Arbeidsliv

LEVEALDERSJUSTERING: For å kompensere for levealdersjusteringen i pensjonsreformen må dagens unge innstille seg på å jobbe til de er godt over 70 år.

Unge må stå i jobb til de er godt over 70

En 20-åring må belage seg på å stå i jobb til hen er over 73 år for å få like god pensjon som eldre generasjoner har fått ved fylte 67 år.

Publisert Sist oppdatert

Fordi levealderen øker i Norge, vil nordmenn være nødt til å vente stadig lenger med å ta ut pensjon hvis de skal få en pensjon som er på samme nivå som det tidligere generasjoner har fått. Det er en konsekvens av pensjonsreformen fra 2011, der levealdersjustering er sentralt element.

Leveraldersjusteringen innebærer at pensjonsutbetalinger knyttes til utviklingen i gjennomsnittlig levealder. For å kompensere for denne justeringen må dagens unge innstille seg på at de må fortsette å jobbe til de er et godt stykke opp i 70-årene.

Beregnes for 61-åringer

Innen 1. juli hvert år beregner Nav hvordan levealdersjusteringen slår ut for den som fyller 61 år det året. For yngre årskull lages prognoser for hva levealdersjusteringen vil bli, forklarer Navs pensjonsekspert Ole Christian Lien på Navs pensjonsblogg.

Nå har Nav beregnet levealdersjusteringen for dem som er født i 1959. Fasiten er at de må vente med å gå av med pensjon til de er 68 år og 11 måneder for å kompensere for levealdersjusteringen.

Så lenge må du fortsette i jobb og utsette uttaket av alderspensjon for å få samme pensjon som eldre generasjoner fikk fra 67 år:

Kilde: Nav

Reallønnsvekst

For dem som er født etter 1959, har Nav gjort anslag for levealdersjusteringen basert på befolkningsframskrivinger fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

I hovedalternativet, med middels vekst i levealder, regner Nav at folk for hvert tiende årskull må jobbe drøyt ett år lenger for å kompensere for økt levealder.

«Merk at dette er for å sikre deg en alderspensjon som utgjør omtrent samme andel av lønn som eldre generasjoner fikk. På grunn av reallønnsvekst vil en slik tilpasning i praksis gi deg mer å rutte med enn eldre generasjoner», påpeker Lien, som er seksjonssjef i Kunnskapsavdelingen i Nav.

«Mange har også bedre tjenestepensjoner enn før. I praksis kan det derfor hende du blir godt fornøyd med pensjonsnivået ditt selv om du ikke kompenserer fullt ut for levealdersjusteringen», skriver Lien på Navs pensjonsblogg.

Lengre tid som pensjonist

Selv om dagens unge må jobbe lenger for å kompensere for levealdersjusteringen, kan de regne med å få et lengre pensjonistliv enn de som går av ved fylte 67 år i dag.

Mens forventet levealder er 85 år og 10 måneder for en som er 67 år i dag, vil den ha økt til 93 år og 2 måneder for dem som er født i år 2000. Så selv om dagens 20-åringer må vente til med å ta ut pensjon til de er 73 år og 5 måneder for å kompensere for levealdersjusteringen, vil de ha 19 år og 9 måneder som pensjon, ifølge beregningene basert på SSBs hovedalternativ.

Det er 11 måneder mer enn beregnet tid som pensjonist for en som går av med pensjon i dag.

Powered by Labrador CMS