Synspunkt

HR-funksjonen har inntatt en mer synlig plass i norsk arbeidsliv. Antallet HR Business Partnere har vokst i takt med HR-avdelingens ønske om å inneha en mer strategisk posisjon i organisasjonen, skriver Andreas Thon. Illustrasjon: sesame / iStock Photos

Synspunkt | Andreas Thon: Svekkes den nordiske modellen når HR-ansatte blir forretningspartnere?

HR-avdelingene fylles opp med folk som titulerer seg som HR Business Partner. Betyr det styrking av amerikansk ledelseskultur og svekking av den nordiske modellen? spør Andreas Thon.

Publisert Sist oppdatert

­Andreas Thon er førstelektor ved Høyskolen Kristiania i Oslo.

Lyst til å sende oss et innlegg? E-post-adressen er synspunkt@dagensperspektiv.no

SYNSPUNKT: Mye tyder på at den moderne HR-avdelingen plasseres inn i den vertikale linjen. Den skal arbeide for å nå organisasjonens overordnede mål og ambisjoner. HR-praksis skal bidra til å gjennomføre og realisere virksomhetens strategier. Det kan se ut som at HR-funksjonens involvering i den horisontale linjen som «talsperson» for det brede lag av medarbeidere er i ferd med å svekkes.

US-forskning påvirker fagfeltet

Våren 2021 gjennomførte jeg en undersøkelse blant 74 HR-medarbeidere med stillingstittel HR Business Partner, i norske virksomheter i både offentlig, privat og frivillig sektor. Hensikten var å undersøke hvordan HR Business Partner-rollen oppfattes.

HR-funksjonen har inntatt en mer synlig plass i norsk arbeidsliv. Antallet HR Business Partnere i norske virksomheter har vokst i takt med HR-avdelingens ønske om å inneha en mer strategisk posisjon i organisasjonen.

HR-funksjonens oppfattelse av sin strategiske rolle bygger i stor grad på amerikansk forskning på HR-området, med et perspektiv på HR som virksomhetens forretningspartner i et utenfra-og-inn-perspektiv. HR vil i et slikt perspektiv handle om hvordan virksomheten kan utvikle mer varige konkurransefortrinn gjennom menneskelige ressurser.

HR-rollen blir mer resultatorientert og instrumentell med fokus å utvikle organisasjonens prestasjonsevne.

Arbeidsliv tuftet på samarbeid

Gjennom internasjonale briller oppfattes de nordiske landene som særpreget med sin samfunns-, velferds- og arbeidslivsmodell.

Sentralt i det norske arbeidslivet står et utstrakt samarbeid mellom arbeidslivets parter om hvordan arbeid organiseres, ledes og utvikles. Den nordiske modellen er tuftet på likhet, trygghet, tillit og samarbeid. Trepartssamarbeidet er en grunnstein i tenkningen og organiseringen av norsk arbeidsliv, og en suksessfaktor i utvikling av det arbeidslivet vi har.

«Vi kan ikke lene oss tilbake og stole på at den nordiske modellen står støtt i seg selv.»

I en mer globalisert verden med økt kompleksitet, endringstempo og ikke minst hvordan vi påvirkes av uforutsette hendelser, står den nordiske modellen under press.

Vi kan med andre ord ikke lene oss tilbake og stole på at den nordiske modellen står støtt i seg selv. Skal modellen overleve i møte med stadig skiftende omgivelser, må vi ha en bevissthet rundt hvordan samarbeid, åpenhet og tillit ivaretas i et moderne arbeidsliv i utvikling.

HR forretningspartner i norsk arbeidsliv

I undersøkelsen blant HR Business Partnere i norske virksomheter ba jeg deltakerne om å ta stilling til en rekke påstander relatert til samarbeid og samhandling med ledere og medarbeidernes representanter i organisasjonen.

Resultatene viser gjennomgående en større grad av samhandling med ledere og linjeledere enn med ansatte og deres representanter.

Preges av den amerikanske modellen?

Det er en forventning fra medarbeidere om at det er liten avstand i organisasjonen og mellom nivåene, og at medarbeidere involveres i daglig drift. Resultatene fra studien kan imidlertid indikere at HR-medarbeidere i Business Partner-rollen preges av den amerikanske modellen, med innretning av HR-arbeidet inn mot linjeledelse og med fokus på organisasjonens mål og resultater.

Skal norske HR Business Partnere være best mulig forretningspartnere i et norsk arbeidsliv, vil en balanse mellom kunnskap om amerikansk strategisk HR og forståelsen for kjernen i den nordiske samfunns- og arbeidslivsmodellen, være veien å gå. Da vil HR oppfattes som en viktig funksjon i den vertikale linjen, og som troverdig samarbeidspartner både for ledere og i det brede lag av medarbeidere.

Det kan se ut som om det er behov for å styrke utvikling av HR-praksis og norsk forskning innenfor HR som fagfelt, med forankring i norsk kontekst og den nordiske modellen.

Referanser:

Wright, P M. & Ulrich, M D. (2017). A Road Well Traveled: The Past, Present, and Future Journey of Strategic Human Resource Management. Annual Review of Organizational Psychology and Organizational Behavior.

Høyskolen Kristiania (2021). HR undersøkelse - HR business partners rolle i norske virksomheter.

Powered by Labrador CMS