sosial stabilitet: Eldre tilbyr en følelse av sosial stabilitet og kontinuitet i samfunnet, noe som bidrar til å skape en sammenhengende og balansert samfunnsstruktur.
  • Et anker: Eldre gir en følelse av stabilitet og kontinuitet i samfunnet. De kan være et anker i tider med forandring og usikkerhet, noe som gir en følelse av trygghet for alle generasjoner.
  • Utfordre aldersdiskriminering: Når samfunnet verdsetter eldre, bidrar det til å utfordre aldersdiskriminering og skaper et inkluderende miljø for mennesker i alle aldre.
  • Omsorg og støtte: Eldre er ofte omsorgspersoner for barn, barnebarn eller andre familiemedlemmer som trenger støtte, noe som styrker familiære bånd.
Powered by Labrador CMS