Synspunkt

Kommunikasjon er nøkkelen til god ledelse. Oppretthold en åpen og ærlig dialog i organisasjonen også, og særlig, i vanskelige tider, skriver Runar Leite. Illustrasjon: 6kor3dos | iStock Photos

Synspunkt | Runar Leite: Ledelse i urolige tider – slik bygger du en robust organisasjon

Ledelse i urolige tider krever mer av deg som leder. Mer enn noen gang må det være en prioritert oppgave å være leder, skriver Runar Leite.

Publisert Sist oppdatert

­Runar Leite er administrerende direktør i Azets Norge.

Lyst til å sende oss et innlegg? E-post-adressen er synspunkt@dagensperspektiv.no

SYNSPUNKT: Finner du en balanse mellom å være proaktiv, fleksibel og omsorgsfull, er du kommet langt på vei. Det handler kort og godt om å skape et miljø der organisasjonen kan tilpasse seg endringer, og fortsette å trives, også når ikke alt går på skinner.

Med en base bygget på tillit vil en stå sterkt rustet for et marked i endring, og en norsk økonomi som utfordres gjennom rentehevinger, bransjer som utfordres kraftig og en verden preget av politiske uroligheter.

Her er noen råd om hva du kan gjøre for å skape forutsigbarhet og trygghet for bedriften og dine ansatte:

  1. Kommunikasjon er nøkkelen

Oppretthold en åpen og ærlig kommunikasjon i organisasjonen. Informer ansatte regelmessig om hvilken situasjon bedriften befinner seg i. Vær transparent rundt utfordringer – og organisasjonens respons på disse.

Sørg også for å skape rom for ansattes tanker og tilbakemeldinger, og gi plass til deres forslag til løsninger. Ansatte som føler seg informert og inkludert, opplever trygghet i større grad.

  1. Ta tydelig styring

«Endring er det eneste konstante.»

Vis handlekraft og retning, og sørg for å være en tydelig leder. Ansvarlig lederskap er viktig for å opprettholde de ansattes tillit og trygghet. Sett klare mål og prioriteringer, slik at de ansatte har tydelige rammer og oppnåelige målsettinger å jobbe for.

  1. Vær fleksibel og åpensinnet

I urolige tider er endringsvilje essensielt. Som leder må du vise fleksibilitet, og være villig til å tilpasse deg. Her er det viktig at du går foran som et godt eksempel for dine ansatte, som sannsynligvis også må tilpasse seg endringer på ett eller annet punkt.

Fleksibilitet er rett og slett selve nøkkelen til å navigere gjennom usikre tider. Et godt tips kan være for eksempel være å utnytte teknologi for å forbedre effektiviteten. Ta i bruk digitale verktøy, og invester i teknologiske løsninger som kan gjøre organisasjonen mer effektiv og motstandsdyktig.

Oppmuntrer du i tillegg til innovasjon og kreativitet i organisasjonen, kan det føre til nytenkende løsninger på utfordringene dere står overfor. Det er nettopp i usikre tider at utvikling kan sette fart.

  1. Vis støtte og forståelse

Vis omsorg for dine ansatte. Legg til rette for fleksible arbeidsordninger, og sørg for at organisasjonen har et fellesskap der de ansatte kan støtte hverandre.

  1. Legg til rette for opplæring og utvikling

Invester i opplæring og utvikling av ansatte. Ikke bare styrker det organisasjonens kompetanse, og rigger bedriften for fremtidige utfordringer. Det bygger også stolthet, lojalitet og ansvarsfølelse hos dine ansatte. Oppmuntre til kunnskapsdeling innad i organisasjonen.

  1. Bygg sterke team gjennom tilbakemeldinger

Team som jobber godt sammen, er bedre rustet til å håndtere uro, stress og utfordringer.

Gode samarbeidsevner og godt «lagspill» er derfor noe du som leder bør oppfordre til – og til og med investere i. Ta initiativ til aktiviteter for å styrke båndene mellom dine ansatte. Vær også raus med ros, og gå foran som et godt eksempel, slik at de ansatte følger etter – og blir gode på å anerkjenne hverandre.

Spill hverandre gode med hyppige tilbakemeldinger. Dette er spesielt viktig i usikre tider hvor konstruktive tilbakemeldinger skaper trygghet

  1. Sørg for å drive god risikostyring

Risikostyring er en prosess som hjelper organisasjonen din med å navigere i usikre forhold, og som bidrar til at du som leder kan ta informerte beslutninger. God risikostyring bidrar også til å utnytte muligheter, eller beskytte organisasjonen mot potensielle trusler.

Grundige risikovurderinger og en gjennomarbeidet strategi for risikostyring, er derfor helt nødvendig for at organisasjonen din skal være omstillingsdyktig.

8. Bruk potensialet i mangfold

Mer enn noen gang er det følgende spørsmål en bør stille i utviklingssamtaler: «Har du en kompetanse du ikke får brukt i hverdagen?»

Svarene kan åpne nye dører til muligheter, til samarbeid på tvers og til innovasjon, ved å trekke inn nye tanker på utfordringer en står overfor. Endring er det eneste konstante. Led mangfoldet gjennom å gi det spillerom.

Powered by Labrador CMS