Synspunkt

Styreverv er en unik læringsarena. Du får brukt andre sider av deg selv. Samtidig får du verdifull innsikt, erfaring og kompetanse, skriver Nina Riibe. Foto: SolStock | iStock Photos

Synspunkt | Nina Riibe: Ikke nøl med å ta rommet, kvinner. Styrerommet!

Det har vært mye snakk om kvinner og styreverv de siste ukene. Debatten tok ordentlig fyr da Dagens Næringsliv på førstesiden skrev «– Damer som ikke er ferdig med å få barn, bør ikke ta styreverv». Hovedbudskapet til kvinnen bak sitatet forsvant dessverre i alt oppstyret, skriver Nina Riibe.

Publisert Sist oppdatert

­Nina Riibe er administrerende direktør i arbeidstakerorganisasjonen Econa som organiserer siviløkonomer.

­Lyst til å sende oss et innlegg? Mailadressen er synspunkt@dagensperspektiv.no

SYNSPUNKT: Debattinnlegget i DN som jeg sikter til, kan du lese her (betalingsmur).

Jeg var en av mange som reagerte. Fordi Dagens Næringsliv med sin vinkling ikke tar tak i de gode løsningene for tilrettelegging, men bare ser problemene med at kvinner nå inntar styrerommet. Enten selskapene vil eller ikke. For nå er det lovpålagt.

Men hvordan finne nok flinke og motiverte kvinner til disse viktige vervene?

For å lykkes med å motivere egnede kvinner til å ta styreverv, kreves det i alle fall sterkere virkemidler enn vi har sett til nå. For det vi har forsøkt, har åpenbart ikke fungert godt nok.

Mannlig styredominans

Dagens styresammensetninger representerer på langt nær tverrsnittet av Norges befolkning.

Selv om vi lenge har hatt en økende bevissthet rundt behovet for mangfold i styrer, viser statistikken at 80 prosent av styremedlemmene i norske aksjeselskaper er menn, mens bare 20 prosent er kvinner. Og sju av ti aksjeselskaper har kun menn i styret.

Som nybakt mor beskrev Cecilie Arnemo Åsmul i det nevnte DN-innlegget en hektisk tilværelse som ammende, der hun sjonglerte hjemmetilværelsen med flere styreverv.

Uten et snev av tilrettelegging. Ingen rett til permisjon, ingen vararepresentanter som kunne steppe inn for henne på møter det ble krevende å delta i. Ingen vilje til å endre og tilpasse møtetidspunkter.

«Styreverv er en unik læringsarena. Du får brukt andre sider av deg selv.»

Jeg mener at forslagene som Arnemo Åsmul løfter frem, bør være et minimum å forvente. Både for nybakte mødre og fedre.

Jeg mener også at mye er opp til kvinner selv. Kvinner må våge å ta mer plass. Det gjør dem til bedre ledere.

Styreverv er en unik læringsarena. Du får brukt andre sider av deg selv.

Samtidig får du verdifull innsikt, erfaring og kompetanse. I tillegg skaffer du deg et verdifullt nettverk og får mulighet til å treffe andre enn de du jobber med til daglig. Du skal ikke inn i selve driften, men du skal spille ledelsen god. Og du får mulighet til å bidra til å løfte virksomheten til et nytt nivå.

Veien til styrerommet

Men hvordan gå frem? Det er det mange som har spurt meg om i det siste. Hvordan får man det vervet? Må man kjenne noen? Bli spurt? Valgt inn? Kan man fremme seg selv?

Her er fire gode råd til både kvinner og menn som vil inn i styrer:

1. Gjør research

Tenk over hvilken kompetanse du har. Hvilken rolle har du i dag, hvilke kompetansegrener behersker du? Du bestemmer selv hvor streng du vil være, men skriv gjerne ned hvilke ansvarsområder du har i dag.

Deretter må du spørre deg selv: Hvilke typer selskaper kunne hatt nytte av din kompetanse?

Søk dem opp, og se hvem som sitter i de ulike styrene. Er det kjente navn på listen, så inviter deg gjerne selv på en kaffe. Spør om råd.

Du må ikke ha ledererfaring, selv om det er en fordel. Du bør uansett være interessert i ledelse og være reflektert.

Med andre ord, det er en fordel å ha hatt skoa på før du søker om styreplass. Den mest etterspurte kompetansen er forretningsstrategi, vekststrategi, posisjonering, økonomiforståelse, bærekraft og digitalisering.

2. Begynn i det små

For å bli en attraktiv styrerepresentant trenger du erfaring. Du må bygge sten for sten. Det betyr at du må starte i det små.

Det kan være smart å ta styreverv knyttet til frivillighet, for eksempel i idretten, i organisasjoner, korps, FAU, eller i en fag- og arbeidstakerorganisasjon som Econa. Dette kan være gode springbrett til styreverv i private selskaper.

Og én ting til: Grip sjansen dersom du blir spurt om å være styresekretær. Det gir deg også innsikt og erfaring du trenger for å senere bli fullverdig styremedlem.

3. Ta direkte kontakt

Om du har sett deg ut et selskap du er nysgjerrig på, anbefaler jeg at du går rett på sak. Kontakt styreleder eller eier, og si at du synes selskapet er spennende.

Dette kan virke skremmende, men her har jeg positive erfaringer. F

ølg opp med at du ønsker å bidra i styret, og at du har tanker rundt vekstmuligheter, lønnsomhet, kommunikasjon eller annet som kan utvikle bedriften. Om du har det da. Ikke ta snarveier. Tilbake til research. Før du tar kontakt.

Profesjonelle headhuntere jobber også med styreverv. Ta gjerne kontakt med noen av dem. Fortell om deg selv og legg igjen cv-en din i porteføljen deres. Allikevel vil jeg anbefale at du tar direkte kontakt med selskapet du synes er interessant. Det er du som bør sitte med hånda på rattet.

4. Reis deg etter avslag

Sist, men ikke minst: forbered deg på å få et nei. Det betyr ikke at noe er galt. Det kan være noe med både tid og sted eller helt andre ting.

Det kan virke litt skremmende i starten. Oppoverbakken kan være bratt til du har gått den en gang eller to. Men slik er det for alle. Du må få deg ditt første styreverv – og så bygge videre på det.

Så jenter og gutter, kvinner og menn: Ta sjansen! Norske virksomheter trenger dere.

Powered by Labrador CMS