ØNSKER IKKE AVVIKLING: Lyngdal-ordfører Jan Kristensen (H) og ordførerne i de øvrige kommunene i forsøksprosjektet ber om at ordningen ikke avvikles før tiden. 

Foto

Tor Erik Schrøder / NTB

Frp raser mot skrinlegging av statlig eldreomsorg

Publisert: 25. oktober 2021 kl 08.39
Oppdatert: 25. oktober 2021 kl 08.39

– Det er kjempeprovoserende at dette er avskjedsgaven fra den avgåtte regjeringen, sier Hoksrud til NTB.

Statlig finansiert eldreomsorg har vært en av Fremskrittspartiets hjertesaker. Men da den borgerlige regjeringen la fram forslag til statsbudsjettet for to uker siden, ble ordningen fra 2016 foreslått nedlagt fra nyttår – ett år før tida.

Prosjektet skulle egentlig vare ut 2022 etter å ha blitt forlenget og utvidet i 2019.

Foto

PROVOSERT: Frps Bård Hoksrud er kraftig provosert av forslaget om å kortslutte og legge ned forsøket med statlig finansiert eldreomsorg – ett år før tida. (Foto: Beate Oma Dahle / NTB)

– Tragisk

Hoksrud, som sitter i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, peker på at i stedet for å ha ett år på seg til å avvikle ordningen, må kommunene nå brått kaste seg rundt.

– Det betyr at i disse kommunene er det mange som vil få et veldig mye dårligere tilbud i 2022. Dette er tragisk, sier han.

Saken fortsetter under annonsen

Hoksrud viser til at en kommune som Bjørnafjorden vil miste rundt 140 millioner kroner i tilskudd, mens Indre Østfold vil tape om lag 100 millioner kroner.

Flere av kommunene har ordførere fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

– Frp kommer til å kjempe inn mot regjeringen for å få dem til å prate med sine egne ordførere, sier Hoksrud.

Ber om hjelp

Forslaget om å legge ned forsøksprosjektet har skapt stor frustrasjon hos kommunene som har deltatt.

I et brev til helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) ber de den nye regjeringen om å berge prosjektet og forhindre avvikling, skriver Adresseavisen.

– Skulle dette forslaget få tilslutning av en ny regjering og et nytt Storting, vil nytten av forsøket bli svekket, og de umiddelbare og uplanlagte økonomiske kostnadene hos våre kommuner være store og alvorlige. Statens rolle som en troverdig avtalepart vil bli kraftig svekket, skriver ordførerne i forsøkskommunene i brevet.

Saken fortsetter under annonsen

De tolv kommunene som har deltatt i forsøket med statlig finansiert eldreomsorg er Arendal, Askøy, Bjørnafjorden, Enebakk, Froland, Indre Østfold, Lillesand, Lyngdal, Lødingen, Selbu og Stjørdal.

Ser ikke behovet

Den avgåtte Solberg-regjeringen begrunner beslutningen om å kortslutte prosjektet med at de ikke lenger ser behovet for å prøve ut modellen ytterligere.

– De gode erfaringene fra forsøket vil bli fulgt opp som en del av kvalitetsreformen «Leve hele livet», heter det i budsjettforslaget fra Høyre, Venstre og KrF.

I Hurdalsplattformen til Støre-regjeringen står det ikke ett ord om statlig finansiert eldreomsorg.

Statssekretær Karl Kristian Bekeng (Ap) i Helse- og omsorgsdepartementet sier imidlertid til NRK at regjeringen vil vurdere dette inn i arbeidet med tilleggsproposisjonen.

Departementet vil kontakte ordførerne om et møte til uka.

Saken fortsetter under annonsen

– Høy terskel

Modellen skulle sikre at alle eldre som oppfyller kriteriene, skulle få den hjelpen de trenger.

Staten skulle plukke opp regningen.

– I mange kommuner er terskelen for å få for eksempel sykehjemsplass veldig høy. Det avhenger av kommuneøkonomien, sier Hoksrud.

Han erkjenner at statlig finansiert eldreomsorg øker kostnadene betraktelig.

– Men det som provoserer meg, er at det sitter et politisk flertall i Stortinget som ikke vil prioritere eldre og pleietrengende, men som er villig til å bruke 50 milliarder kroner på å elektrifisere sokkelen, sier han.