Arbeidsliv

Nestleder Bjørn Mietinen i HK.

Samla utredning ga full klinsj

Flertallet av ansatte i detaljhandel risikerer å motta så lite som halvparten av tidligere lønn i pensjon, ifølge en ny rapport. Virke mener dagens løsning gir en «god pensjon».

Publisert Sist oppdatert

Ansatte i full stilling, og med lange karriereløp i varehandel, har oftere den laveste innskuddsordningen, viser en utredning gjennomført av Handel og Kontor Norge (HK) og Hovedorganisasjonen Virke, i samarbeid med FAFO (ekstern nedlasting).

Konsekvensen er at disse kan få så lite som halvparten av sin tidligere lønn i pensjon, slår rapporten fast.

– På mange områder mener jeg det er skremmende utsikter for de ansatte som her tegnes, sier nestleder i HK, Bjørn Mietinen i en pressemelding.

– Men det er også bra at fakta om tjenestepensjonsordningene i bransjen kommer frem. Hovedfunnene legger kalde fakta på bordet og styrker vår argumentasjon om at brede ordninger og tariffesting er veien å gå.

Virkes standpunkt uendret

Under tariffoppgjøret i 2014 fremmet HK et krav om å avtalefeste tjenestepensjonen. Den gang vant de ikke fram i forhandlingene med Virke.

– Pensjon er utsatt lønn, derfor krever vi nå at de ansatte må få en hånd på rattet, sier Mietinen.

Virke slår fast at de ikke har endret sitt standpunkt etter offentliggjøringen av FAFO-rapporten:

– Virke sitt standpunkt under tariffoppgjøret 2014 om tjenestepensjon er ikke endret. Virke mener at sosiale reformer slik som pensjon bør komme gjennom lov, sier forhandlingssjef i Virke, Bård Westebye, som legger til at de «ikke begynner lønnsoppgjøret i media».

HK legger fram følgende eksempel på dagens ordning, som de mener ikke holder mål: «En mann med 42 år i varehandelen og 360 000 i årslønn kan sitte igjen med 183 000 kroner i samlet pensjon, altså rundt halvparten av tidligere lønn. Og da forutsetter vi at vedkommende er i samme jobb i hele karrieren.»

Virke avfeier kritikken, og skriver til Dagens Perspektiv at «faktagrunnlaget i utredningen viser at folketrygd, AFP og OTP gir en samlet god pensjon ved fylte 67 år.»

Rapporten avslører også at skifte av jobb reduserer pensjonen betydelig, noe Virke vedgår.

– Virke er positive til at innføring av personlig pensjonskonto kan vær et interessant alternativ for lovgiver å vurdere. Det vil kunne reduserer pensjonstapet ved jobbskifter og får ned disse kostnadene, sier Westbye.

Powered by Labrador CMS