Synspunkt
Synspunkt | Jørund Rytman: Småbedriftene lider under mangelfull SSB-analyse om strømkrisen
En SSB-analyse, som konkluderte med at «strømpris-sjokket for næringslivet har moderate konsekvenser», har hatt enorm innvirkning på beslutningene rundt strømstøtten. Analysen har store mangler, noe de små og mellomstore bedriftene må lide for, skriver Jørund Rytman.
Jørund Rytman er administrerende direktør i SMB Norge, organisasjonen for små og mellomstore bedrifter.
Lyst til å sende oss et innlegg? E-post-adressen er synspunkt@dagensperspektiv.no
SYNSPUNKT: SMB Norge arrangerte nylig et åpent møte om strømstøtte til næringslivet på Bølgen kulturhus i Larvik. På scenen satt flere stortingspolitikere og en ordfører. En etter en stilte bedriftseiere seg opp foran dem og fortalte hvordan deres bedrift har blitt rammet av de ekstreme strømprisene.
En av dem har allerede bestemt seg for å kaste inn håndkledet etter å ha drevet en solid bensinstasjon i 24 år. Mange andre bedriftseiere konstaterte at det var like før de også måtte ta det samme valget, med mindre politikerne nå forsto alvoret og kom med en støtteordning som faktisk ville hjelpe.
Sterke reaksjoner
Bedriftene etterlot ingen tvil om at dette er en svært reell krise. Likevel var det som om det ikke sank hos de av politikerne som representerer regjeringspartiene. De ville på ingen måte bidra til å etablere en ordning som gjør at vanlige bedrifter skal få hjelp til å håndtere strømregninger som nå er opp mot 10 ganger høyere enn vanlig. Det vakte naturlig nok sterke reaksjoner hos de over 200 som hadde møtt opp på Bølgen.
Konklusjonen til de to stortingspolitikerne er symptomatisk for det vi har hørt gjentatte ganger gjennom høsten. I et møte med næringsministeren for bare noen uker siden ble det nok en gang slått fast at det ikke er noe som tyder på at de økte strømprisene utgjør en reell trussel for landets samlede SMB-sektor. Noen bedrifter vil alltid falle fra. Sånn er det å drive business, er svaret vi får fra den kanten.
– Alvorlige regnefeil
Et av hovedargumentene for denne holdningen er en SSB-analyse som kom ut 1. september i år og som konkluderte med nettopp det at «strømpris-sjokket for næringslivet har moderate konsekvenser». Det kan virke som om denne relativt korte analysen har hatt enorm påvirkning på beslutningene som er tatt rundt strømstøtten for næringslivet.
Vi reagerte umiddelbart på denne konklusjonen, ikke minst fordi den var så langt unna de tilbakemeldingene vi kontinuerlig har fått fra våre medlemsbedrifter. Derfor har vi bedt våre eksperter om å gå litt dypere i disse utslagsgivende tallene. De mener SSB har gjort tydelige feil i sine beregninger.
Kontekst
Før jeg går nærmere inn på dette vil jeg legge til litt kontekst. Gjennom to lange år med korona har minst 100.000 SMB-bedrifter med under 30 ansatte jobbet dag og natt for å holde virksomhetene sine gående. Små og mellomstore aktører innen restaurant, servering og overnatting opplevde i perioden 2020 til 2021 både nedstengning, at turistene aldri kom og langt svakere økonomiske resultater.
Mange er også familieeide bedrifter langt utenfor storbyene. Det medførte at buffere ble spist opp, investeringer utsatt og ansatte ble permittert eller sagt opp. I tillegg viste det seg at store konsern og utenlandske selskap fikk mer økonomisk støtte gjennom kompensasjonsordningen, og at mange også økte utbyttene i etterkant.
LES MER:
- Jørund Rytman til Dagens Perspektiv: – Kan bidra til konkursras
- SSB svarer på kritikken: − SMB Norge har flere gode poenger, men våre beregninger er ikke feil
Store underskudd
For våre medlemmer i SMB Norge opplevde de fleste i disse bransjene at allerede små marginer ble til store underskudd. Mange klarte seg ene og alene basert på dugnad, fra ansatte, eiere og daglig leder – i tillegg til utsettelse av skatter og avgifter, selv om renten var skyhøy. Det gir store positive ringvirkninger for by og land at hverdagsheltene ikke gir opp livsverket. Før det siste hoppet i strømprisen svarte 1 av 5 medlemmer at de kan gå konkurs hvis dette ikke snur.
I 2022 har disse småbedriftene sett en enorm prisøkning på matvarer, transport (ved bensin- og dieselprisene) og stigende lønninger. Det har gjort snuoperasjonen etter korona-krisen helt umulig. Så kom det også renteøkninger på gjelden for de bedriftene som har det.
Galt inntrykk
Det gjøres svært mye bra analysearbeid i Statistisk sentralbyrå, og de har høy troverdighet når det kommer til analyser av samfunnet. Nettopp derfor var det veldig uheldig at deres beregning slår fast at strømpris-sjokket for næringslivet har moderate effekter.
Denne beregningen har åpenbart vært, og fortsetter å være, en viktig del av vurderingsgrunnlaget for regjeringen i deres arbeid med strømstøtte til bedriftene i Norge. Vi har bedt samfunnsøkonomene i NyAnalyse om å vurdere SSB-analysen. De slår fast at det blir helt feil når SSB velger å sammenlikne strømprisøkningen med omsetning, som ikke sier noe om lønnsomheten til bedriftene.
«Vi i SMB Norge er svært overrasket over at både NHO og Virke tilsynelatende er svært fornøyde.»
Videre er det slik at strømpris-sjokket SSB regnet på var beskjedent i forhold til dagens dramatiske situasjon. Og ikke minst er forventet kostnadsøkning til vinteren langt over dette igjen.
At regjeringen trenger en uavhengig analyse forstår jeg veldig godt, men utfordringen er at denne analysen tilsynelatende har overskygger alt annet. I tillegg forenkles den ytterligere gjennom media.
Noen ankepunkter
- SSB-analysen skiller ikke på små og store bedrifter som har svært ulik lønnsomhet, mulighet til fastpris-kontrakter og annen tilpasning
- Analysen er tilbakeskuende og inkluderer ikke vinteren som kommer.
- Den er partiell og tar ikke innover seg andre uventede kostnadsøkninger.
- Bransjeinndelingen og store talls lov «sminker» resultatene.
Analysen fra SSB tar heller ikke innover seg at konkurransen i markedet er skjev i utgangspunktet. Store bedrifter har egne spesialister på kjøp av strøm, skattetilpasning og grønn omstilling. Daglig leder må gjøre alt dette selv hos de mindre bedriftene.
Vi krever en skikkelig SMB-ordning på strøm!
Ingen vanlig småbedrift bør knekke ryggen nå på grunn av denne ekstreme høsten og vinteren. Derfor trengs det en målrettet økonomisk støtte som kan bygge bro til normale tider for arbeidsplassene vi representerer.
Til slutt et lite hjertesukk: Vi i SMB Norge er svært overrasket over at både NHO og Virke tilsynelatende er svært fornøyde, og sto sammen med regjeringen og LO da pakken ble presentert. Det har vært med på å legitimere en helt ubrukelig ordning, og vi blir til stadighet minnet om dette av politikerne som kan påvirke saken.
På vegne av norske små og mellomstore bedrifter i Norge er vi meget skuffet over våre to «storebrødre» i denne saken.