Arbeidsliv

LO-leder Gerd Kristiansen sier at LO nå vurderer muligheten av å organisere selvstendige arbeidstakere og frilansere.

LO åpner for frilansere og selvstendige

LO vurderer å gi frilansere og andre som jobber selvstendig uten fast tilknytning til en bedrift eller offentlig etat muligheten til å organisere seg. – Vi rigger oss for framtida, sier LO-leder Gerd Kristiansen.

Publisert Sist oppdatert

Det var under et debattmøte om innovasjon og sysselsetting i regi av Innovasjon Norge at Gerd Kristiansen nevnte arbeideidet som er i gang for å – som hun sa – «rigge LO for framtida».

Mange tror at LO sitter fast i fortida, og ikke gjør noe for å omstille seg. Det er feil, mener LO-sjefen. Det var under forrige LO-kongress at administrasjonen fikk oppdraget med «å rigge LO for framtida».

– Vi gjennomgår nå hele organisasjonen og hele administrasjonen for å foreslå hvordan framtidas LO bør se ut. Forslaget skal behandles på LO-kongressen i 2017, sier Kristiansen til Dagens Perspektiv.

– Vi er jo først og fremst en arbeidstakerorganisasjon, men ser at arbeidslivet er i endring. – Blant annet ser vi på muligheten for å organisere de som ikke er ansatt i en bedrift på ordinær måte. Det kan være frilansere eller selvstendige, sier LO-lederen.

Mangler rettigheter

Dagens Perspektiv skrev sist uke om NHH-professor William Brochs-Haukedal, som mener at selvstendig næringsdrivende og frilansere mangler basale rettigheter i norsk arbeidsliv. Med tanke på den omstillingen som skjer i arbeidslivet er det påkrevet at også de som «driver for seg selv» eller er frilansere med oppdrag for ulike bedrifter, må få både sykepenger og pensjonsrettigheter på linje med andre ansatte, mener Brochs-Haukedal.

– Når forutsetningene for arbeidet endrer seg så dramatisk som det gjør nå, endrer det også hvordan vi forholder oss til det å arbeide og hvordan vi som kunnskapsmennesker og individualister foretrekker å organisere arbeidet vårt, sier han.

Andelen enkeltpersonforetak, som ikke har noen ansatte, er nå den desidert største kategorien foretakstype, med 61 prosent eller 322 784 bedrifter. I motsatt ende utgjør andelen bedrifter med mer enn 250 ansatte (hvor de store norske børslokomotivene befinner seg), bare 0,1 prosent av det samlede antall bedrifter. Enkeltpersonforetak er også den foretakstypen som øker mest. Tall fra SSB viser at de økte med 3,3 prosent fra 2013 til 2014. SSBs siste statistikk for nyetableringer etter type foretak viser at mens antallet nyetableringer totalt sett sank fra 2007 til 2011 (fra snaut 49 000 i 2007 til i underkant av 47 000 i 2011) har antallet enmannsforetak skutt i været.

Brochs-Haukedal mener at det er dette som vil bli normen fremover, ikke at «alle» trakter etter et langvarig, fast ansettelsesforhold.

Når det gjelder pensjonsrettigheter og sykelønnsordninger må målet være at alle rettigheter på sikt blir harmoniserte og like gode for «ikke-ansatte» som for dem med fast jobb.

– Alle betaler jo skatt, og «egen-ansatte» betaler sikkert ikke mindre enn andre. Så det er altså både et skatteproblem og et sikkerhetsnett-problem. Vi trenger mer av denne typen endringer, sier William Brochs-Haukedal.

LO på glid

– Spesielt venstresiden har flere lik i skapet her. Jeg mener det er svært bakstreversk å ikke være opptatt av privat verdiskapning og hvordan vi skal få til det. Alle kan ikke leve på staten, sier Brochs-Haukedal. Her kan han nok ha gått i fordomsfellen.

Som en kommentar til Brochs-Haukedal, sa LO-sekretær Renee Rasmussen til Dagens Perspektiv sist uke at LO har registret de endringene som er på gang i norsk og internasjonalt arbeidsliv, hvor veksten nå kommer i mindre og mellomstore bedrifter og blant selvstendig næringsdrivende og frilansere.

– Her har LO en stor utfordring med å møte behovene til nye arbeidstakergrupper, sa Renee Rasmussen.

Nå går altså sjefen hennes lenger, og bekrefter at dette ikke bare er noe LO «er klar over», men noe de jobber konkret med.

– Vi får andre ansettelsesformer og det må vi forholde oss til. Vi er i ferd med å gjøre en jobb for å se på hvilke endringer som trengs. Noe mer kan jeg ikke si om dette nå. Det er en del av et større arbeid, som vi ennå ikke er i mål med, sier Gerd Kristiansen til Dagens Perspektiv.

Powered by Labrador CMS