Ledelse

Slik inngir du tillit i jobbintervjuet

I et jobbintervju står slaget om mer enn å få vist fram faglig kunnskap.

Publisert Sist oppdatert

Det være seg om du er medarbeider eller leder som på jobbjakt. Den som vurderer å ansette deg, ser også etter en hel rekke andre ting. Herunder om du er en person han eller hun kan ha tillit til. Om du er troverdig.

Men hva inngir tillit i intervjusituasjoner? Heidi Grant Halvorson, skribent og leder ved senter for motivasjonsforskning ved Columbia University Business School, viser i en artikkel på hjemmesidene til Harvard Business Review til studier gjort av blant andre Amy Cuddy fra Harvard og konkluderer med at det er to kvaliteter som er avgjørende: Varme og kompetanse.

Varme fordi den som utstråler varme signaliserer at han eller hun har gode intensjoner. Kompetanse fordi kompetanse signalerer at du er i stand til å handle i henhold til de gode intensjonene.

Grant Halvorson er ikke alene om å fremheve hvor viktig troverdighet er i et jobbintervju. I et intervju hos Business Insider, strekker arbeidslivsekspert og forfatter Lynn Taylor det såpass langt at hun sier at det er én ting alle rekrutterer ser etter i enhver jobbkandidat, og det er troverdighet. Hun mener dette er viktigere enn både evner, selvtillit og kreativitet.

Taylor sier i intervjuet at hvis en rekrutterer føler at du mangler en eller to kritiske ferdigheter, men finner deg 100 prosent troverdig, så vil de sannsynligvis vurdere å la deg gå videre. Samme mekanisme gjelder motsatt vei. Hvis du innehar alle de forretningsmessige egenskapene arbeidsgiveren ser etter, hjelper det ikke hvis de begynner å tvile på troverdigheten din. Da vil de, ifølge Taylor, sannsynligvis ikke tilby deg jobben.

Powered by Labrador CMS