Arbeidsliv

SELVSTENDIG: Liv Runesdatter er vokalist, produsent, komponist, kunsterisk leder – og fagorganisert.

Sanger, komponist og tillitsvalgt

– Utøvende og skapende kunstnere passer ikke inn i det tradisjonelle A4-arket. De fleste veksler mellom å være ansatt, for eksempel i et prosjekt, og å jobbe som selvstendig.

Publisert Sist oppdatert

Liv Runesdatter er vokalist, komponist, produsent og kunstnerisk leder – og tillitsvalgt i LO.

Hun sitter i forbundsstyret for Musikernes fellesorganisasjon (MFO), og er en av mange LO-medlemmer som ønsker LOs siste nyvinning LO Selvstendig varmt velkommen.

– Den største gruppen hos oss i MFO er jo selvstendige, sier hun.

Arbeidslivet i endring

Liv Runesdatter har i flere år jobbet for å bedre arbeidsforholdene for musikere og andre kunstnere.

– Det er viktig at skeptikerne forstår at noen både er sin egen arbeidsgiver og arbeidstaker, sier Runesdatter, som ser etableringen av LO Selvstendig som et uttrykkk for den retningen hele arbeidslivet er i ferd med å ta – der stadig flere jobber som frilansere og selvstendige. En retning hun ikke umiddelbart mener er noe positivt, men som LO uansett må forholde seg til.

– Antall faste stillinger synker. Og det skjer også i kulturlivet. Det bekymrer meg.

Tidligere fikk man ikke akkurat stående applaus når man tok begrepet «næringsdrivende» i sin munn

Runesdatter har vært aktiv i MFO i 15 år, og er svært engasjert i både kulturpolitikk og faglige rettigheter.

Hun forteller om et stemningsskifte i resten av LO når det gjelder selvstendig næringsdrivende.

– Tidligere fikk man ikke akkurat stående applaus når man tok begrepet «næringsdrivende» i sin munn. Men nå er ikke det noe problem lenger. Nå er det mer spennende enn noen sinne å jobbe med det frie feltet i LO-systemet, sier Runesdatter.

– Solidaritetstanken i LO er så pass sterk at også de selvstendig næringsdrivende unnes et sterkere rammeverk og et tryggere og mer forutsigbart arbeidsliv, sier hun og spiller ballen rutinert og direkte over til NHO:

– Arbeidsgiverorganisasjonene burde jo juble over LO Selvstendig. Der ønsker de seg jo de endringene arbeidslivet er i ferd med å gjennomgå, og derfor bør det bli enkelt å komme til enighet med arbeidsgiversiden om rettigheter for de selvstendige, mener Runesdatter.

LES MER:

Liv Runesdatter

Foto

Liv Runesdatter. (Foto: Steinar Engelsen.)

Liv Runesdatter er vokalist, komponist og produsent. Hun er en kritikerrost og sjangeroverskridende utøver, og driver en kontinuerlig forsking på stemmen som instrument. Hun har en omfattende produksjon bak seg og har mottatt flere nasjonale og internasjonale priser og stipend, heriblant flere arbeidsstipend fra Statens Kunstnerstipend.

Siden 2005 har hun drevet produksjonsselskapet CARMA Contemporary Art Music and Dance, og har komponert og produsert forestillinger i samarbeid med musikere, dansere, scenekunstnere, filmkunstnere, billedkunstnere og forskere fra mer enn 25 land. Hun har fremført musikken sin på en lang rekke festivaler og scener over hele Europa, i Kaukasus, Midtøsten, Canada og USA.
Runesdatter er også kunstnerisk leder og sanger i Song Circus, et vokalt kammerensemble bestående av profesjonelle utøvere bosatt i Stavanger, Oslo, Berlin og Bjugn.
Liv Runesdatter har vært aktiv i Musikernes fellesorganisasjon i 15 år, og har i de siste 6,5 årene sittet i forbundsstyret.

Forutsigbarhet og økt trygghet

For Liv Runesdatter dreier denne tryggheten seg om forutsigbare og bedre rammevilkår når det gjelder for eksempel sykepenger, fødselspenger og pensjon.

En annen kjepphest for henne er innføring av minstefradrag for næringsinntekt.

– Bedre mulighet for privat pensjonssparing, minstefradrag for enkeltpersonsforetak og bedre sykelønnsordninger for selvstendige står øverst på min ønskeliste, sier Runesdatter.

– Det vil monne mye hvis vi klarer å redusere prisen på forsikring mot kortidssykdom for enkeltpersonsforetak. I dag er den tre ganger så dyr som for ansatte i eget AS, påpeker hun

– Det er alt for dyrt å kjøpe seg trygghet for selvstendig næringsdrivende i dag, sier Liv Runesdatter.

Hun mener at det særlig er den vekslende tilknytningsformen til arbeidslivet som gjør brorparten av de selvstendige spesielt sårbare.

Det er alt for dyrt å kjøpe seg trygghet for selvstendig næringsdrivende i dag

Et eksempel kan være at du har jobbet i et prosjekt i to år, noe som ikke er uvanlig for mange kunstnere. I de to årene betaler man skatt og opparbeider seg rettigheter på tilnærmet lik linje med andre lønnsmottakere.

Men i det øyeblikket du er ferdig med prosjektet, faller alle rettighetene vekk. Det bør være slik at det man betaler inn til fellesskapet følger deg hele tiden. For eksempel retten til fødselspenger, mener Runesdatter.

Blir sterkere sammen

Liv Runesdatter ønsker LO Selvstendig særs velkommen, og forteller at hun sammen med blant andre LO-sekretær og leder i LO Selvstendig Renee Rasmussen, som i sin tid var forbundsleder i MFO, tok opp de selvstendiges situasjon med Gerd Kristiansen da det var klart at hun skulle ta over som ny LO-leder i 2013.

– Vi merket at hun hadde forståelse for problemstillingene problemstillingene, minnes Runesdatter.

— MFO kunne jo fortsatt kampen for de selvstendige kunstnerne helt på egen hånd. Men vi er veldig små i dette systemet, Så det er viktig med drahjelp, kanskje særlig når det gjelder forhandlinger. LO er en stor og tung aktør, så etableringen av LO Selvstendig er et sterkt signal og veldig positivt. Dessuten er kunstpolitikk også næringspolitikk.

– Jeg ser på kunstnere som gründere på lik linje med et hvilket som helst mikrobryggeri eller app-utvikler, sier Liv Runesdatter.

Kunstneren og fagforeningskvinnen framhever at et problem for selvstendige i LO-systemet tidligere har vært at de ikke har vært samlet og manglet en felles stemme.

– Vi har kjempet våre kamper fra hver vår lille tue. Men andelen selvstendige er faktisk ganske stor i LO. Nå vil vi bli sterklere og mer synlig.

Powered by Labrador CMS