Helse

FØRSTELINJA: De ansatte i industrivaskeriet til Menova spiller en viktig rolle i arbeidet med å håndtere koronakrisen.

Vaskeriansatte på Nav-tiltak i førstelinja mot koronasmitte

Medarbeidere på varig tilrettelagt arbeid (VTA) betalt av Nav og kommunen spiller en nøkkelrolle når selskapet Menova sørger for at sykehjem får rent tøy, blant annet smittevernsfrakker.

Publisert Sist oppdatert

Koronakrisen har ført til at mange deltakere på arbeidsmarkedstiltak betalt av Nav og sin lokale kommune må holde seg hjemme, fortalte Velferd.no nylig. Samtidig spiller andre i Nav-finansierte jobber en nøkkelrolle for å holde samfunnskritisk virksomhet i gang.

Det gjelder blant annet de ansatte i industrivaskeriet til arbeidsmarkedsbedriften Menova på Hønefoss. Her jobber medarbeidere som er på varig tilrettelagt arbeid (VTA), dvs. at de får lønnen betalt av Nav.

Vaskeriet leverer en samfunnskritisk tjeneste i disse tider, ved at det står for leveranser av arbeidstøy og andre tekstiler til alle sykehjem i Ringerike og Hole kommuner.

Det er flott at VTA-bedrifter blir en del av førstelinja for å håndtere koronakrisen.

Full drift

– Vaskeriet går for fullt. Vi har mistet oppdrag for hoteller, men har fått økt oppdragsmengde for sykehjem. For å holde virksomheten i gang, trenger vi 20 VTA-ere hver dag, forteller daglig leder Magne Enger i Menova.

– Vi er utrolig stolte av våre medarbeidere, som sørger for at sykehjemmene får det de trenger av rent tøy. Det er flott at VTA-bedrifter blir en del av førstelinja for å håndtere koronakrisen, tilføyer han.

Varig tilrettelagt arbeid (VTA) er et tilbud til uføretrygdede med behov for spesiell tilrettelegging og tett oppfølging. Tiltaket tilbyr tilrettelagte arbeidsplasser i form av ansettelse i skjermede eller ordinære arbeidsplasser. Deltakerne er fast ansatt, men mottar uføretrygd istedenfor ordinær lønn.

– Menova har i alt 42 VTA-plasser, forteller Enger.

Les også: Koronakrisen rammer deltakere på Nav-tiltak

Skaffet jobb til innvandrerkvinner

I forrige uke skrev en rekke medier om innvandrerbedriften Sisters in Business, en sosial entreprenørvirksomhet i Asker, der innvandrerkvinnene unngikk å bli permittert fordi bedriften fikk bestilling på å sy smittevernsfrakker.

Det som ikke kom fram i disse sakene, var at den første bestillingen til Sisters in Business på smittevernsfrakker kom Menova.

– Jeg var blitt kjent med Sisters in business i fjor høst, og da vi fikk etterspørsel etter smittevernsfrakker, tok jeg kontakt med dem for å høre om de kunne sy frakker for oss. De tok utfordringen, og det ser ut til å bli en suksess for dem, konstaterer Enger.

Jeg tror det vil bli en diskusjon om nødvendigheten av å satse på mer kortreiste produkter.

Han er glad for å kunne bidra til å gi arbeid til en sosial entreprenørvirksomhet som Sisters in Business.

– Det er ekstra hyggelig om dette kan bidra til at det fine prosjektet blir bedre kjent og får et større marked, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Foto JOBB TIL INNVANDRERKVINNER: Da etterspørselen etter smittevernsfrakker økte, tok daglig leder Magne Enger i Menova kontakt med Sisters in Business for å høre om de kunne sy slike frakker. Her er han sammen med en av syerskene i innvandrerbedriften. (Foto: Menova)

Til rett tid

Prosjektleder Katrine Aspelin har uttalt at bestillingen fra Menova kom på et helt avgjørende tidspunkt:

– Faktisk satt vi og diskuterte permitteringer da bestillingen fra Menova kom. Nå ser det ut til at vi får store bestillinger fra både Asker og Bærum kommuner. I tider som dette vil det være svært viktig å kunne produsere denne type kritiske produkter hjemme i Norge.

Jeg tror det vil bli en diskusjon om nødvendigheten av å satse på mer kortreiste produkter.

Magne Enger tror det kommer til å bli en diskusjon omkring produksjon av kritiske produkter som smittevernutstyr i kjølvannet av koronakrisen.

– Jeg tror det vil bli en diskusjon om nødvendigheten av å satse på mer kortreiste produkter, sier han.

Arbeidsinkluderingsbedrift

Menova er en kommunalt eid arbeidsinkluderingsbedrift, der Ringerike og Hole kommune eier henholdsvis 93 og 7 prosent av aksjene.

Selskapets oppgave er å bidra til å inkludere mennesker som ellers faller utenfor arbeidslivet. Hovedoppdragsgiver er Nav, og Menova gjennomfører blant annet Nav-tiltakene avklaring, arbeidsforberedende trening (AFT) og varig tilrettelagt arbeid (VTA).

Tiltakene innebærer både at Menova formidler arbeidskraft til bedrifter i regionen og at man har egen produksjon, blant annet med medarbeidere på varig tilrettelagt arbeid.

I tillegg til industrivaskeriet har Menova en jobbfruktavdeling, som står for salg og distribusjon av frukt til det lokale næringslivet etter abonnementsprinsippet, og en montasjeavdeling, som tar på seg oppgaver innen pakking og montering for bedrifter og offentlige virksomheter.

Powered by Labrador CMS