Arbeidsliv

Stami-direktør Pål Molander diskuterer fremtidens arbeidsliv sammen med gründer Anita Schjøll Brede og Malin Frantzen Øiseth, trainee, Ungt Entreprenørskap.

– Må stille høye krav i norsk arbeidsliv

I en presset arbeidssituasjon og i de endringstidene vi nå er inne i, er det viktig at Norge opprettholder det som er vårt konkurransefortrinn, mener Pål Molander.

Publisert Sist oppdatert

Han snakket om arbeidsmiljø og bærekraft under et frokostseminar om fremtidens arbeidsmarked forrige uke.

– Norske arbeidstakere er de mest effektive på verdensbasis. Fremtiden vil gi oss store endringer, men det viktigeste er at vi stiller høye krav i norsk arbeidsliv. Vi er effektive og det er fordi vi stiller høye krav, sier Molander.

Les også: Midlertidighet erstatter faste jobber

Selv om tallene nå viser at arbeidsledigheten er større sammenliknet med andre år, er Norge likevel på topp på verdensbasis i sysselsetting.

– Nesten alle er i arbeid. Vi er et høykostland og må stille krav til oss selv, sier han.

Molander tror likevel ikke at hele arbeidsmarkedet vil bli snudd fullstendig på hode. Han påker at fremtidens arbeidsliv bare er en fortsettelse på dagens arbeidsliv.

– Vi er proaktive og tilpasningsdyktige. Dagens unge og fremtidens arbeidstakere har et stort ansvar for å opprettholde den norske kulturarven. De må ta vare på det beste ved dagens modell, sier Molander.

Generasjon Y

Generasjon Y er samlebetegnelsen på dem som er født mellom 1980-1996, og som har vokst opp i et ekstremt rikt velferdssamfunn

– Dette er multitaskerne som vi har store forventinger til. Vi er litt bekymret for dem og veldig glade for deres teknologiske fortrinn, sier Molander.

Les også: – I Norge gjelder fremdeles janteloven

Norge har en pensjonistboom fremfor seg. Det vil skje store demografiske endringer. Generasjon Y skal holde pensjonssystemet oppe og skape bærekraft i det norske samfunnet.

– Det er ikke så stor forskjell biologisk på disse generasjonene. Vi må ha litt kaldt vann i årene når vi snakker om at alt vil forandre seg. Menneskers hjerne har ikke forandret seg så mye på 40.000 år. Alt blir ikke så veldig annerledes, vertfall ikke fra et biologisk perspektiv, påpeker Molander.

Kravene endres

Jobbkravene går opp og ned. Når arbeidsmarkedet er i endring kan jobbkravene bli større og mindre. De står aldri stille.

– Når det ikke er samsvar mellom jobbkravene og de helseforebyggende tiltakene vil det resultere i sykemeldinger. Vil denne modellen holde i fremtiden? Arbeidsmiljøet er i rask endring og dette vil påvirke arbeidsforholdene og arbeidskravene vi stiller til fremtidens arbeidere, sier Molander.

Les også: Fremtidens yrker: – Kunstig intelligenstrener vil bli stort

Han setter spørsmålstegn om den tradisjonelle modellen for fremtidens arbeidskrav vil holde.

– Vi er i en situasjon der mange unge faller utenfor arbeidslivet. Det blir diskutert om det er holdninger til skole og jobb. Få snakker om at kravene i arbeidslivet har endret seg, sier Molander.

Dersom arbeidstakerne endrer seg raskt, så endres også deres ytelsesevne, mener han.

Teknologi-pessimist

Vi er nå inne i den ferde industrielle revolusjonen. Mye fantastiske muligheter dukker opp innen bioteknologi, kunstig intelligens, internett of things og grønn energi.

– Det som bekymringsfullt i Norge er at vi kanskje er litt teknologi-pessimister. Vi forventer at det vil ta litt lengre tid enn det andre gjør. Dette går bra tenker vi, sier Molander.

Likevel vil fremtidens arbeidsmiljø se annerledes ut. Kravene vil være annerledes, vi vil få andre tilknytningsformer, andre forventinger og holdninger.

– Veldig mye vil være av det samme gamle, alt vil ikke bli snudd på hode. Ting tar tid, avslutter Molander.

Powered by Labrador CMS