Arbeidsliv

– Ansett psykisk syke for å tenke «utenfor boksen»

Publisert Sist oppdatert

Sjefspsykiater ved Karolinska Institutet i Stockholm, Simon Kyaga mener mennesker med psykiske lider er en stor uutnyttet innovasjonsressurs og at flere virksomheter burde rekruttere dem.

Hans forskning har konkludert med at psykisk syke har en «spesiell evne» til å se ting annerledes.

I et intervju med Business Insider sier han at «vi snakker alltid om viktigheten av å tenke utenfor boksen, men faktum er at vi generelt er ganske ute av stand til å gjøre nettopp det».

Forskningen hans går ut på sammenhengen mellom kreativitet og psykiske lidelse. Han deler blant annet råd til selskaper om rekruttering av mennesker med disse «spesielle evnene».

– De er ute av stand til å tenke innenfor boksen, men de kan tenke utenfor den, sier Kyaga.

Sammen med kollegaer fra Karolinska, har Kyaga gjennomført verdens mest omfattende forskning for å finne sammenhengen mellom «galskap og genier», som han selv ordla seg under en TEDx talk i 2011.

Funnene fra forskningen viser en såkalt «en sammenheng mellom kreativitet os psykose». Forskningsteamet brukte en persons yrke som utgangspunkt for å måle kreativitet. Hans kritikere hevder imidlertid at dette er en problematisk måte å måle kreativitet på.

Én av fire sliter psykisk

Bare i Sverige er det beregnet at en fjerdedel av befolkningen har en eller annen form psykisk lidelse. Kyaga tror at ved å integrere disse menneskene bedre, vil resultere i mer kreativitet og mer innovasjon.

– Alle trenger kreativitet, men på samme tid anser mange selskaper det som for vanskelig å håndtere for mye ulikheter. Derfor er det viktig å vurdere dine målsetninger og verdier som entreprenør, sier Kyaga.

Det første steget er bevisstgjøring. Det handler om å kunne erkjenne evnen til å ikke kunne tenke innenfor boksen. Folk foretrekker ofte å tilbringe tid sammen med folk som tenker på samme måte som vi gjør. Det kan være en utfordring å sosialisere sammen med folk som tenker annerledes.

Men drivkraften til å gjøre det er at det lønner seg, selv fra et økonomisk perspektiv

– Men drivkraften til å gjøre det er at det lønner seg, selv fra et økonomisk perspektiv. Toleranse gjør at vi tar oss tid til å lytte, understreker psykiateren.

– Jeg har møtt mennesker som tror verden er en pizza. Men vist du setter deg ned og lytter til hva disse menneskene har å si, innser du at de har et annet utgangspunkt. Bak fasaden deres finnes mye spennende innsikt, forteller han.

Slik rekrutterer du dem

Dersom en bedrift har bestemt seg for å ansette en person med en spesiell evne til å tenke utenfor boksen, støter man ofte på utfordring, hvor finner man disse menneskene?

– Praktisk sett er ikke dette vanskelig. Mellom 25 og 30 prosent av befolkningen har en eller annen form for psykisk lidelse. Selskapene burde tilpasse rekrutteringsprosessene for å fange opp disse enkeltindividene, gjøre prosessene mindre automatiserte og mer praktiske, sier Kyaga.

Her er fem tips fra Simon Kyaga om hvordan virksomheter kan ta i bruk evnene til mennesker med psykiske lidelser:

  • Skap bevisstgjøring og gå nøye gjennom dine egne verdier.

  • Bruk tid på å lytte og se bort fra ulike utgangspunkt.

  • Sett betingelser om behandlingsprogram for personen.

  • Fokuser mer på individets kreative evner i stedet for gruppens.

  • Tilpass rekrutteringsprosesser og gjør dem mer praktiske.

Powered by Labrador CMS