Synspunkt
Synspunkt | Tor W. Andreassen: Fem innovasjonsgrep for å vinne i 2024
I en tid preget av digital revolusjon, miljømessige bekymringer og økonomisk usikkerhet, er det avgjørende viktig for bedriftsledere å forstå og tilpasse seg nye trender, skriver Tor Wallin Andreassen.
Tor Wallin Andreassen er professor i innovasjon ved Norges Handelshøyskole i Bergen.
Lyst til å sende oss et innlegg? Mailadressen er synspunkt@dagensperspektiv.no
SYNSPUNKT: De siste årene har vært preget av usikkerhet og hurtige endringer. Fra koronapandemien til krigen i Ukraina, og til de teknologiske fremskrittene representert ved OpenAI, har vårt globale landskap blitt dramatisk omformet.
I en tid preget av digital revolusjon, miljømessige bekymringer og økonomisk usikkerhet, er det avgjørende viktig for bedriftsledere å forstå og tilpasse seg nye trender.
En slik trend er den demografiske endringen moderne samfunn gjennomlever – en aldrende befolkning som gir både utfordringer og muligheter for innovasjon.
Gir store muligheter
I det følgende tilbyr jeg fem områder som hver især representerer store innovasjonsmuligheter for 2024 og fremover.
Digital transformasjon og automatisering: Digital transformasjon er ikke bare en trend – det er en nødvendighet. Ifølge en rapport fra McKinsey har virusutbruddet akselerert digitaliseringen av kundens og forsyningskjedens interaksjoner med selskaper med flere år.
For eldre kunder betyr dette å tilby løsninger som forenkler deres digitale interaksjoner. For eksempel har selskaper som Apple og Google introdusert brukervennlige grensesnitt og tilgjengelighetsfunksjoner som stemmekommandoer og skriftstørrelsesjusteringer.
En voksende debatt er digital utenforskap, spesielt blant eldre, som enten ikke kan eller vil forholde seg digitalt til alt og alle. Dette er essensielt for å inkludere den aldrende delen av befolkningen i den digitale økonomien.
Bærekraft og etisk ansvarlighet: Bærekraft går utover miljøvern. Det inkluderer også human kapital.
Et eksempel på dette er Unilevers «Sustainable Living Plan», som ikke bare fokuserer på miljøpåvirkningen, men også på å forbedre helsen og velværet for millioner av mennesker. Videre belyser det behovet for økonomisk justering, som å redusere skatt på arbeid sammenlignet med kapital eller formue.
Dette er ikke bare et etisk standpunkt, men også en smart forretningsstrategi. Ved å investere i mennesker, bygger man en sterkere og motstandsdyktig arbeidsstyrke. Det kan også være en katalysator for forbrukerpreferanser, ettersom en økende andel av forbrukerne (77prosent, ifølge en Nielsen-rapport) er mer tilbøyelige til å kjøpe fra selskaper med sterke sosiale og miljømessige forpliktelser.
Fleksible forretningsmodeller: Pandemien har understreket viktigheten av å ha en fleksibel forretningsmodell med en fullverdig nettbasert løsning og hjemlevering. Et aspekt av dette er delingsøkonomien, som Airbnb og Uber har popularisert.
Disse modellene tilbyr ikke bare alternativer til tradisjonelle tjenester, men fremmer også en mer bærekraftig utnyttelse av ressurser. For en eldre befolkning kan dette bety tilgang til tjenester og produkter uten de fulle eierskapskostnadene.
«Eldre forbrukere, som kan være mindre kjent med digital teknologi, er spesielt sårbare for nettbasert svindel og databrudd. Bedrifter må derfor investere i sterke sikkerhetssystemer og proaktivt informere og utdanne alle sine kunder om personvernets betydning.»
Ifølge PwC kan delingsøkonomien nå en global verdi på 335 milliarder dollar innen 2025. Dette illustrerer det enorme potensialet for bedrifter som omfavner slike modeller, ikke bare for å redusere kostnader, men også for å øke tilgjengeligheten av deres tjenester.
Sikkerhet og personvern: Med økende digitalisering må bedrifter prioritere cybersikkerhet og databeskyttelse. I 2023 ble for mange virksomheter utsatt for reelle cyberangrep med store belastninger på de ansatte, og i noen tilfeller på virksomhetens økonomi.
Eldre forbrukere, som kan være mindre kjent med digital teknologi, er spesielt sårbare for nettbasert svindel og databrudd. Bedrifter må derfor investere i sterke sikkerhetssystemer og proaktivt informere og utdanne alle sine kunder om personvernets betydning.
Mental helse og velvære: Endelig, i en verden som stadig blir mer bevisst på mental helse, er det viktig for bedrifter å vurdere hvordan deres produkter og tjenester kan fremme velvære, dialog og interaksjon.
Blant unge finner vi sosiale medier og digital overbelastning som en vesentlig årsak til uro og ensomhet. Blant de eldre synes ensomhet og mangel på sosial interaksjon med ulke aldersgrupper å bli den nye folkesykdommen.
Dette kan inkludere alt fra å tilby mental helsestøtte gjennom apper og tjenester til å utvikle samfunnsinitiativer som fremmer sosial inkludering og engasjement.
Dyp kundeforståelse et «must»
Ser vi fremover mot 2024, ligger nøkkelen til suksess i å forstå og tilpasse seg realitetene. Ved å kombinere teknologisk innovasjon med en dyp forståelse av sosialt og etisk ansvar, kan bedrifter skape en mer inkluderende, bærekraftig og lønnsom fremtid.
Som alltid begynner innovasjoner med en dyp forståelse av forhold som påvirker kundene direkte eller indirekte. Innovasjoner som tar et «fra utsiden og inn-perspektiv», fremfor det tradisjonelle «fra innsiden og ut», lykkes oftere.
Årsaken er at slike virksomheter innoverer innen områder som kundene opplever som verdifulle – noe som utløser økt etterspørsel og betalingsvilje.