Samfunn

Hans-Christian Gabrielsen, 2. nestleder i LO, er skeptisk til regjeringens tiltakspakke mot arbeidsledighet.

LO: – Regjeringen evner ikke å skape nye jobber

Regjeringen setter av fire nye milliarder i tiltakspakke for økt sysselsetting, men klarer ikke å stanse fallende sysselsetting, mener LO.

Publisert Sist oppdatert

– Vi har fortsatt en stor utfordring som bunner i at regjeringen ikke evner å skape nye jobber, sier Hans-Christian Gabrielsen, 2. nestleder i LO.

Ett år etter at den første tiltakspakken for å øke sysselsettingen kom, fortsetter sysselsettingen å falle. Nå setter regjeringen av fire millarder til ledighetstiltak i statsbudsjettet for 2017.

Men regjeringens politikk får ikke opp sysselsettingen, mener LO.

– Det blir ikke mer jobber av at regjeringen snakker om omstilling. Man må prioritere aktivitet, fremfor passive skattekutt, noe vi ser ikke har ønsket effekt, sier Gabrielsen til Dagens Perspektiv.

Nye milliarder til tiltak

I statsbudsjettet for 2017, setter Regjeringen av nye fire milliarder kroner til tiltak som skal bedre ledighetssituasjonen.

Regjeringen foreslår blant annet ekstraordinære vedlikeholdstilskudd til kommuner og helseforetak på Sør- og Vestlandet, og økte bevilgninger til asfaltering av vei, gang- og sykkelveier og til flom- og skredtiltak. Regjeringen foreslår også å opprettholde det ekstraordinært høye nivået på arbeidsmarkedstiltakene og innføre en midlertidig ordning med utsatt betaling av formuesskatt for eiere av virksomheter som går med regnskapsmessig underskudd.

– Til sammen gir budsjettet for 2017 et viktig bidrag til å holde hjulene i gang i de mest utsatte områdene, sier Jensen i en pressemelding.

650 millioner skal brukes til vedlikehold i kommunene. Av disse er 400 millioner kroner øremerket til tiltak mot ledighet kommuner i Rogaland, Hordaland, Agder-fylkene, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal.

De siste 250 millionene holdes tilbake før fordeling basert på oppdaterte ledighetstall på nyåret.

  • Les mer om statsbudsjettet 2017 her.

Sysselsettingen synker

Torsdag meldte regjeringen at den mener arbeidsledigheten har nådd toppen, ifølge NTB. Regjeringen anslår at arbeidsledigheten vil gå ned fra 4,7 til 4,6 prosent neste år. Samtidig anslås den registrerte ledigheten å holde seg stabil på 3,1 prosent.

Men samtidig som ledighetstallene til Nav har tatt seg forsiktig opp de siste månedene, synker antallet jobber. LO har tidligere påpekt at antall mennesker i arbeid har sunket med 7.000 personer i år, mens befolkningen øker med 40.-50.000.

– Hovedproblemet er at det ikke skapes nye jobber under denne regjeringen. Regjeringen griper til oljepengebruk og skattekutt, i stedet for å ta tak i utfordringene, sier Gabrielsen i LO.

Han mener det er et paradoks at sysselsettingen øker i offentlig sektor, mens den har stagnert i privat sektor under mørkeblå regjering.

– Vi må bruke penger på det som virker og skape mer aktivitet i privat sektor. Med rekordhøy ledighet er det viktig å styrke arbeidsmarkedstiltak, stimulere til kompetanseheving og formalisere folks kompetanse. Utdanning er nøkkelen for å ruste oss for fremtiden, sier Gabrielsen.

Milliardbløffen

Tiltakspakken fra statsbudsjettet 2016 var på om lag fire milliarder kroner, og i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett 2016 foreslo regjeringen nye tiltak mot ledighet på over 900 millioner kroner.

– Når Høyre og Frp snakker om at de leverte 5 milliarder kroner i en målretta tiltakspakke, er det i beste fall litt omtrentlig, sier Gabrielsen.

I revidert nasjonalbudsjett ble 1,8 milliarder kroner satt av til fylkene de verst rammede fylkene på Sør-Vestlandet, resten av midlene var ikke øremerket. Det er dete Stavanger Aftenblad har kalt milliardbløffen.

NHO fornøyd

Næringslivets Hovedorganiasjon (NHO) mener tiltakene i budsjettet rettet mot Sør- og Vestlandet vil bidra til at flere kommer i arbeid.

– Budsjettet legger til rette for at bedriftene kan skape og sikre arbeidsplasser, sier NHO-direktør Svein Oppegaard i en pressemedling.

– Vi trenger flere private arbeidsplasser i Norge, også for å sikre inntekter til fellesskapet. Det er derfor bra at regjeringen leverer på samferdsel, forskning og målrettede tiltak for sysselsetting, sier Oppegaard.

Slik ser tiltakspakken for økt sysselsetting i statsbudsjettet 2017 ut:

Arbeidsmarkedstiltak: 5 000 plasser sammenlignet med Saldert budsjett 2015 750
Vedlikeholdstilskudd til kommuner på Sør- og Vestlandet650
Utsatt betaling av formuesskatt for eiere av virksomheter som går med regnskapsmessig underskudd510
Vedlikehold i Sjøforsvaret i 2017445
Dekkelegging og gang- og sykkelveger Sør- og Vestlandet400
Midlertidige rekrutteringsstillinger, opprettet i Saldert budsjett 2016154
Engangstilskudd til vedlikehold av sykehusbygg på Sør- og Vestlandet100
Tapsavsetning innovasjonslån100
Flom- og skredtiltak100
Petroleumsforskning (DEMO 2000)100
Bygging og oppgradering av kystforskningsfartøy100
Endringer i regelverket for dagpenger under permittering95
Økte muligheter for å ta utdanning med dagpenger92
270 nye studieplasser på Sør- og Vestlandet, opprettet ifm. RNB 201652
Rehabilitering av kirker og oppgraderingstiltak mv. ved museer på Sør- og Vestlandet50
Forny202050
Brukerstyrt innovasjonsarena50
Nytt museumsmagasin for Norsk Oljemuseum i Stavanger33
Ungdomssatsing på Sør- og Vestlandet30
Miljøteknologiordningen30
Stimuleringstilskudd rettet mot permitterte/oppsagte lærlinger, opprettet ifm. RNB 201630
160 nye studieplasser i praktisk pedagogisk utdanning (PPU), opprettet ifm. RNB 201618
Tømmerkaier16
Vitenskapelig utstyr, opprettet ifm. RNB 201611
Regionale forskningsfond, opprettet ifm. RNB 201611
Sum3 978

Powered by Labrador CMS