Synspunkt
Synspunkt | Arvid Nesse: Upresist om lønnsomhet i havvind
Både NVE-direktøren og Magne Lerø glemmer noe viktig i sine antagelser om lønnsomhet i havvind: Teknologiutviklingen på flytende går i en rasende fart, og Norge er her helt i tet, skriver Arvid Nesse.
Arvid Nesse er samfunnsøkonom og leder av Norwegian Offshore Wind.
Lyst til å sende oss et innlegg? Mailadressen er synspunkt@dagensperspektiv.no
SYNSPUNKT: Da NVE denne uken la fram resultatene av arbeidet med å finne nye mulige områder for havvind i Norge, understreket direktør Kjetil Lund at havvind, og især flytende havvind, ikke er lønnsomt.
Dermed stjal han ironisk nok noe av fokuset fra det svært grundige og etterrettelige arbeidet de selv har gjort med å peke på store muligheter for denne nye næringen.
Magne Lerø kaster seg på, og mener ekspertene ikke har vurdert den økonomiske fornuften eller realismen ved å bygge ut 30 GW i Norge.
Økonomisk støtte en investering
Kategorisk å avvise flytende havvind som lønnsomt blir upresist av dem begge. Havvindbransjen er åpen på at vi må ha støtte i en innledende fase av satsingen på flytende havvind. Vi har kommet med våre innspill til regjeringen på hvordan dette bør innrettes.
Den flytende havvindparken Utsira Nord er et industribyggende prosjekt som skal bidra til at Norge, som allerede er pionerer innen flytende teknologi, tar en global posisjon.
Å komme i gang, er det viktigste vi kan gjøre for å få lønnsomheten opp raskt. Det både Lund og Lerø glemmer er at utviklingen av ny teknologi nå går i en rasende fart.
«Å komme i gang, er det viktigste vi kan gjøre for å få lønnsomheten opp raskt.»
Den siste lønnsomhetsanalysen fra Menon Economics viste at prisen på kraft fra flytende teknologi kan komme under 50 øre per kilowattime (kWh) allerede rundt 2035.
Over 50.000 arbeidsplasser
Et viktig funn i Menons break even-analyse er at en støtte innledningsvis vil være lønnsom dersom norsk markedsandel globalt blir høyere enn 9,5 prosent. Det er nettopp derfor vi nå må sette i gang med prosjekter her hjemme. Støtte i denne fasen er en investering.
Samme studie viste at dersom Norge lykkes med å etablere en eksportindustri innen flytende havvind, kan det skape 52.000 arbeidsplasser i 2050. Dette vil være et viktig bidrag til den omstillingen som Norge står foran når aktiviteten i olje- og gassindustrien reduseres.
Ingen utopi
Det er ikke riktig å snakke om lønnsomhet i havvind som en utopi, når vi i Norge har de aller beste forutsetninger for å skalere opp industrien.
En oversikt, vi i Norwegian Offshore Wind har laget, identifiserer nærmere 100 flytende konsepter i verden. Norge er på toppen av listen over dem som har utviklet flest.
En fersk analyse fra 4C offshore viser dessuten at Norge er det nest mest interessante markedet i verden for flytende havvind, kun slått av britene.
Vi må derfor bygge videre på den ledende posisjon Norge har innen flytende havvind.