Synspunkt

Med teknologiske fremskritt, som kunstig intelligens, blockchain, internett av ting og big data, endres reglene for hva et land kan bli kjent for, skriver Glenn Agung Hole. Foto: matejmo | iStock, Photos

Synspunkt | Glen Agung Hole: Østens lærdom – hvordan Norge kan dra nytte av Kasakhstans digitale transformasjon

I skyggen av de massive stepper i Kasakhstan har en digital revolusjon utfoldet seg i det siste tiåret. Landet har gjort bemerkelsesverdige fremskritt i sin digitale transformasjon. Norge kan dra lærdom av Kasakhstans suksesshistorie, skriver Glen Agung Hole.

Publisert Sist oppdatert

Glenn Agung Hole jobber som konsulentdirektør i SopraSteria og foreleser ved Høyskolen i Molde i digital forretningstransformasjon.

Lyst til å sende oss et innlegg? Epost-adressen er synspunkt@dagensperspektiv.no

SYNSPUNKT: Nylig, på Astana International Forum, kom over 3.000 deltakere sammen for å diskutere verdens prekære temaer. I sentrum for oppmerksomheten sto Kasakhstan og deres digitale transformasjon. Kasakhstans president, Kassym-Jomart Tokayev, kunngjorde landets ambisjon om å bli en av de største digitale hubs i Eurasia.

Ingen liten ambisjon for et land som hovedsakelig er kjent for sine naturressurser og store stepper. Men, med teknologiske fremskritt, som kunstig intelligens, blockchain, internett av ting og big data, endres reglene for hva et land kan bli kjent for.

Utdanningssektoren – et digitalt fyrtårn

Kasakhstan har spesielt imponert med sin innsats innen digitalisering av utdanning. Hvor de jobber med å etablere utdanningshubber i regionene og tilrettelegge for at studenter i grisgrendte strøk kan koble seg til digital utdanning, og universitetene har omfavnet digitale løsninger for å oppfylle sitt oppdrag i samfunnet.

Det har gjort det mulig for Kasakhstan å navigere gjennom utfordringene som kom med koronapandemien – og det på en imponerende måte.

På vei mot digital velstand

Kasakhstans digitale innsats har ikke gått ubemerket hen. Odile Renaud-Basso, presidenten i Den europeiske banken for gjenoppbygging og utvikling (EBRD), fremhevet betydningen av Kasakhstans digitale transformasjon. Han hevdet at en pålitelig digital infrastruktur vil stimulere fornyelse, skape et bedre miljø for investorer og fremme økonomisk vekst.

Kasakhstans næringsliv har også kastet seg på den digitale bølgen. Wabtec Corporation, en ledende global leverandør av utstyr, systemer, digitale løsninger og merverditjenester, har inngått et samarbeid med Kasakhstans nasjonale jernbaneselskap Temir Zholy. Formålet er å forbedre driftseffektiviteten og redusere kostnadene gjennom digitalisering.

Hva kan vi lære av det i Norge?

Norge står i en unik posisjon til å dra nytte av de digitale mulighetene, akkurat som Kasakhstan har gjort.

Ved å legge til rette for digital undervisning, kan vi åpne for utdanningsmuligheter til dem som ikke har anledning til å studere på heltid i større grad enn hva vi gjør i dag ved å streame mer og legge til rette for dem som ønsker å følge undervisningen digitalt fremfor fysisk tilstedeværelse.

Eksempelvis vet vi at det er 10 prosent av befolkningen som faller innfor kategorien Nevrodiversitets mangfold som presterer bedre alene og i ro fremfor i store masser.

Koble offentlig og privat initiativ

Vi kan lære av Kasakhstan hvordan vi skal navigere gjennom dette landskapet og omfavne de endringene som følger med den digitale tidsalder. I en stadig mer globalisert verden, må Norge ta et ansvar for å omfavne fremtiden – en fremtid som utvilsomt er digital.

Dette er ikke bare en historie om Kasakhstans vei til en digital suksess. Det er også en påminnelse til oss om at mulighetene er mange hvordan vi også i Norge bør evne å koble offentlig og private initiativ og være villig til å investere penger i dette og ikke bare snakke.

Vi må handle i større grad.

Digitalisering av helse og omsorg

Ser vi på helsesektoren i Norge, så må vi i større grad få til gode initiativ hvor det også følger penger fra AS Norge og de private aktørene til å satse på bærekraftig digitalisering av helse- og omsorgsektoren.

Hvis Kasakhstan kan gjøre det, hvorfor ikke Norge?

Powered by Labrador CMS