Samfunn

Toppene i regjeringspartiene og deres samarbeidspartier møtes på statsministerens kontor fredag kveld. Der skal de forsøke å løse budsjettfloka.

Tre milliarder «grønne» kroner og statsministeren inn i miksen

De fire borgerlige partienes ledere skal etter planen møtes hos statsminister Erna Solberg (H) fredag kveld. Budsjettforhandlingene er løftet til øverste nivå for å unngå regjeringskrise.

Publisert Sist oppdatert

Regjeringen lokker med tre nye grønne milliarder og ekstra penger til barnefamilier og skole i et siste forsøk på å redde budsjettet.

Fredag kveld tar statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp) imot de to samarbeidspartienes leder i statsministerboligen. Møtet kan bli langvarig.

Regjeringspartienes parlamentariske ledere og alle de fire finanspolitikerne deltar også.

KrF-leder Knut Arild Hareide uttalte fredag formiddag at det var stor fare for et brudd i forhandlingene. Da var han på vei inn i et møte med de andre partienes parlamentariske ledere.

Foto

Brudd? Det knyttes spenning til om KrF og leder Knut Arild Hareide blir med på regjeringens såkalte «bilpakke», eller om de velger å bryte samarbeidet. (Foto: NTB scanpix)

Etterpå roste Høyres Trond Helleland regjeringens tilbud, lagt på bordet torsdag.

– Snart er det fullt under juletreet med pakker, sa han. Pakkene omtaler han som grønne, men han vil ikke å svare på hva de inneholder.

Kollektiv og miljøteknologi

Etter det NTB erfarer har regjeringspartiene i sitt foreløpig siste budsjettilbud til Venstre og KrF lagt nesten 3 milliarder kroner ekstra på bordet til grønne tiltak.

I pakken ligger det friske midler til satsing på kollektivtrafikk, jernbane og miljøteknologi.

Kilder nær forhandlingene fremholder at de nye grønne tiltakene vil gi «substansielle klimakutt», noe som har vært et sentralt krav fra samarbeidspartiene for å få på plass en budsjettenighet.

Dette skal delvis finansieres ved at regjeringen venter færre asylsøkere i år enn først antatt. 1,8 milliarder kroner frigjøres dermed i neste års statsbudsjett, går det fram av et brev som finansminister Siv Jensen (Frp) har sendt Stortinget.

Ifølge Aftenposten lokkes dessuten KrF med at kontantstøtten økes, engangsstønaden går opp og det settes av mer penger til tidlig innsats i skolen. Men Hareide gjorde det fredag klart at dette ikke var nok.

Skiller lag?

Venstre-leder Trine Skei Grande var klar på at hun vil forhandle om pakken av drivstoff- og bilavgifter i regjeringens opprinnelige budsjettforslag.

Foto

På stedet hvil: Forhandlingene partene imellom har så langt ikke ledet noen vei. Nå løftes samtalene til ledernivå på statsministerens kontor. (Foto: NTB scanpix)

– Vi håper veldig at vi skal få til et budsjett. Vi håper også at vi får til et budsjett som faktisk kutter utslipp, sier hun.

Det siste døgnet har det vært sådd tvil om KrF og Venstre fortsatt vil holde sammen. Venstre er klokkeklar på at de ikke kan godta regjeringens bilpakke, mens Hareide ikke vil stille noe ultimatum her. Ved siden av målet om reduserte klimautslipp vil partiet ha et bedre budsjett for barn, skole og distrikt.

Kilder nær forhandlingene antyder at KrF kan komme til å støtte et budsjettforslag der regjeringens omstridte bilpakke inngår, om ikke allerede nå, så ved å stemme subsidiært sammen med Høyre og Frp når budsjettet skal behandles i stortingssalen.

Gjentok ultimatum

Finansminister Siv Jensen gjentok fredag morgen ultimatumet om bilpakken.

Foto

Fastlåst: Frp og leder Siv Jensen sier deres «bilpakke» er ufravikelig. (Foto: NTB scanpix)

– Bilpakken ligger fast. Spørsmålet er hvor mange ganger vi må si det, sa hun til NTB.

På spørsmål om de to regjeringspartiene er samstemte, eller om Høyre på bakrommet presser Frp til å gi samarbeidspartiene innrømmelser, svarer hun som følger:

– Jeg tror jeg skal minne om at statsministeren og jeg – sammen – hadde en pressekonferanse hvor vi understreket at dette er så langt det er ansvarlig å gå – i ett budsjett. Det ligger fast, sa finansministeren.

Partiene har gitt seg selv frist til søndag klokka 18 med å komme til enighet. Budsjettdramaet kan dermed fortsette inn i helgen, men med noen pauser fra dragkampen for partitoppene. Hareide skal delta på nominasjonsmøte i Hordaland KrF tidlig lørdag ettermiddag, og statsministeren skal se cupfinalen søndag klokka 16.

Powered by Labrador CMS