Arbeidsliv

Bryggen i Bergen.

Investerer i havrommet og fiske, men ikke i innovasjon

Bedriftsledere på Vestlandet spår at havbruk og fiske blir en av de viktigste næringene om 30 år.

Publisert Sist oppdatert

I løpet av de siste fire årene har bedriftslederne snudd opp ned på hvilke næringer de tror kommer til å være dominerende i fremtiden.

Samtidig som Norge for fullt ruster opp for den teknologiske omstillingen i arbeidslivet, investerer kun en av fire bedriftsledere i innovasjon i dag.

I Vestlandsindeks for første kvartal 2017 ble 700 bedriftslederne spurt om hvilke tre næringer de forventer blir de viktigste om 30 år.

Svarene viser at 42 prosent av bedriftslederne spår at olje, gass og offshore blir den viktigste næringen på Vestlandet om 30 år.

Det er ned fra 62 prosent i en tilsvarende måling i fjerde kvartal 2013. Samtidig har andelen bedriftsledere som spår at havbruk og fiske blir en av de viktigste næringene økt med 21 prosentpoeng til 65 prosent.

– Denne utviklingen kan nok i stor grad forklares med at dagens bedrifter er farget av den nåværende situasjonen når de skal spå fremtiden. Krise i oljeindustrien på den ene siden og rekordpriser og jubelår innen havbruk og fiske på den andre blir fort selvoppfyllende profetier, sier konserndirektør Ragnhild Janbu Fresvik i Sparebanken Vest i en pressemelding.

Tilbake til kjernen i næringslivet

– Jeg tror imidlertid bedriftslederne er inne på noe av det som er kjernen i næringslivet på Vestlandet. Vi har gjennom generasjoner levd av havet, og jeg tror det ligger også uante muligheter innenfor havbruk og fiske som vi ikke ser i dag, og som vil ha en annen form i fremtiden enn det vi ser i dag, fortsetter Fresvik.

I tillegg til havbruk og fiske har det også vært en økning fra 12 til 23 prosent som tror vann-, bølge- og vindkraft vil bli en av de viktigste næringene om 30 år.

– Samtidig tror jeg, i likhet med hver fjerde bedriftsleder, at oljenæringen vil fortsatt ha stor betydning for vår landsdel i særdeleshet også 30 år frem i tid, fortsetter Fresvik.

Hun peker på at bare de siste dagene har nye utbygginger blitt kjent, men at veksten i næringen på norsk sokkel nå hviler på en håndfull svært store utbyggingsprosjekter som er i sikte.

Bedriftsledere på Vestlandet ble spurt både i 2013 og 2017 om hvilke tre næringer de tror blir de viktigste for Vestlandet i fremtiden:

 

Drahjelp fra myndighetene

For å sikre bedriftene suksess i fremtiden er det en rekke områder bedriftslederne mener regjeringen må satse.

– Fortsatt er det slik at bedriftene ønsker drahjelp fra myndighetene på en rekke områder, og derfor er det kanskje mer interessant å se at de to områdene hvor det har vært størst endring i ønske om drahjelp er innenfor Kunnskap og FoU og Styrket miljøsatsing, sier Fresvik.

På fire år har det vært en dobling i antall bedriftsledere som ønsker at regjeringen prioriterer kunnskap og FoU, mens det har vært en tredobling i antall som mener regjeringen må prioritere miljøsatsingen.

Lite investeringer i innovasjon

For å sikre fremtidig suksess snakkes det i alle bransjer om omstillingsevne. Likevel viser undersøkelsen at det har vært en marginal nedgang i bedrifter som investerer i innovasjon og utvikling i år sammenlignet med en tilsvarende undersøkelse for ett år siden.

Det viser at viljen til omstilling er tilstede, men at ambisjonen ikke i tilstrekkelig grad er fulgt opp av handling

Nå svarer 25 prosent av de spurte at de investerer i dette, mot 29 prosent i fjor.

– Jeg tror ikke ett år gjør underverker når det gjelder innovasjon og utvikling. Imidlertid synes jeg det er foruroligende at når vi spør bedriftene om de forventer å investere i innovasjon og utvikling fem år frem i tid, så svarer bare 35 prosent ja. Det viser at viljen til omstilling er tilstede, men at ambisjonen ikke i tilstrekkelig grad er fulgt opp av handling. Skal Vestlandet lykkes med den nødvendige omstillingen vi står overfor må iveren etter å se seg om etter nye muligheter betydelig opp, sier konserndirektør for bedriftsmarkedet i Sparebanken Vest Ragnhild Janbu Fresvik.

Powered by Labrador CMS