Synspunkt

Samtidig som vi må være årvåkne for potensiell misbruk av kunstig intelligens, bør vi ikke overse de positive mulighetene denne teknologien tilbyr, skriver Kai Røer. Foto: Ismagilov | Istock Photos

Synspunkt | Kai Røer: Kunstig intelligens – en katalysator for forståelse av menneskelig adferd innen datasikkerhet

KIs potensial til misbruk blir ofte fremhevet. Men teknologiens positive innvirkning, spesielt relatert til forståelse og håndtering av menneskelig adferd i et sikkerhetsperspektiv, er enorm, skriver Kai Røer.

Publisert Sist oppdatert

­Kai Røer er daglig leder og grunnlegger av Praxis Security Labs og medlem av Høyres ekspertutvalg for kunstig intelligens. Forsideportrettet er tatt av Fotograhn.

Lyst til å sende oss et innlegg? Mailadressen er synspunkt@dagensperspektiv.no

SYNSPUNKT: Generativ kunstig intelligens (KI) representerer en kraftig ressurs for å forstå og håndtere menneskelig adferd i et sikkerhetsperspektiv. Ved å utnytte teknologiens evne til å analysere og forutsi adferdsmønstre, kan vi styrke våre forsvarsmurer på måter som var utenkelige for bare få år siden.

Samtidig som vi må være årvåkne for potensiell misbruk av KI, bør vi ikke overse de positive mulighetene denne teknologien tilbyr.

Det krever en balansert tilnærming der vi omfavner teknologiens potensial for å forbedre vår forståelse og håndtering av sikkerhetsrelaterte adferdsmønstre, samtidig som vi ivaretar etiske og sikkerhetsmessige standarder. Ved å gjøre dette, kan vi sikre at kunstig intelligens fungerer som en katalysator for positiv endring innen sikkerhetsdomenet.

«Ved å utnytte KI-teknologiens evne til å analysere og forutsi adferdsmønstre, kan vi styrke våre forsvarsmurer på måter som var utenkelige for bare få år siden.»

Ved å bruke KI-baserte verktøy til å analysere arbeidsprosesser og risikofaktorer, kan virksomheter automatisk generere tilpassede anbefalinger for å forbedre sikkerhetspraksiser. Dette kan inkludere alt fra personlig datasikkerhet til organisasjonsspesifikke sikkerhetsprotokoller.

Mer engasjerende og relevant

Ved hjelp av KI kan opplæringsprogrammer og sikkerhetsopplæringsinnhold skreddersys til individuelle behov og adferdsmønstre.

Dette kan bidra til å overvinne den velkjente utfordringen med sikkerhetsbevissthetsutmattelse – tilstanden der den enkelte ignorerer nok en påminnelse eller opplæring som ikke oppleves som relevant.

Ved å gjøre sikkerhetsopplæring mer engasjerende og relevant for hver enkelt ansatt, fordi teknologien forstår handlingsmønstre i kontekst av den enkeltes arbeidshverdag og -prosess, vil den treffe bedre og dermed gi et bedre resultat.

Hele prosessen kan også automatiseres. Akkumulert i en organisasjon vil det gi en mer motstandsdyktig virksomhet.

Med den eksponentielle utviklingen av KI-teknologier, vil vår evne til å forstå og håndtere menneskelig adferd i et sikkerhetsperspektiv bare øke.

Dette lover godt for fremtidens IT-sikkerhet, hvor kunstig intelligens kan bidra til å skape tryggere og mer robuste organisasjoner.

Powered by Labrador CMS