Samfunn

OMSTRIDT ORDNING: Kontantstøtte kan gis til barn mellom ett og to år som ikke har heltidsplass i barnehage. Full kontantstøtte tilsvarer 7500 kroner i måneden.

Flertall i folket for å beholde kontantstøtten

56,4 prosent ønsker å beholde kontantstøtten, viser en undersøkelse fra Klassekampen.

Publisert Sist oppdatert

Kontantstøtten ble innført for drøyt 20 år siden, men framtiden for ordningen er usikker. Både Høyre og Arbeiderpartiet vil avskaffe kontantstøtten, og det vil også SV, Arbeiderpartiet og Rødt.

Det er altså et politisk flertall mot kontantstøtten, men i folket er tilhengerne av ordningen i flertall. Det går fram av en meningsmåling Sentio har gjort for Klassekampen.

Til sammen 56, 4 prosent svarer at de vil beholde kontantstøtten. Av disse vil 11,5 prosent øke støtten, 11,2 prosent vil redusere den noe, mens 31,7 prosent vil beholde den som i dag.

Kontantstøtte kan gis til barn mellom ett og to år som ikke har heltidsplass i barnehage. Full kontantstøtte tilsvarer 7500 kroner i måneden.

Anser ikke slaget som tapt

Både Senterpartiet og Kristelig Folkeparti ønsker å beholde kontantstøtten. Ingen av partiene anser slaget som tapt, skriver Klassekampen.

– Vi ser at Senterpartiet sitt standpunkt har flertall i folket. Det er en god del partier som er på ville veier nå, sier parlamentarisk nestleder Kjersti Toppe i Senterpartiet til avisen.

– Jeg er veldig glad for at det er et tydelig flertall som ønsker å bevare valgfriheten for familiene, sier KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad.

Ap stiller spørsmål ved undersøkelsen

Familiepolitisk talsperson Anette Trettebergstuen i Arbeiderpartiet mener på sin side at vanlige folk allerede har snudd ryggen til kontantstøtten.

Hun peker på at stadig færre har benytta seg av kontantstøtta de seineste årene. Tall fra Nav viser at 28,3 prosent av barna i kontantstøttealder mottok kontantstøtte per mars 2021.

Trettebergstuen stiller spørsmål ved Klassekampens undersøkelse.

– Det er for så vidt en interessant undersøkelse, men hadde man fått valget mellom kontantstøtte og å bruke pengene på flere og billigere barnehageplasser, ville nok resultatene sett annerledes ut, sier hun til avisen.

Powered by Labrador CMS