1237_brettet_va.jpg

Ukeavisen Ledelse nr. 37, 2012

Publisert: 8. oktober 2012 kl 09.06
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.33

Papirutgaven av Ukeavisen Ledelse inneholder mye godt stoff som ikke blir lagt ut her på nettsidene.

Klikk her for å bestille tre-måneders prøveabonnement for kr 299!

 

 

 

 

 

Saken fortsetter under annonsen

Denne uken kan du blant annet lese følgende saker:

Liv & ledelse

For lite kampvilje

Tidligere statsråd Åslaug Haga etterlyser mer kampvilje og initiativ i norsk byråkrati og politikk. Organisasjonspsykolog Henning Bang mener det er for lite frittalenhet i norske ledergrupper. På de neste sidene kan du lese om konformitetsfella.

Spør om arbeidsrett:

Forlengelse av prøvetid

Spørsmål: Jeg har vært ansatt i prøvetid, men har vært sykemeldt i siste del av prøvetidsperioden. Mens jeg var sykmeldt informerte min arbeidsgiver meg om at de kom til å forlenge prøvetiden som følge av sykefraværet. Jeg ble ikke informert skriftlig om dette. Det står ingenting i ansettelsesavtalen min om at arbeidsgiver kan forlenge prøvetiden. Har min arbeidsgiver likevel rett til dette?

Saken fortsetter under annonsen

Deltidsansattes fortrinnsrett

Spørsmål: Jeg er fast ansatt som sykepleier i B kommune siden 1. januar 2007. Jeg har en
75 prosent stilling og har i flere år signalisert overfor arbeidsgiver at jeg ønsker full stilling. I juni 2012 utlyste arbeidsgiveren fast stilling på 50 prosent, som jeg var kvalifisert til. Jeg søkte på halvparten av denne stillingen og påberopte meg fortrinnsrett til utvidet stilling i henhold til arbeidsmiljøloven § 14-3. Arbeidsgiver avviste min søknad om fortrinnsrett og begrunnet dette i at det ikke var mulig å dele opp den utlyste stillingen uten at dette ville medføre store ulemper for driften. Ved å tilby 25 prosent til meg ville avdelingen sittet igjen med en stilling på 25 prosent med arbeid 2 av 6 helger, som er nesten umulig å få besatt, mente de. Stillingen ble tildelt en vikar som ikke hadde fortrinnsrett. Kan arbeidsgiver gjøre dette?

Advokatene i Storeng, Beck & Due Lund svarer.

Lederspeilet:

Et trehodet troll

- En kulturleder må være trehodet og kunne tre ting samtidig, ha kunstneriske mål, inspirere og kommunisere, ifølge operasjef Per Boye Hansen. Han mener mange norske ledere er beslutningsvegrere.

IKT i politiet- satsing kun i navnet

Saken fortsetter under annonsen

Det brukes store ressurser for å forbedre politiets IKT-systemer. Men satsingen følges ikke opp i praksis, i følge ny forskning.

Tror ikke på personlige salgsmål og bonuser

Kunderådgiverne i Handelsbanken har ikke individuelle salgsmål. De får heller ikke individuell bonus.

Lederverktøyet:

– Unngå bullshit bingo

Vi må passe oss for en utvikling der næringslivets strategiske kommunikasjon, med måloppnåelse som eneste mål blir rådende i organisasjoner i alle bransjer, mener professor Kjell Lars Berge ved Universitet i Oslo.

Lederutfordringen:

Saken fortsetter under annonsen

Retoriker og redningsmann?

Jonas Gahr Støre har blitt vår nye helseminister. Mandatet virker klart: å redde omdømmet til norsk helsevesen. Ukeavisen Ledelse har fått fire med innsikt til å analysere Støres utfordring.

 

Nyskaping & næringsliv

– Gjør som proffene


En av USAs ledende foredragsholdere i entreprenørskap, Keith Cunningham, forteller hvordan han falt og reiste seg igjen. Mangemillionæren fra Texas deler også av sin kunnskap om hva som skal til for at du skal lykkes som gründer.

Spør om forretningsjuss:

Saken fortsetter under annonsen

Saklig grunn til permittering, men likevel ikke rett til dagpenger

Arbeidsgiveren kan ha saklig grunn til permittering, men arbeidstakeren gis likevel ikke rett til dagpenger – hvordan er dette mulig?

Nytt fra EU:

Revisjon i rekordfart

Revisjonen av regelverket for offentlige anskaffelser i EU tydeliggjør noen aktuelle politiske utviklingstrekk.

Samfunn, etikk & kultur

Lønnsom bærekraftig utvikling

Samfunnsansvar og bærekraft har tatt steget opp til øverste etasje i skandinaviske virksomheter. 12 prosent av bedriftene har en ansvarlig for «samfunnsansvar» eller «bærekraft» i toppledelsen, viser en fersk studie.

Spillerom:

Når livet synger

Da Helse Nord-Trøndelag skulle ha ned sykefraværet satset de på sang og musikk. De ansatte hadde aldri hatt det så gøy på jobb, skriver Kultmag-redaktør Esben Hoff.

Kunst på jobb:

Lag på lag

Erica Grunnevoll i CoachTeam – House of leadership ser stadig nye lag i bildet "Hviskeren" malt av Mette Mygland.