VG (!)

Norske politikere får daglig pepper for sine gode og ikke minst mindre gode politiske forslag. Det bør de fortsatt få, men uten at kritikken gjøres personlig. I en av sine mest fantasifulle politiske analyser hittil går VG over i personhets, ved på lederplass å hevde at: «Partileder og kunnskapsminister (!) Kristin Halvorsen griper til det halmstrået som skal holde SV flytende en meningsmåling til: Sidemålet». Utropstegnet i parentes etter statsrådstittelen er direkte avskrift fra VGs leder. Hva betyr egentlig det?

Publisert Sist oppdatert

Akersgatas tøffeste – avisen VG – kaster seg inn nynorskdebatten med stort engasjement og en uforståelig politisk analyse. I lederen sist onsdag trår avisen til og konkluderer med at årsaken til at kunnskapsminister Kristin Halvorsen vurderer å gjøre endringer i norskfaget, ved blant annet å droppe skriftlig eksamen i sidemål, er et desperat forsøk på å skaffe SV nye velgere. Det er en konklusjon som enten er basert på en sjeldent god tilgang til statsrådens innerste tanker, eller så har avisen tilpasset konklusjonen til noe som nærmer seg personangrep mer enn en politisk meningsytring.

Debatten om målformer har i årevis skapt splid i Norge. Målsaken er en av de historisk sett sterkeste skillelinjene i norsk politikk. Målstriden symboliserte «by mot land» og kampen mellom dansker og nasjonale nordmenn. Nå har kunnskapsminister Halvorsen revitalisert måldebatten. Hun har bedt Utdanningsdirektoratet foreslå visse endringer i norskfaget i grunnskolen og på videregående. Og i forslaget anbefaler direktoratet å gå bort fra ambisjonen om at elevene skal mestre hovedmålet og sidemålet like godt skriftlig, og at man vurderer å droppe eksamen i sidemål, og heller gir én karakter i norskfaget som helhet.

I 2011 hadde 6,7 prosent av elevene i videregående nynorsk som hovedmål. Det er en nedgang fra 7,7 prosent i 2008, heter det fra Utdanningsdirektoratet. I grunnskolen var det 13,2 prosent med nynorsk som hovedmål. Det er altså mange som starter med nynorsk som hovedmål, men som bytter til bokmål i videregående. Kunnskapsministeren bedyrer at arbeidet med å endre lærerplanen skal styrke undervisningen i norsk, både for de med bokmål og de med nynorsk som hovedmål. Dessuten skal nynorsk fortsatt ha en sentral rolle i norskfaget.

Utdanningsdirektoratets forslag skal ut på høring, og regjeringen vil ta stilling til saken mot slutten av året eller tidlig i 2013.

Dessverre er det mange skoleelever som sliter med lesing og skriving, og de fleste som har greie på det, mener man bør ta noen grep med norskfaget. Slik vi ser det er faren for at det norske språket vannes ut av engelsk et vel så stort problem som nynorskens eventuelle marginalisering.

Å antyde at man skal droppe skriftlig eksamen i sidemål – det dreier seg om nynorsk for over 90 prosent av elevene på videregående – er en farlig øvelse for en hver politiker som står til venstre for Unge Høyre avdeling Ullern. At en SV-statsråd stiller spørsmål ved hvordan vi lærer våre håpefulle nynorsk, er både overraskende og modig, og etter vår oppfatning riktig.

Det er her VG går fra en av sine mest fantasifulle politiske analyser hittil og over i personhets, ved på lederplass å hevde at: «Partileder og kunnskapsminister (!) Kristin Halvorsen griper til det halmstrået som skal holde SV flytende en meningsmåling til: Sidemålet». Utropstegnet i parentes etter statsrådstittelen er direkte avskrift fra VGs leder. Hva betyr egentlig det?

Mener de at det er uforståelig at Halvorsen er kunnskapsminister? Eller skal utropstegnet antyde at hun ikke er kompetent til å inneha en slik statsrådspost?

Det ser ut til at VG uten blygsel forsøker å ta dama i stedet for ballen. Mener VG at kunnskapsministeren er dum? Gjelder det bare henne, eller er andre statsråder og toppolitikere også personlig uegnede? Hva med samferdselsminister (WTF!?) Kleppa? Eller KrF-leder Knut Arild («oh my good, at det går an!») Hareide?

Norske politikere får daglig pepper for sine gode og ikke minst mindre gode politiske forslag. Det bør de fortsatt få, men uten at kritikken gjøres personlig.

Lederartikkelen i VG avsluttes med et flammende forsvar for nynorskfaget, noe som selvsagt er greit, men for oss var nok det enda mer uventet enn Halvorsens varslede norskfagutredning. Når ble meningsbæreren (!) VG en del av språkrørsla?

Powered by Labrador CMS