Velferd

MEDISIN MOT UTENFORSKAP: Arbeid er den beste medisinen mot utenforskap og økende ulikhet, skriver NHO-direktør Ole Erik Almlid i forordet til NHOs nye veikart for framtidens næringsliv.

NHO etterlyser gjennomgang av velferdsytelser

Arbeidslinja må styrkes og private aktører bør få en større rolle når det gjelder å få folk ut i jobb. Det er blant anbefalingene i et veikart for framtidens næringsliv fra NHO.

Publisert Sist oppdatert

Vi trenger en gjennomgang av de norske velferdsordningene for å sikre at de bygger opp om arbeidslinja, mener Næringslivets hovedorganisasjon (NHO).

Anbefalingen kommer i rapporten «Neste trekk», som NHO la fram mandag. Her presenterer NHO et veikart for framtidens næringsliv, der tiltak for å få flere i jobb står sentralt.

Effektivisering og kutt

I det nye veikartet konstaterer NHO at aldringen i den norske befolkningen vil medføre økte utgifter til pensjon, helse og omsorg. Samtidig vil lavere oljeinntekter og lavere fastlandsvekst senke veksten i budsjettinntektene.

NHO mener denne utfordringen vil kreve effektivisering, og der effektivisering ikke strekker til må utgifter kuttes.

Løsningen er ifølge NHO å få flere i jobb.

«Den beste måten å få det til på er å styrke arbeidslinja. Flere i jobb gir høyere verdiskaping og lavere trygdeutgifter», skriver NHO i veikartet.

Organisasjonen etterlyser en kritisk gjennomgang av de eksisterende velferdsordningene. I den nye rapporten anbefaler NHO at det må «grundig vurderes om fellesskapets ambisjoner for velferdsordningenes omfang og ytelsesnivåer vil kunne stå seg i møtet med et økende inndekningsbehov».

Koronakrisen og ledighet

Koronapandemien har gjort det ekstra viktig å styrke arbeidslinja, ifølge NHO.

Allerede før koronakrisen var det for mange i arbeidsfør alder utenfor arbeidslivet.

«Arbeidsmarkedspolitikken må styrke arbeidslinja og bidra til at den høye ledigheten som følge av koronakrisen ikke biter seg fast», skriver organisasjonen i den nye rapporten.

Samtidig mener organisasjonen at sysselsettingen var bekymringsfullt lav også før koronautbruddet.

«Allerede før koronakrisen var det for mange i arbeidsfør alder utenfor arbeidslivet. Særlig er utviklingen for de unge aldersgruppene bekymringsfull. Koronasituasjonen vil påvirke sysselsettingen i negativ retning og sette velferdsordningene ytterligere under press.»

Det nye veikartet fra NHO inneholder et konkret mål for økt sysselsetting: NHOs ambisjon er at andelen mellom 20-70 år i jobb øker fra 73,1 til 77,5 prosent i 2030.

Nav må samarbeide med private

For å få flere i jobb mener NHO at oppfølging og formidling av ledige til virksomheter som har behov for arbeidskraft må prioriteres høyt. For å lykkes, må private aktører få en større plass, ifølge organisasjonen.

«Nav må i større grad benytte private aktører i dette arbeidet og særlig vurdere innovative offentlige anskaffelser som metode», heter det i NHOs nye veikart.

Regelverkets krav til å være reell arbeidssøker må etterleves.

Samtidig understreker NHO at det må stilles klare krav til dem som står utenfor arbeidslivet.

«Regelverkets krav til å være reell arbeidssøker må etterleves», poengterer NHO i den nye rapporten.

Konkurranseutsetting

NHO anbefaler aktiv bruk av konkurranseutsetting og andre samarbeidsformer mellom offentlig tjenesteproduksjon og private tilbydere for å utvikle bedre og mer effektive tjenester.

Oppgaver av teknisk karakter og ulike støttetjenester bør som hovedregel konkurranseutsettes, mener NHO, som også argumenterer for konkurranseutsetting av velferdstjenester.

«Konkurranse vil også drive innovasjon og tjenesteutvikling innenfor tjenesteområder i vekst, som helse og omsorg», skriver NHO i sitt nye veikart for framtidens næringsliv.

Powered by Labrador CMS