Synspunkt

Hvert år blir mange av oss vitne til at kolleger går på en smell under julebordet, som både den aktuelle kollegaen og de rundt gjerne skulle vært foruten, skriver Ragnhild Kaski. Foto: Shironosov | iStock Photos

Synspunkt | Ragnhild Kaski: O, julebord med din glede

Julebordet med jobben endte med anmeldelse. Hva er det med julebordet som gjør at vi mister alkovettet, spør Ragnhild Kaski.

Publisert Sist oppdatert

­Ragnhild Kaski er generalsekretær i alkovettorganisasjonen Av-og-til.

­Lyst til å sende oss et innlegg? Mailadressen er synspunkt@dagensperspektiv.no

SYNSPUNKT:Julebordet for et firma i Bergen endte med at ti menn nektet å forlate utestedet, to er anmeldt for seksuelle krenkelser overfor ansatte på utestedet og en anmeldt for hatefulle ytringer.

– Det må gå an å oppføre seg, kommenterte sjefen ved Bergen sentrum politistasjon. Det er det vanskelig å være uenig i.

I august falt dommen mot en politietterforsker som på julebordet i fjor utøvde vold, befølte en kollega og framsatte drapstrusler.

Ja, så galt kan det tydeligvis gå.

Elsker julebord

Nordmenn elsker julebord. Jobben bruker store beløp på å gi de ansatte god mat, og gjerne en skikkelig fest. Det er bra! Det er viktig at det investeres i det sosiale fellesskapet og arbeidsmiljøet på jobben.

Likevel er det mange av oss som hvert år blir vitne til at kolleger går på en smell under julebordet, som både den aktuelle kollegaen og de rundt gjerne skulle vært foruten.

Ifølge helsedirektoratet kan opp mot 50 prosent av voldstilfeller tilskrives alkoholbruk. For når vi drikker for mye alkohol, mister vi hemninger. Alkohol påvirker hjernen vår ved å svekke evnen til å kontrollere følelser og impulser.

«Noen ganger er resultatet ulovlig. Seksuelle krenkelser, hatefulle ytringer – og for noen også vold. Det går utover kolleger, og det går ut over de ansatte på hotellet, restauranten eller baren.»

Ofte kan resultatet være pinlig. Ordene du gjerne skulle ha hatt usagt til han nye kollegaen, at du våkna i feil seng eller at du endte kvelden under bordet. Og noen ganger er resultatet ulovlig. Seksuelle krenkelser, hatefulle ytringer – og for noen også vold. Det går utover kolleger, og det går ut over de ansatte på hotellet, restauranten eller baren.

Og når det går så galt, holder det dessverre ikke å humre litt av det ved kaffemaskinen, unngå blikkontakt med kollegaene og så gå videre. Jobbfesten er rett og slett ikke den festen du bør drite deg ut på.

Oppfordring til sjefen

Det finnes nok mange sjefer der ute som skulle ønske de tok alkoholpraten i forkant av julebordet og satte rammer for festen, slik at de slapp håndteringen i etterkant.

I tillegg til å støtte politiets oppfordring om å «oppføre seg» i julebordsesongen, vil jeg utfordre arbeidsgivere til å ta praten på forhånd om alkohol og hvordan man skaper en god julebordopplevelse for alle.

«Jobbfesten er rett og slett ikke den festen du bør drite deg ut på.»

For selv om det ikke er sjefens feil at medarbeideren endte med å skjelle ut en kollega, er det sjefen som må håndtere det, og det er sjefen som kan sørge for å bygge god alkoholkultur.

Kan det oppleves litt pinlig å ta alkoholpraten på forhånd med dine voksne kolleger? Ja. Men det er ikke i nærheten av så pinlig som å måtte håndtere konsekvensene av et julebord «gone wrong».

Powered by Labrador CMS