Velferd

VIL GÅ FORAN: — Vi håper selvsagt å kunne gå litt foran og bane vei for andre utdanningsinstitusjoner, både universiteter og høgskoler, sier VID-rektor.

Pilotprosjekt skal gi utviklingshemmede tilbud om høyere utdanning

Personer med utviklingshemming har i dag ikke et reelt tilbud om høyere utdanning. Nå skal et slikt tilbud etableres ved VID vitenskapelige høgskole.

Publisert Sist oppdatert

VID vitenskapelige høgskole (VID) har i samarbeid med Norsk Forbund for utviklingshemmede (NFU) og Oslo kommune fått innvilget støtte til pilotprosjektet «Høyere utdanning for personer med utviklingshemming» fra Stiftelsen Dam, skriver nettstedet Khrono.

Personer med utviklingshemming har per i dag ikke et reelt tilbud om høyere utdanning etter videregående skole.

— Vi håper selvsagt å kunne gå litt foran og bane vei for andre utdanningsinstitusjoner, både universiteter og høgskoler. Heldigvis har vi, særlig de siste årene, sett at personer med kognitive funksjonsnedsettelser har tilgang til flere arenaer i samfunnet. Nå er det på tide at også muligheten til å utdanne seg videre etter videregående skole blir tilgjengelig, sier VID-rektor Bård Mæland til Khrono.

Høyere utdanning har egenverdi

VID har jobbet med planer om et slikt tilbud siden 2018, i samarbeid med Oslo Kommune og Nord Universitet. Prosjektleder Inger Marie Lid mener at det er på høy tid at også personer med utviklingshemming får tilbud om høyere utdanning.

— Høyere utdanning har en egenverdi fordi man får mulighet til å utvikle seg som menneske gjennom å ta til seg ny kunnskap. Samtidig har utdanning også mye å si når det gjelder å være kvalifisert til ulike yrker, sier Lid til Khrono.

Studieprogrammet starter som et pilotprosjekt neste høst, og vil være på 30 studiepoeng. Det vil blant annet bestå av opplæring i menneskerettigheter, kulturfag, forskningsmetode og samfunnsfag.

— Vi vil bidra til å bygge opp positive forventninger til personer med utviklingshemming som lærende mennesker som kan ha glede og utbytte av høyere utdanning. Veien vil bli til litt mens vi går, sier Lid.

Powered by Labrador CMS